mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CPO Quiz : General Awareness 14-08-2020

Priyanka Mahendras


Dear Readers,

As SSC CPO notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CPO examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.

1. Expand NCGG?
A. National Centre for Good Governance

B. Nominal Centre for Good Government

C. National Centre for Greenhouse Gases

D. National Centre for General Goods

1. NCGG का विस्तार क्या है?

A. नेशनल सेंटर फॉर गुड गवर्नेंस

B. नॉमिनल सेंटर फॉर गुड गवर्नेंस

C. नॉमिनल सेंटर फॉर ग्रीनहाउस गैसेस

D. नेशनल सेंटर फॉर जनरल गुड्स

2. Where will India’s National Centre for Good Governance(NCGG) train 1800 Bangladeshi civil servants between 2019-2025 ?
A. Gwalior, Madhya Pradesh

B. Segemai, Uttar Pradesh

C. Dharamsala, Himachal Pradesh

D. Mussoorie, Uttarakhand

2. भारत की नेशनल सेंटर फॉर गुड गवर्नेंस (NCGG) 2019-2025 के बीच 1800 बांग्लादेशी सिविल सेवकों को कहां प्रशिक्षित करेगा?

A. ग्वालियर, मध्य प्रदेश

B. सेगेमई, उत्तर प्रदेश

C. धर्मशाला, हिमाचल प्रदेश

D. मसूरी, उत्तराखंड

3. Which state has been adjudged as one of the country’s five best performing states under National Programme Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) scheme ?

A. Uttar Pradesh

B. Uttarakhand

C. Karnataka

D. Kerala

3. राष्ट्रीय कार्यक्रम बेटी बचाओ बेटी पढाओ (BBBP) योजना के तहत किस राज्य को देश के पांच सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने वाले राज्यों के रूप में चुना गया है?


A. उत्तर प्रदेश

B. उत्तराखंड

C. कर्नाटक

D. केरल

4. Name the gas used in preparation of bleaching powder


A. Oxygen

B. Hydrogen

C. Nitrogen

D. Chlorine

4. ब्लीचिंग पाउडर बनाने में प्रयुक्त गैस का नाम बताएं?
A. ऑक्सीजन

B. हाइड्रोजन

C. नाइट्रोजन

D. क्लोरीन

5. Molten rock below the surface of the earth is called __________ .
A. Basalt

B. Laccolith

C. Lava

D. Magma

5. पृथ्वी की सतह के नीचे पिघली हुई चट्टान को __________ कहा जाता है।

A. बेसाल्ट

B. लैकोलिथ

C. लावा

D. मैग्मा

6. Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following?

a. Lion

b. Deer

c. Tiger

d. Bear

6. सरिस्का और रणथंभौर निम्नलिखित में से किसके लिए भंडार हैं?

A. सिंह

B. हिरन

C. बाघ

D. भालू

7. The prestigious 'Jawaharlal Nehru Award for International Understanding' is instituted by-


A. National Centre for Art and Culture

B. Department of Youth and Sports

C. Nehru Memorial Museum

D. Indian Council for Cultural Relations

7. प्रतिष्ठित 'जवाहरलाल नेहरू अवार्ड फॉर इंटरनेशनल अंडरस्टैंडिंग' की स्थापना किसके द्वारा की गई है?

A. कला और संस्कृति के लिए राष्ट्रीय केंद्र

B. युवा और खेल विभाग

C. नेहरू मेमोरियल संग्रहालय

D. भारतीय सांस्कृतिक संबंध परिषद

8. Which of the following Sultans died while playing Polo or Chaugan?
A. Qutb-ud-din Aibak

B. Balban

C. Iltutmish

D. Nasiruddin Muhammad

8. पोलो या चौगान खेलते समय निम्न में से किस सुल्तान की मृत्यु हुई?
A. कुतुब-उद-दीन ऐबक

B. बलबन

C. इल्तुतमिश

D. नसीरुद्दीन मुहम्मद

9. Which dynasty was ruling in Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?


A. Sangam

B. Aniridu

C. Tuluva

D. Saluva

9. तालीकोटा की लड़ाई के समय विजयनगर साम्राज्य में किस राजवंश का शासन था?

A. संगम

B. अनिरिडू

C. तुलुव

D. सुलुव

10. Which of the following is the main ingredient of cement?

A. Limestone

B. Silica Clay

C. Gypsum

D. Ash

10. निम्नलिखित में से कौन सी सीमेंट का मुख्य घटक है?


A. चूना पत्थर

B. सिलिका क्ले

C. जिप्सम

D. ऐश


Answer-
1. A

2. D

3. B

4. D

5. D

6. C

7. D

8. A

9. C

10. C

0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.