mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CPO Quiz : General Awareness 30-07-2020

Priyanka Mahendras



Dear Readers,

As SSC CPO notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CPO examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination

1. Singhbhum Elephant Reserve is located in which state?

A. Jharkhand

B. Haryana

C. Karnataka

D. Bihar

1. सिंहभूम हाथी अभयारण्य किस राज्य में स्थित है?


A. झारखंड

B. हरियाणा

C. कर्नाटक

D. बिहार

2. Udhwa Lake Bird Sanctuary is located in which state?

A. Bihar

B. Haryana

C. Jharkhand

D. Karnataka

2. उधवा झील पक्षी अभयारण्य किस राज्य में स्थित है?
A. झारखंड

B. हरियाणा

C. कर्नाटक

D. बिहार

3. Which state has the largest population of Santhals?

A. Bihar

B. Jharkhand

C. Arunachal Pradesh

D. Rajasthan

3. संथालों की सबसे अधिक जनसंख्या किस राज्य में है?

A. बिहार

B. झारखंड

C. अरुणाचल प्रदेश

D. राजस्थान

4. Who among the following has been appointed as National Book Trust Director?

A. Sanjiv Chaddha

B. Suresh Sharma

C. Yuvraj Malik

D. Rajesh Sharma

4. निम्नलिखित में से किसे नेशनल बुक ट्रस्ट निदेशक के रूप में नियुक्त किया गया है?

A. संजीव चड्ढा

B. सुरेश शर्मा

C. युवराज मलिक

D. राजेश शर्मा

5. Which town in India has become the first Indian town to become 100% polio-free through the pulse strategy?

A. Vellore

B. Idukki

C. Medak

D. Warangal

5. भारत का कौन सा शहर नब्ज रणनीति के माध्यम से 100% पोलियो मुक्त होने वाला पहला भारतीय शहर बन गया है?

A. वेल्लोर

B. इडुक्की

C. मेडक

D. वारंगल

6. Who is the Chairman of the National Disaster Response Force?

A. President

B. Vice President

C. Prime Minister

D. Minister of Home Minister

6. राष्ट्रीय आपदा प्रतिक्रिया बल के अध्यक्ष कौन हैं?
A. राष्ट्रपति

B. उपाध्यक्ष

C. प्रधान मंत्री

D. गृह मंत्री

7. Hryvnia is the currency of which country?
A. Fiji

B. Philippines

C. Thailand

D. Ukraine

7. हर्वेनिया किस देश की मुद्रा है?

A. फिजी

B. फिलीपींस

C. थाईलैंड

D. यूक्रेन

8. Vientiane is the capital of which country?

A. Laos

B. Myanmar

C. Cambodia

D. Malaysia

8. वियनतियाने किस देश की राजधानी है?

A. लाओस

B. म्यांमार

C. कंबोडिया

D. मलेशिया

9. Brahmamsagar Dam is situated in which state?
A. Tamil Nadu

B. Rajasthan

C. Madhya Pradesh

D. Andhra Pradesh

9. ब्रह्मसागर बांध किस राज्य में स्थित है?


A. तमिलनाडु

B. राजस्थान

C. मध्य प्रदेश

D. आंध्र प्रदेश

10. The Mahi river originates in which state?


A. Madhya Pradesh

B. Uttarakhand

C. Rajasthan

D. Maharashtra

10. माही नदी किस राज्य में उत्पन्न होती है?

A. मध्य प्रदेश

B. उत्तराखंड

C. राजस्थान

D. महाराष्ट्र

Answer-

1. A

2. C

3. B

4. C

5. A

6. C

7. D

8. A

9. D

10. A

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.