mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CHSL Quiz : General Awareness | 30-06-2020

Priyanka Mahendras




As SSC CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL/CHSL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.


1. Agar-agar is prepared from-
A. Algae

B. Lichens

C. Fungi

D. Bryophyte

1. अगर-अगर किससे तैयार होता है?

A. शैवाल

B. लाइकेन

C. कवक

D. ब्रायोफाइट

2. In India, the most important source of energy is-

A. Nuclear power

B. Hydroelectric power

C. Petroleum

D. Coal

2. भारत में, सर्वाधिक महत्वपूर्ण ऊर्जा स्रोत क्या है?

A. परमाणु शक्ति (न्यूक्लियर पावर)

B. जलविद्युत शक्ति (हाइड्रोइलेक्ट्रिक पावर)

C. पेट्रोलियम

D. कोयला

3. A fertilized egg is known as-

A. Oospore

B. Conidiophore

C. Zoospore

D. Zygote

3. एक निषेचित अंडे को क्या कहा जाता है?
A. निषिक्तांड (ऊसपोर)

B. कोनिडियोस्पोर

C. अलैंगिक चल बीजाणु (जूस्पोर)

D. युग्मनज

4. Who isolated the virus causing mosaic disease in tobacco in the form of crystals?

A. Dr. Stanley

B. Mayer

C. Louis Pasteur

D. Robert Koch

4. निम्नलिखित में से किसने तम्बाकू में मोजेक रोग फैलाने वाले विषाणु को क्रिस्टल के रूप में पृथक किया था?

A. डॉ. स्टैनले

B. मेयर

C. लुईस पाश्चर

D. रार्बट् कोच

5. The book which contains information on rare plants is called as-
A. Green book

B. Yellow book

C. Blue book

D. Red book

5. दुर्लभ पादपों की जानकारी से सम्बंधित पुस्तक का नाम है-

A. हरी पुस्तक

B. पीली पुस्तक

C. नीली पुस्तक

D. लाल पुस्तक

6. Statements:
1. In Gymnosperms, seeds are enclosed in fruits.

2. Dicots and monocots are included under Angiosperms.

A. Both statements 1 and 2 are correct

B. Both statements 1 and 2 are incorrect

C. Statement 1 is correct, but Statement 2 is incorrect.

D. Statement 1 is incorrect, but Statement 2 is correct.

6. कथन:
1. अनावृतबीजियों में, बीज फलों में संलग्न रहते हैं।

2. द्विबीजपत्री और एकबीजपत्री आवृतबीजियों (ऐन्जियोस्पर्म) में शामिल होते हैं।

A. कथन 1 और 2 दोनों सही हैं।

B. कथन 1 और 2 दोनों गलत हैं।

C. कथन 1 सही है, लेकिन कथन 2 गलत है।

D. कथन 1 गलत है, लेकिन कथन 2 सही है।

7. Which of the following game is related to the Radha Mohan Cup?

A. Cricket

B. Tennis

C. Football

D. Polo

7. राधामोहन कप का संबंध किस किस खेल से है?


A. क्रिकेट

B. टेनिस

C. फुटबॉल

D. पोलो

8. The major pesticide properties are present in the seed of-
A. Mango

B. Drumstick

C. Neem

D. Lotus

8. प्रमुख कीटनाशक गुण _____ के बीज में पाया जाता हैं।

A. आम

B. ड्रमस्टिक

C. नीम

D. कमल

9. On which of the following principles does a rocket work?

A. Conservation of Momentum

B. Conservation of Inertia

C. Conservation of Mass

D. Conservation of Energy

9. रॉकेट निम्नलिखित में से किस सिद्धांत पर कार्य करता है?

A. संवेग का संरक्षण

B. जड़त्व का संरक्षण

C. द्रव्यमान का संरक्षण

D. ऊर्जा का संरक्षण

10. An intrinsic semiconductor at absolute zero temperature is -
A. superconductor

B. good conductor

C. perfect insulator

D. None of the above

10. परम शून्य तापमान पर इंट्रीन्सीक (शुद्ध) अर्धचालक (सेमीकंडक्टर) किस प्रकार व्यवहार करता है?


A. अतिचालक

B. सुचालक

C. पूर्ण कुचालक

D. उपर्युक्त में से कोई नही

Answer-

1. A

2. D

3. D

4. A

5. D

6. D

7. D

8. C

9. A

10. C

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.