mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CHSL Quiz : General Awareness | 28-06-2020

Priyanka Mahendras





As SSC CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL/CHSL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.

1. Sovereignty is an essential element of-

A. Association

B. Independent nation

C. Colonies

D. State

1. संप्रभुता किसका अनिवार्य तत्व है?

A. संस्था

B. स्वतंत्र राष्ट्र

C. उपनिवेश

D. राज्य

2. Under the new electoral reforms, voter’s identity cards were suggested by-
A. R.K. Trivedi committee

B. S.L. Shakdhar committee

C. R.V.S. Peri Sastri committee

D. T.N. Seshan committee

2. नए निर्वाचन सुधारों के अंतर्गत, मतदाता पहचान पत्रों का सुझाव किस कमेटी दिया था?


A. आर.के. त्रिवेदी

B. एस.एल. शकधर

C. आर.वी.एस. पेरि शास्त्री

D. टी.एन. शेषन

3. The main purpose for the grant of Fundamental Rights to the Indian citizens is-


A. protection of individual liberty

B. To establish socialist society

C. establishment of democratic government

D. to ensure independence of judiciary

3. भारतीय नागरिकों को मौलिक अधिकार देने का मुख्य प्रयोजन क्या था?

A. व्यक्तिगत स्वतंत्रता का संरक्षण करना

B. समाजवादी समाज की स्थापना करना

C. लोकतांत्रिक सरकार की स्थापना करना

D. न्यायपालिका की स्वतंत्रता सुनिश्चित करना

4. The British East India Company’s first ‘Presidency’ in India was-
A. Hughli

B. Masulipatnam

C. Madras

D. Surat

4. भारत में ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कंपनी ने प्रथम ‘प्रेसीडेंसी’ कहाँ स्थापित की थी?

A. हुगली

B. मसूलीपट्नम

C. मद्रास

D. सूरत

5. Who among the following started the general use of stone for monuments?

A. Bindusara

B. Asoka

C. Chandragupta Maurya

D. Bimbisara

5. निम्नलिखित में से किसने स्मारकों के लिए पत्थर (शिला) का सामान्य उपयोग शुरू किया था?

A. बिंदुसार

B. अशोक

C. चंद्रगुप्त मौर्य

D. बिंबिसार

6. Who was established the Chisti order in India?

A. Shaikh Muin-ud-din Chisti

B. Hamid-ud-din Nagauri

C. Nizam-ud-din Auliya

D. Salim Chisti

6. भारत में चिश्ती व्यवस्था की स्थापना किसने की?

A. शेख मुइनुद्दीन चिश्ती

B. हमीदुद्दीन नागौरी

C. निज़ामुद्दीन औलिया

D. सलीम चिश्ती

7. The number of firms in monopoly market system is-

A. Three

B. Four

C. One

D. Two

7. एकाधिकार बाजार व्यवस्था में फर्मों की संख्या कितनी है?

A. तीन

B. चार

C. एक

D. दो

8. FDI limit in Indian Private Sector Banks was (as on 1st June, 2020)-

A. 74%

B. 86%

C. 26%

D. 51%

8. 1 जून, 2020 के अनुसार, भारतीय प्राइवेट सेक्टर बैंकों में एफ.डी.आई. की सीमा कितनी थी?

A. 74%

B. 86%

C. 26%

D. 51%

9. Non- material goods are-
A. Labour

B. Organisation

C. Capital

D. Services

9. अभौतिक वस्तुएं क्या होती हैं? A. श्रम

B. संगठन

C. पूंजी

D. सेवाएँ

10. When saving exceeds investment, the income flow-
A. remains same

B. becomes negative

C. rises

D. declines

10. जब बचत निवेश से अधिक हो जाती है, तो आय प्रवाह कैसा रहता है?


A. उतना ही रहता है

B. ऋणात्मक हो जाता है

C. बढ़ जाता है

D. घट जाता है

Answer-

1. D

2. A

3. A

4. C

5. C

6. A

7. C

8. A

9. A

10. C

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.