mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CHSL Quiz : Quantitative Aptitude | 30-04-2020

Priyanka Mahendras
SSC CHSL Quiz : Quantitative Aptitude | 23 -03-2020





As SSC CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CHSL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.




Q. 1. A person goes from point L to N and comes back. His average speed for the whole journey is 100 km/hr. If his speed while coming back from N to L is 65 km/hr., then what will be the speed of the person (in km/hr.) while going from L to N? 


एक व्यक्ति बिंदु L से N तक जाता है और वापस आता है। पूरी यात्रा के लिए उनकी औसत गति 100 किमी / घंटा है। यदि N से L पर वापस आते समय उसकी गति 65 किमी / घंटा है, तो L से N तक जाते समय व्यक्ति की गति (किमी / घंटा में) क्या होगी?

(A) 135

(B) 146.31

(C) 150.62

(D) 216.67

Q. 2. If u : v : w = 1 : 5 : 13, then what will be the value of (3u + 2v + 4w) / (2w – u – 4v)?

यदि u : v : w = 1 : 5 : 13, तो (3u + 2v + 4w) / (2w - u - 4v) का मान क्या होगा?

(A) 25

(B) 13

(C) 12

(D) 17

Q. 3. If A = 23 × 54 and B = 22 × 52 then what is the value of A × B?

यदि A = 23 × 54 और B = 22 × 52 है तो A × B का मान क्या है?

(A) 200000

(B) 500000

(C) 40000

(D) 800000

Q. 4. If the price of sugar is increased by 10%, then by how much percent consumption should be reduced so that the expenditure remains the same?

यदि चीनी के मूल्य में 10% की वृद्धि हुई है, तो खपत में कितने प्रतिशत की कमी होनी चाहिए ताकि व्यय समान रहे?

(A) 9.09

(B) 10

(C) 12.5

(D) 20

Q. 5. Two pipes X and Y can fill a cistern in 6 hours and 10 hours respectively. Pipe Z can empty the tank in 4 hours. If all the three pipes are open then in how many hours the cistern will be full?

दो पाइप X और Y क्रमशः 6 घंटे और 10 घंटे में एक टैंक भर सकते हैं। पाइप Z टैंक को 4 घंटे में खाली कर सकता है। यदि तीनों पाइप खुले हैं तो कितने घंटे में टैंक पूरा भर जाएगा?

(A) 30

(B) 45

(C) 50

(D) 60

Q. 6. What is the value of [(a−2 b3) ÷ (a1 b−1)] × [(a2 b−4) ÷ (a-1 b2)]?

[(a−2 b3) ÷ (a1 b−1)] × [(a2 b−4) ÷ (a-1 b2)] का मान क्या है?

(A) b2

(B) 1/b2

(C) a2

(D) a2b2

Q. 7. B starts some business by investing Rs 90000. After 4 months, D joins business by investing Rs 80000. At the end of the year, in what ratio will they share the profit?

B किसी व्यापार को 90000 रुपये के निवेश से शुरू करता है। 4 महीने के बाद, D, 80000 रुपये का निवेश करके व्यवसाय में शामिल होता है। वर्ष के अंत में, वे किस अनुपात में लाभ को साझा करेंगे?

(A) 10: 7

(B) 9: 4

(C) 27: 16

(D) 7: 3

Q. 8. A 450 meter long train crosses a bridge 650 meters long in 36 seconds. What is speed (in km/hr.) of the train? 

450 मीटर लंबी ट्रेन 36 सेकंड में 650 मीटर लंबा एक पुल पार करती है। ट्रेन की गति (किमी / घंटा में) क्या है?

(A) 110

(B) 125

(C) 150

(D) 95

Q. 9. The population of a town increases at the rate of 15% per annum. If the present population is 108445 of town, then what was the population 2 years ago?

एक शहर की जनसंख्या प्रति वर्ष 15% की दर से बढ़ती है। यदि शहर की वर्तमान जनसंख्या 108445 है, तो 2 वर्ष पहले आबादी क्या थी?

(A) 72000

(B) 79000

(C) 82000

(D) 85000

Q. 10. The value of cos10o. cos20o. cos30o............... cos180o.

cos10o. cos20o. cos30o............... cos180o का मान है -

(A) 1

(B) 0

(C) – 1

(D) Not defined/अपरिभाषित

Answer key:
1. Sol. (D)

Speed of the person from point N to L/ बिंदु N से L तक व्यक्ति की गति = 65 km/hr. / किमी / घंटा
Let speed of the first journey/ माना पहली यात्रा की गति = s km/hr. / किमी / घंटा
Since, equal distances are covered, average speed = harmonic mean of both speeds
= 2xy/ (x + y)
चूंकि, समान दूरी को तय किया जाता है, औसत गति = दोनों गति का हरात्मक माध्य = 2xy/ (x + y)
=> [(2 × s × 65)/ (s + 65)] = 100
=> [(130s)/ (s + 65)] = 100
=> 13s = 10s + 650
=> 13s − 10s = 3s = 650
=> s = 650/3 = 216.67
Speed of the person (in km/hr.) while going from L to N/ व्यक्ति की गति (किमी / घंटा में) L से N पर जाते समय = 216.67 km/hr. / किमी / घंटा

2. Sol. (B)

(3u + 2v + 4w)/ (2w – u – 4v) = (3 × 1 + 2 × 5 + 4 × 13)/ (2 × 13 – 1 – 4 × 20)
= 65/5 = 13

3. Sol. (B)
A = 23 × 54 and B = 22 × 52
A × B = 23 × 54 × 22 × 52
= 56 × 25 = 500000

4. Sol. (A)

Originally/ मूलत:
Price/ मूल्य: 100 Rs. per kg. Quantity Consumed/ खपत की गयी मात्रा: 100 kg.
Total Cost/ कुल मूल्य = 100 × 100 = Rs.10000
Finally/ अंतत::
Price/ मूल्य: 110 Rs. per kg. Total Cost/ कुल मूल्य: 10000
Quantity Consumed/ खपत की गयी मात्रा = 10000/110 = 1000/11
Required/अभीष्ट % = [{100 – (100/11)}/100] × 100 = (1100 – 1000)/11 = 1000/11 = 9.09%

5. Sol. (D)

X 6 10
Y 10 60 6
Z 4 15
According to the question/ प्रश्नानुसार,
Part of the tank filled in 1 hour/1 घंटे में भरा गया टंकी का भाग = 10 + 6 – 15 = 1
Required time/ अभीष्ट समय = 60 ÷ 1 = 60 hours/ घंटे

6. Sol. (B)
Expression/ व्यंजक: [(a− 2 b3 ) ÷ (a1 b− 1 )] × [(a2 b− 4 ) ÷ (a– 1 b2 )]
= [(a)− 2 − 1 × (b)3 + 1 ] × [(a)2 + 1 × (b) – 4 – 2]
= [(a)− 3 × (b)4 ] × [(a)3 × (b) – 6]
= (a)−3 + 3 × (b)4 − 6
= (a)0 × (b)− 2 = (b)− 2
= 1/b2

7. Sol. (C)

B invested Rs. 90,000 for 12 months and D invested Rs. 80,000 for 8 months.
B ने 90,000 रु. 12 महीने के लिए और D ने 8 महीने के लिए 80,000 रु. निवेश किया ।
Ratio of profits of B: D/ B: D के लाभ का अनुपात = (12 × 90, 000): (8 × 80, 000)
= 108: 64
At the end of the year, they will share the profit in the ratio = 27: 16
वर्ष के अंत में, वे अनुपात = 27: 16 में लाभ साझा करेंगे ।

8. Sol. (A)
Length of train/ ट्रेन की लंबाई = 450 m/ मी.
and length of bridge/ और पुल की लंबाई = 650 m/ मी.
Time taken/ लिया गया समय = 36 seconds/ सेकेण्ड
=> Speed/ गति = Distance/ दूरी / time/ समय
= [(450 + 650)/ 36]
= 1100/36 = 275/9 m/s / मी. / से.
= (275/9) × (18/5) km/hr. = 55 × 2 = 110 km/hr. / किमी / घंटा

9. Sol. (C)
Let population 2 years ago/2 वर्ष पहले जनसंख्या = 100x
Population after 1st year increasing by 15%/1 वर्ष के बाद जनसंख्या में 15% की वृद्धि
= 100x × (115/100) = 115x
Population after 2nd year/2 वर्ष के बाद जनसंख्या = 115x × (115/100) = 132.25x
According to question/ प्रश्नानुसार,
=> 132.25x = 108445
x = 108445/132.25 = 820
Population 2 years ago/2 वर्ष पहले जनसंख्या = 100 × 820 = 82000



10. Sol. (B)

Since/ चूँकि, cos90o = 0
Given product/ दिया गुणनफल = 0

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.