mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission | Download Mahendras App

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

SSC CHSL Quiz : General Awareness | 27-04-2020

Priyanka Mahendras




As SSC CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL/CHSL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



Q.1 At Present how many Schedules are there in our constitution?


A. 22 Schedules

B. 10 Schedules

C. 12 Schedules

D. 15 Schedules

Q.1 वर्तमान में हमारे संविधान में कितने अनुसूचियां हैं?

A. 22 अनुसूचियाँ

B. 10 अनुसूचियाँ

C. 12 अनुसूचियाँ

D. 15 अनुसूचियाँ

Q-2 In which year the capital of India was shifted from Calcutta to Delhi by Britishers?

A. 1911

B. 1915

C. 1905

D. 1909

Q-2 निम्न में से किस वर्ष अग्रेजों द्वारा भारत की राजधानी कलकत्ता से दिल्ली स्थान्तरित कर दी गई ?

A. 1911

B. 1915

C. 1905

D. 1909

Q-3 A country is said to be in debt trap if–


A. It has to abide by the conditions imposed by International Monetary Fund

B. It has to borrow to make interest payments on outstanding loans.

C. It has been refused loan or aid by creditors abroad

D. The World Bank charges very high rate of interest – on outstanding as well as new loans.

Q-3 एक देश को कर्ज के जाल में फंसा हुआ माना जाता है जब वह-

A. वह अन्तराष्ट्रीय मुद्राकोष की शर्तो से बाध्य होता है।

B. उसे बकाया ऋणों के ब्याज भुगतान के लिए उधार लेना पड़ता है।

C. उसे विदेशी ऋणदाताओं द्वारा ऋण या सहायता इन्कार कर दी गई हो।

D. विश्व बैंक बकाया ऋणों पर उच्च ब्याजदर वसूलता है।

Q-4 The objective of self-reliance and zero net foreign aid was declared in –

A. Second 5 - years plan

B. Third 5 - years plan

C. Fourth 5 - years plan

D. Fifth 5 - years plan

Q-4 आत्मनिर्भरता और शून्य शुद्ध विदेशी सहायता का उद्देश्य घोषित किया गया था -

A. द्वितीय पंचवर्षीय योजना

B. तीसरी पंचवर्षीय योजना

C. चौथी पंचवर्षीय योजना

D. पॉचवी पंचवर्षीय योजना

Q-5 Highest migratory population occurs in?
A. Oceania

B. Africa

C. Europe

D. USA and Canada

Q-5 सबसे अधिक प्रवासी जनसंख्या किसमें है?

A. ओशीनिया

B. अफ्रीका

C. यूरोप

D. यू. एस. ए. और कनाडा

Q-6 On the advice of which of the following committee, RBI had initiated ‘Lead Bank’ scheme?

A. Goiporia Committee

B. Gadgil Committee

C. Nariman Committee

D. R. Narshimhan Committee

Q-6 निम्न में से किसकी सलाह पर आर. बी. आई. ने ‘लीड बैंक स्कीम’ शुरू की थी ?

A. गोइपोरिया समिति

B. गाडगिल समिति

C. नरीमन समिति

D. आर.नरसिंहम समिति

Q-7 Which of the following is not an a indirect tax–

A. Custom Duty

B. Wealth Tax

C. Service Tax

D. Union Excise duty

Q-7 निम्न में से अप्रत्यक्ष कर नहीं है-

A. सीमा शुल्क

B. संपत्ति कर

C. सेवा कर

D. केन्द्रीय उत्पाद कर

Q-8 Nagaev desert is located in-

A. Kazakhstan

B. United States of America

C. Israel

D. Mongolia

Q-8 नगेव मरूभूमि कहाँ स्थित है -

A. कजाखस्तान

B. सयुंक्त राज्य अमेरिका

C. इजराइल

D. मंगोलिया

Q-9 What is ‘Mercosur’?

A. A programme of World Bank for accelerating development work in backward countries.

B. A treaty between India and Nepal for trade.

C. Free trade zone of nations of South America

D. A treaty between Iran and Iraq.

Q-9 मर्कोसर क्या है ?

A. पिछड़े देशों में विकास कार्य को बढ़ावा देने के लिए विश्व बैंक का कार्यक्रम।

B. व्यापार के लिए भारत एवं नेपाल के मध्य संधि।

C. दक्षिण अमेरिकी राष्ट्रों का मुक्त व्यापार क्षेत्र

D. ईरान एवं इराक के मध्य संधि।

Q-10 Which of the following trophies is not concerned with football?

A. DCM Trophy

B. Rovers Cup

C. Santosh Trophy

D. Nehru Trophy

Q-10 निम्नलिखित में से कौन सी ट्रॉफी फुटबॉल से सम्बन्धित नहीं है ?

A. डीसीएम ट्रॉफी

B. रोवर्स कप

C. संतोष ट्रॉफी

D. नेहरू ट्रॉफी

Answer

1.C

2.A

3.B

4.D

5.D

6.B

7.B

8.C

9.C

10.D

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2021 www.mahendraguru.com All Right Reserved by Mahendra Educational Pvt . Ltd.