Subscribe Now

# SSC CGL & CHSL Quiz : Quantitative Aptitude | 28 -02-2020

Swati Mahendras

As SSC CGL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes is based on the latest pattern of the SSC CGL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.

Q. 1. The average of twelve numbers is 42. The average of the last five numbers is 40, and that of the first four numbers is 44. The 6th number is 6 less than the fifth and 5 less than the 7th number. The average of the 5th and the 7th numbers is:

बारह संख्याओं का औसत 42 है। अंतिम पाँच संख्याओं का औसत 40 है, और पहली चार संख्याओं का औसत 44 है । 6 वीं संख्या 5 वीं से 6 कम और 7 वीं संख्या से 5 कम है। 5 वीं और 7 वीं संख्याओं का औसत है:

(A) 44
(B) 43.5
(C) 43
(D) 44.5

Q. 2. An amount invested at simple interest gives Rs.2550 interest at the rate of 17% per annum in 3 years. What is the principal (in Rs.)

साधारण ब्याज पर निवेश की गई राशि 3 वर्षों में प्रति वर्ष 17% की दर से 2550 रुपये का ब्याज देती है। मूलधन क्या है (रु में)

(A) 4000
(B) 5000
(C) 6000
(D) 4500

Q. 3. A number is first decreased by 30% and then increased by 30%. If the number so obtained is 72 less than the original number, then what is the value of the original number?

एक संख्या से पहले 30% घटाया जाता है और फिर 30% बढ़ाया जाता है। यदि प्राप्त की गई संख्या मूल संख्या से 72 कम है, तो मूल संख्या का मान क्या है?

(A) 720
(B) 800
(C) 960
(D) 1080

Q. 4. If the rice is sold at Rs.48 per kg, then there would be a 20% loss. To earn a profit of 20% what should be the price of rice (per kg)?

यदि चावल 48 रुपये प्रति किलो के हिसाब से बेचा जाता है, तो 20% नुकसान होगा। 20% का लाभ कमाने के लिए चावल की कीमत क्या होनी चाहिए (प्रति किलो)?

(A) Rs. 72

(B) Rs. 76
(C) Rs. 78
(D) Rs. 84
Q. 5. If   of P =  of Q, then what is P: Q?

यदि P का  = Q का  , तो P: Q क्या है?

(A) 3: 5
(B) 3: 10
(C) 3: 7
(D) 1: 3

Q. 6. Two numbers are in the ratio of 3 : 4. If 8 be subtracted from each, then the new ratio becomes 17: 24. What are the difference between the two numbers?

दो संख्याएँ 3: 4 के अनुपात में हैं । यदि प्रत्येक से 8 को घटाया जाए, तो नया अनुपात 17: 24 हो जाता है। दोनों संख्याओं के मध्य क्या अन्तर है?

(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 14

Q. 7. The marked price of an article is 50% more than its cost price. If a discount of 10% is given, then what is the profit percentage?

एक वस्तु की चिह्नित कीमत उसकी लागत मूल्य से 50% अधिक है। यदि 10% की छूट दी जाती है, तो लाभ प्रतिशत क्या है?

(A) 25
(B) 30
(C) 35
(D) 20

Q. 8. If 123457Y is completely divisible by 8, then what will be the digit in place of Y?

यदि 123457Y,  8 से पूरी तरह से विभाज्य है, तो Y के स्थान पर क्या अंक होगा?

(A) 4
(B) 5
(C) 8
(D) 6

Q. 9. What is the value of 13 + 14 ……. + 20?

13 + 14 ……. + 20 का मान क्या है?

(A) 182
(B) 144
(C) 132
(D) 124
Q. 10. What is the value of ?

का मान क्या है?

(A) 22
(B) 23
(C) 24
(D) 21

1. Sol. (D)

Let the 6th number be x. / माना 6वीं संख्या x है ।
12 × 42 = 5 × 40 + 4 × 44 + x + x + 5 + x + 6
504 = 200 + 176 + 3x + 11
3x = 117
x = 39
Required average/ अभीष्ट औसत = = 44.5

2. Sol. (B)

Let the principal be/माना मूलधन = Rs.100x
Rate of interest/ब्याज की दर = 17% and time period/और समय अवधि = 3 years/वर्ष
Simple interest/साधारण ब्याज =

51x = 2550

Principal sum/मूल धनराशि = 100 × 50 = Rs.5000

3. Sol. (B)

Let the original number/माना मूल संख्या = 100x
If number is first decreased by 30%, then number/यदि संख्या पहले 30% कम हो जाती है, तो संख्या
= 100x – = 100x − 30x = 70x
Now, the number is again increased by 30%, number/अब, संख्या फिर से 30% बढ़ जाती है, तो संख्या
= 70x + = 70x + 21x = 91x
According to question/प्रश्नानुसार,
=> 100x − 91x = 72
=> 9x = 72
=> x = 8
Original number/मूल संख्या = 100 × 8 = 800

4. Sol. (A)

Selling price/विक्रय मूल्य = Rs. 48
Loss/हानि % = 20%
=> Cost price/क्रय मूल्य =
= Rs.60
Now, to earn 20% profit/अब, 20% का लाभ प्राप्त करने के लिए,
=> Selling price/विक्रय मूल्य = 60 + = 60 + 12 = Rs. 72

5. Sol. (B)

Expression/व्यंजक: of P/P का =   of Q/Q का

6. Sol. (D)

Let the numbers be 3x and 4x respectively/माना संख्यायेँ 3x और 4x हैं ।
According to question/प्रश्नानुसार,
=>
=> 72x − (24 × 8) = 68x − (17 × 8)
=> 72x − 68x = (24 × 8) − (17 × 8)
=> 4x = 7 × 8
=> x = = 14
Required difference/अभीष्ट अन्तर = 14

7. Sol. (C)

Let cost price of the article/माना वस्तु का क्रय मूल्य = Rs. /रु. 100
=> Marked price/अंकित मूल्य = 100 + = 100 + 50 = Rs. /रु. 150
Discount/छूट % = 10%
=> Selling price/विक्रय मूल्य = 150 – = 150 – 15 = Rs. /रु. 135

Profit/लाभ % =

8. Sol. (D)

Number/संख्या: 123457Y
If a number is completely divisible by 8, then the last three digits of the number must also be divisible by 8.
यदि कोई संख्या 8 से पूरी तरह से विभाज्य है, तो संख्या के अंतिम तीन अंकों को भी 8 से विभाज्य होना चाहिए।
=> must be divisible by 8 and the only three digit number starting with '57' which is divisible by 8 is = 576 => Y = 6
=> 8 से विभाज्य होना चाहिए और केवल तीन अंकों की संख्या '57' से शुरू होनी चाहिए जो 8 से विभाज्य है = 576 => Y = 6

9. Sol. (C)

Expression: 13 + 14 ……. + 20
The above series is an A.P. with first term, a = 13, last term, l = 20 and common difference, d = 1
उपरोक्त श्रृंखला एक समांतर शृंखला है जिसमें पहला पद, a = 13, अंतिम पद, l = 20 और सार्वअंतर, d = 1 है
=> Number of terms be/पदों की संख्या = n = (20 − 13) + 1 = 8
Sum of A.P./समांतर श्रेणी का योग = (a + l) =  = 4 × 33 = 132

10. Sol. (D)

= (8 + 5 + 4 + 3) +
= 20 +
= 20 + 1 = 21