Subscribe Now

Quantitative Aptitude Quiz For IBPS Clerk Mains| 31-12-19

Durgesh Mahendras

Dear All,
As you all know that IBPS Clerk Mains exams dates are approaching and it is high time for you to start your preparation for the exam. In order to make you prepared for the examination, Mahendras has started new quizzes of Maths, English & Reasoning section of the IBPS Clerk Mains, these quizzes will be very beneficial for the exam. You can practice these quizzes on daily basis.

Instruction:- Following graph shows that number of student appears from 6 different college in mathematics Olympiad in year 2018 and 2019. Read the question carefully and answer the question given below.

निर्देश:- निम्नलिखित चित्र में 6 विभिन्न विद्यालयों से वर्ष 2018 और 2019 में गणित ओलिंपियाड में उपस्थित हुए. प्रश्नों को ध्यान पूर्वक पढ़े और उनके उत्तर दे

Q.1 Out of total student appeared in 2018 from school B, 80% student qualified, and out of total student number appeared in 2019 from School F 60% qualified. Number of female is same in both the year from both school which is 20% of qualified candidates. What is the ratio of number of males from both the school?

स्कूल B से वर्ष २०१८ में उपस्थित कुल छात्रों में से 80% पास हुए और स्कूल F से वर्ष २०१९ में उपस्थित विधार्थियों में से 60% पास होते है. दोनों विद्यालयों में लड़कियों की संख्या बराबर है तो दोनों विद्यालयों में पुरुषों की संख्या कितनी होगी ?

(1) 13 : 12
(2) 12 : 13
(3) 17 : 12
(4) 12 : 17
(5) None of these/ इनमे से कोई नहीं

Q.2:- Total student appeared in 2018 is what percent of total student appeared in 2019?

वर्ष 2018 में उपस्थित कुल विद्यार्थियों  की संख्या, वर्ष 2019 में उपस्थित कुल विद्यार्थियों की संख्या का कितना प्रतिशत है?

(1) 70%
(2) 65%
(3) 60%
(4) 68%
(5) None of these/ इनमे से कोई नहीं

Q.3 Out of total Student appeared in year 2018 from school D, 60% qualified average marks of all the qualified boys candidates is 45, and all qualified girls candidates is 50 . If the ratio of boys to that of girls is 19: 17. Then what is the average marks of the girls appeared from class A in 2019, if number of boys qualified in year 2018 from school D in 2018 is equal to number of boys in year 2019, and sum of marks of girls of school A in year 2019 is 1080 more than the sum of marks of the qualified girls from school D in year 2019.

स्कूल डी से वर्ष 2018 में उपस्थित कुल छात्र में से 60% पास हुए. सभी पास लड़कों के औसत अंक 45 हैं, और सभी पास लड़कियों के उम्मीदवार का औसत  50 हैं। यदि लड़कों और लड़कियों का अनुपात 19: 17 है। तब 2019 में कक्षा A से लड़कियों के औसत अंक ज्ञात करें, यदि वर्ष 2018 में स्कूल D से 2018 में पास लड़कों की संख्या, वर्ष 2019 लड़कों की संख्या के बराबर है।, और वर्ष 2019 में स्कूल A की लड़कियों के अंकों का योग वर्ष 2019 में स्कूल D से योग्य लड़कियों के अंकों के योग से 1080 अधिक है?

(1) 35
(2) 30
(3) 45
(4)  27
(5) None of these/इनमे से कोई नहीं

Q.4:- what is the ratio student appeared from school A, D, F in year 2018 to the number of student in school B C, E in year 2019?

स्कूल A,D, और F से वर्ष 2018 में  उपस्थित  विद्यार्थियों की संख्या से वर्ष 2019 में स्कूल B, C, और E में उपस्थित विद्यार्थियों का अनुपात क्या होगा?

(1) 203 : 304
(2) 203: 201
(3) 210 : 203
(4) 304 : 203
(5) None of these/ इनमे से कोई नहीं

Q.5:- Student appeared from class A, B, C in year 2019 is what approximately  what percent of number of student appeared from class D, E, F in year 2018?

वर्ष 2019 में स्कूल A, B, C में उपस्थित विद्यार्थियों की संख्या वर्ष 2019 में उपस्थित्त विद्यार्थियों की स्संख्या का लगभग कितना प्रतिशत है

(1) 106%
(2) 105%
(3) 102%
(4) 110%
(5)None of these/ इनमे से कोई नहीं

Three person A, B and C appeared for an interview and the chances of their selection are 37.5% , 50% and 75% respectively.

पूछे गए प्रश्नों के उत्तर देने के लिए निम्न जानकारी को ध्यानपूर्वक पढ़ें -
तीन व्यक्ति A, B और C एक साक्षात्कार में शामिल हुए और उनके चयन की संभावना क्रमशः 37.5%, 50% और 75% हैं।

Q.6 Find the ratio of probability of at most two will get selected to that of at least one will get selected.

अधिक से अधिक दो के चयन की संभावना तथा कम से कम एक के चयन की संभावना का अनुपात ज्ञात कीजिये।

(1) 18:23
(2) 5:9
(3) 11:9
(4) 27:23
(5) None of these         /            इनमें से कोई नहीं

Q.7:-  Find the probability that only one will get selected.

संभावना ज्ञात कीजिये की उनमें से केवल एक चयनित होगा।

(1) 23/64
(2) 33/64
(3)13/32
(4) 11/32
(5) None of these         /            इनमें से कोई नहीं

Q.8:- Find the probability that B will get selected along with either A or C.

संभावना ज्ञात कीजिए कि B या तो A या C के साथ चयनित होगा।

(1) 5/16
(2) 7/16
(3) 1/4
(4) 9/32
(5) None of these / इनमें से कोई नहीं

Q-(09-10) Directions: Each question below contains a statement followed by Quantity I and
Quantity II. Find both to find the relationship among them. Mark your answer accordingly.

दिशा-निर्देश: नीचे दिए गए प्रत्येक प्रश्न में मात्रा I और मात्रा II के बाद एक कथन शामिल है। दोनों के बीच संबंध ज्ञात करने के लिए दोनों को ज्ञात कीजिये । फिर अपना उत्तर चिह्नित कीजिये ।

Q.09 Quantity I: Sum, if the difference between Compound Interest and Simple Interest at 20% rate of interest in 2 years is Rs 800

Quantity II: Sum, if the compound interest of 2 years at the rate in which a sum of Rs 125 becomes Rs 216, in 3 years is Rs 6600

मात्रा I: धनराशि, यदि 2 वर्षों में ब्याज की 20% दर पर चक्रवृद्धि ब्याज और साधारण ब्याज के बीच का अंतर 800 रुपये है।

मात्रा II: धनराशि, यदि दर पर 2 वर्ष का चक्रवृद्धि ब्याज जिसमें 125 रुपये की राशि 216 रुपये हो जाती है, तो 3 वर्ष में 6600 रुपये है।

(1) Quantity I > Quantity II
(2) Quantity I ≥ Quantity II
(3) Quantity II > Quantity I
(4) Quantity II ≥ Quantity I
(5) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
Q.(10):-  A and B started a business with Rs 10,000 and Rs 15,000 respectively. After 6 months C joined them with Rs 20,000.
Quantity I: B
s share in total profit of Rs 4,00,000 at the end of 2 years.
Quantity II: Annual Salary of Rohit after tax deduction if he earns Rs 20,000 per month and pays a tax of 20% each month.

A और B ने क्रमशः 10,000 रुपये और 15,000 रुपये के साथ कारोबार शुरू किया।6 महीने के बाद C, 20,000 रुपये के साथ उनके साथ शामिल हो गया ।

मात्रा I: 2 वर्षों के अंत में 4,00,000 रुपये के कुल लाभ में B का हिस्सा।

मात्रा II: कर कटौती के बाद रोहित का वार्षिक वेतन यदि वह प्रति माह 20,000 रुपये कमाता है और प्रत्येक महीने 20% कर चुकाता है।

(1) Quantity I > Quantity II
(2) Quantity I ≥ Quantity II
(3) Quantity II > Quantity I
(4) Quantity II ≤ Quantity I
(5) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established

1. Sol:- (4)
Required ratio =

= 12 : 17
2.Sol:- (3)

Total number of student appeared in 2018 = 180 + 225 + 320 + 360 + 340 + 475 = 1900
Total number of student appeared in 2019 = 2790
Required percentage =

3. Sol:- (2)

Number of the qualified student in 2018 from school D= 360 x 0.6 = 216
Number of boys = 19 x 6 = 114
Number of girls = 17 x 6 =  102
Sum of marks of boys = 114 x 45 = 5130
Sum of marks of girls= 102 x 50 = 5100
Number of girls in 2019 from school A = 320 – 114 = 206
Sum of marks of girls = 5100 + 1080 = 6180
Required average = 6180/ 206 = 30

4. Sol:- (1)

Student appeared from school A, D, F in year 2018 = 180 + 360 + 475 = 1015
Number of student in school B C, E in year 2019 = 500 + 420 + 600 = 1520
Required ratio = 1015: 1520
= 203: 304

5. Sol:-  (4)

Student appeared from class A, B, C in year 2019 = 320 + 500 + 420 =  1290
Student appeared from class D , E, F in year 2019 = 360 + 340 + 475 = 1175
Required percentage =

6.Sol:- (5)

7.Sol:- (1)

8. Sol:- (4)

9.Sol- (1)

Quantity I: SI for 2 years =2×20%=40%
CI for 2 years =20+20+20×20/10
0=44%
diff=44-40=4%
4%=800 =>100%=2000
Quantity II: First find rate
Cube root (125): Cube root(216)=5:6 (cube root as year=3)
(6-5)/5×100=20%
CI for 2 years =44%
44%=6600
100%=15000
I>II

10.Sol:- (3)

I: A:B:C = 10000×24 : 15000×24 : 20000×18=2:3:3
B=3/8 ×4,00,000= Rs 1,50,000
II: Salary after deducation = 20,000×12×80/100 = Rs 1,92,000
Hence I < II