mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 13 July 2020

SSC CPO Quiz : General Awareness | 13-07-2020

Priyanka Mahendras




As SSC CPO notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CPO examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination


1.The Indian Army has begun to digitize its official records under its new programme called:
A. “OASIS”-Officers Abstracted Structures Information System

B. “OASIS”-Officers Analytical Structures Information System

C. “OASIS”-Officers Automated Structures Information System

D. “OASIS”-Officers Auxiliary Structures Information System

1. भारतीय सेना ने अपने किस नए कार्यक्रम के अंतर्गत अपने आधिकारिक रिकॉर्ड को डिजिटाइज़ करना शुरू कर दिया है?
A. “OASIS”-Officers Abstracted Structures Information System

B. “OASIS”-Officers Analytical Structures Information System

C. “OASIS”-Officers Automated Structures Information System

D. “OASIS”-Officers Auxiliary Structures Information System

2. The Ministry of Health and Family Welfare released a commemorative postal stamp of:

A. National Institute of Nutrition

B. National Institute of Research

C. National Institute of Art

D. National Institute of Culture

2. स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय ने एक स्मारक डाक टिकट जारी किया
-

A. राष्ट्रीय पोषण संस्थान का

B. राष्ट्रीय अनुसंधान संस्थान का

C. राष्ट्रीय कला संस्थान का

D. राष्ट्रीय संस्कृति संस्थान का

3. Who is the present union minister of Animal Husbandry and Dairying?


A. Thawar Chand Gehlot

B. Giriraj Singh

C. Ram Vilas Paswan

D. Uma Bharti

3. वर्तमान केंद्रीय पशुपालन और डेयरी मंत्री कौन हैं?
A. थावर चंद गहलोत

B. गिरिराज सिंह

C. रामविलास पासवान

D. उमा भारती

4. TRIFED was recently in news. When was TRIFED (Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India) established?


A. 1970

B. 1993

C. 1987

D. 1967

4. TRIFED हाल ही में खबरों में था। TRIFED (ट्राइबल कोऑपरेटिव मार्केटिंग डेवलपमेंट फेडरेशन ऑफ इंडिया) की स्थापना कब हुई थी?
A. 1970

B. 1993

C. 1987

D. 1967

5. Which union minister has approved a proposal for admission of girl children in Sainik schools across the country?

A. Rajnath Singh

B. Ramesh Pokhriyal Nishank

C. Piyush Goyal

D. Amit Shah

5. किस केंद्रीय मंत्री ने देश भर के सैनिक स्कूलों में छात्राओं के प्रवेश के प्रस्ताव को स्वीकृति दी है?

A. राजनाथ सिंह

B. रमेश पोखरियाल निशंक

C. पीयूष गोयल

D. अमित शाह

6. Which state has hosted the Shirui Lily Festival?

A. Assam

B. Manipur

C. Meghalaya

D. Tripura

6. किस राज्य ने शिरुई लिली महोत्सव की मेजबानी की है?
A. असम

B. मणिपुर

C. मेघालय

D. त्रिपुरा

7. Modern Coach Factory is located in which city?


A. Chennai

B. New Delhi

C. Mumbai

D. Raebareli

7. आधुनिक कोच फैक्ट्री किस शहर में स्थित है?


A. चेन्नई

B. नई दिल्ली

C. मुंबई

D. रायबरेली

8. Which of the following bank becomes first Indian bank to have office in Australia's Victoria?

A. Vijaya Bank

B. State Bank of India

C. Canara Bank

D. Yes Bank

8. निम्नलिखित में से कौन सा बैंक ऑस्ट्रेलिया के विक्टोरिया में कार्यालय खोलने वाला पहला भारतीय बैंक बन गया है?

A. विजया बैंक

B. भारतीय स्टेट बैंक

C. केनरा बैंक

D. यस बैंक

9. Who was the head of the "Committee on Computerization"?
A. Ram Gandhi

B. C. Rangarajan

C. SS Tarapore

D. WS Saraf

9. "कम्प्यूटरीकरण संबंधी समिति" के प्रमुख कौन थे?


A. राम गांधी

B. सी रंगराजन

C. एस एस तारापोर

D. डब्ल्यू एस सराफ

10. Who launched the 11th edition of DefExpo 2020?


A. Suresh Prabhu

B. Ramesh Sharma

C. Sadanand Gowda

D. Shri Rajnath Singh

10. डिफेन्स एक्सपो 2020 के 11 वें संस्करण को किसने लॉन्च किया?

A. सुरेश प्रभु

B. रमेश शर्मा

C. सदानंद गौड़ा

D. श्री राजनाथ सिंह

Answer-

1. C

2. A.

3. B.

4. C.

5. A.

6. B.

7. D.

8. B.

9. B.

10. D.

0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.