mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

English Language Quiz For SBI Clerk / RBI Assistant | 13-02-2020

Swati Mahendras
English Language Quiz For SBI Clerk / RBI Assistant | 10-02-2020

Dear Readers,
Mahendras has started special quizzes for SBI Clerk / RBI Assistant examination so that you can practice more and more to crack the examination. This SBI Clerk / RBI Assistant special quiz series will mold your preparations in the right direction and the regular practice of these quizzes will be really very helpful in scoring good marks in the Examination. Here we are providing you important question of English Language for SBI Clerk / RBI Assistant 2020 Exam.


Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been given in bold to help you locate them while answering some questions.

The low level of participation in the capital market by small investors, despite the official espousal of their cause, has worried policy makers and regulators for long. While nearly half the population in developed countries has a direct or indirect interest in the capital market, hardly one per cent of the population in India invests in the equity markets, by far the biggest segment of the capital market. Even more striking is the fact that less than three per cent of household savings find their way to the capital market. One important reason is the apparent lack of faith in the integrity of the markets. This is unfortunate. The market regulator, Securities and Exchange Board of India — set up in 1D2 in the wake of widespread stock markets shenanigans — has done a commendable job of building an impressive market edifice which is the envy of many others. All the market intermediaries — merchant banks, underwriters, brokers, and so on — were brought under regulation and the surveillance and monitoring of equity trading, which grew exponentially, were stepped up. The two other initiatives that have had a bearing on market integrity were the capitalization of intermediaries and the induction of technology.

All these moves should have made Indian stock exchanges a safer and friendlier place to park individual savings. Yet in what should be seen as an unintended consequence, some of those very steps have made stock market investing more complicated for the retail investors. For instance, the technology-enabled compulsory dematerialization of stocks is without doubt a major reform that greatly facilitated the buying and selling of shares at exceptionally low cost. However, for many retail investors the process of opening and operating a De-mat account is proving to be cumbersome. Again, the more recent requirement of complying with the KYC (Know Your Customer) norms has proved daunting to many small investors. Thus, in certain respects the use of high technology, the enhancement of capital requirements for brokers, and several other regulations have led to the alienation of the small investor and reinforced the inherent wholesale character of the stock exchanges. Official exhortation to retail investors to access the markets through mutual funds has merit. However, many mutual funds have fallen short of expectations. The intermediation charges are high and after-sales service is not up to the mark. Urgent steps are required to entice retail investors to debt instruments such as corporate bonds.

Q-1 On the basis of your reading, mention the major points that impacted the wholeness of the market.

01. The outburst of technology and the cost-effectiveness of the intermediaries.

02. Giving rise to technology and the provision of capital to the middle-men.

03. The infusion of intermediaries and the intrusion of technology.

04. The capitalization and the coveting of intermediaries.

05. The capitalization and the expansion of technology.

Q-2 Which of the following is known as the market regulator, according to the passage?

A. Security and Exchange Board of America

B. Equity market

C. Capital market

D. Securities and Exchange Board of India

01. Only A

02. Only D

03. Both A and D

04. Both B and C

05. Only C

Q-3 With reference to the passage, what potential measures taken in favor of consumers are going to be of aid to investors?

01. New and attractive offers to be given to attract consumers. 

02. The investment to be limited yielding better results.

03. The technology to be enhanced as per the feedback.

04. Getting familiar with consumers to be mandated.

05. Not mentioned in the passage.

Q-4 According to the passage, why is there a need for dire steps?

01. To entice telecom investors to debt instruments

02. To repel retail investors to debt instruments

03. To repulse retail investors to debt instruments

04. To disenchant retail investors to debt instruments

05. To captivate retail investors to debt instruments

Q-5 Which of the following is NOT TRUE, according to the passage?

01. The moves should have made American stock exchanges a safer and friendlier place to park individual savings.

02. The retail investors have been urged in an official capacity to access the market through mutual funds.

03. There has been a drastic impact as a few steps are taken which have made stock market investing more complicated for retail investors.

04. The intermediation charges are high and after-sales service is not up to the mark.

05. All the market intermediaries were brought under regulation and the surveillance and monitoring of equity trading.

Q-6 Which of the following is TRUE, according to the passage?

(A) The two other responsibilities that have no impact on market integrity were the induction of technology and the capitalization of intermediaries.

(B) Almost fifty percent of people residing in developed countries have an interest in the capital market.

(C) There is a dearth of faith in the oneness of the market.

01. Only A

02. Only B and C

03. All A, B and C

04. Only A and C

05. Only B

Q-7 Choose the word most SIMILAR in meaning to the word given in bold, as used in the passage.

Espousal

01. Support

02. Pervasive

03. Prudent

04. Scruffy

05. Stout

Q-8 Choose the word most SIMILAR in meaning to the word given in bold, as used in the passage.

Exhortation

01. Admonition

02. Desert

03. Dampen

04. Canny

05. Craving

Q-9 Choose the word which is most nearly the OPPOSITE in meaning to the word given in bold as used in the passage.

Integrity

01. Corruption

02. Infer

03. Panacea

04. Perpetual

05. Invincible

Q-10 Choose the word which is most nearly the OPPOSITE in meaning to the word given in bold as used in the passage.

Cumbersome

01. Burdensome

02. Convenient

03. Elite

04. Fabricate

05. Groom

ANSWER:

1. (2) The answer is given in the last line of the first paragraph.

2. (2) The answer is given in the mid of the first paragraph

3. (5) The answer has not been given in the passage.

4. (5) The answer is given in the last line of the passage.

5. (1) The answer lies in the second paragraph

6. (2) The answer is given in the last line of the 1st paragraph

7. (1)

8. (1) Admonition (n) – caution

9. (1)

10. (2)









0 comments:

Post a comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.