mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 12 June 2019

Banking Awareness Quiz For SBI PO : 12- 06 - 19

Mahendra Guru
Banking Awareness Quiz For SBI PO : 12- 06 - 19

Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.


Q1. Which of the following is the basis for determining the national income? 

(1) Total revenue of the State 

(2) Net profit earned and expenditure incurred by the State 

(3) Production of goods and services 

(4) All of the above 

(5) None of these 

Ans: (3) 

Q1. निम्नलिखित में से कौन राष्ट्रीय आय निर्धारित करने का आधार है? 

(1) राज्य का कुल राजस्व 

(2) शुद्ध लाभ अर्जित और राज्य द्वारा किए गए व्यय 

(3) वस्तुओं और सेवाओं का उत्पादन 

(4) उपरोक्त सभी 

(5) इनमे से कोई नहीं 

उत्तर: (3) 

Q2. Which of the following is not a method of estimating national income? 

(1) Income method 

(2) Value-added method 

(3) Expenditure method 

(4) Export-import method 

(5) None of these 

Ans: (4) 

Q2. निम्नलिखित में से कौन राष्ट्रीय आय का आकलन करने का एक तरीका नहीं है? 

(1) आय विधि 

(2) मूल्य-वर्धित विधि 

(3) व्यय विधि 

(4) निर्यात-आयात विधि 

(5) इनमे से कोई नहीं 

उत्तरः (4) 

Q3. The national income of India is estimated mainly through: 

(1) production method alone 

(2) expenditure method alone 

(3) production and expenditure methods 

(4) production and income methods 

(5) None of these 

Ans: (4) 

Q3. भारत की राष्ट्रीय आय मुख्य रूप से अनुमानित है: 

(1) उत्पादन विधि 

(2) व्यय विधि 

(3) उत्पादन और व्यय के तरीके 

(4) उत्पादन और आय के तरीके 

(5) इनमे से कोई नहीं 

उत्तरः (4) 

Q4. Which of the following are referred to as the developed economies? 

(1) Countries earning huge industrial profits 

(2) Countries proficient in trade and export 

(3) Countries having large per capita income 

(4) Countries advanced in technology 

(5) None of these 

Ans: (c) 

Q4. निम्नलिखित में से किसे विकसित अर्थव्यवस्थाओं के रूप में जाना जाता है? 

(1) विशाल औद्योगिक लाभ कमाने वाले देश 

(2) व्यापार और निर्यात में दक्ष देश 

(3) प्रति व्यक्ति बड़ी आय वाले देश 

(4) प्रौद्योगिकी में उन्नत देश 

(5) इनमे से कोई नहीं 

उत्तर: (3) 

Q5. An advalorem duty is a tax on the basis of: 

(1) the price of a commodity 

(2) the value added 

(3) the advertisement expenditure 

(4) the unit of the commodity 

(5) None of these 

Ans: (1) 

Q5. एक अग्रिम शुल्क के आधार पर एक कर है: 

(1) एक वस्तु की कीमत 

(2) जोड़ा गया मूल्य 

(3) विज्ञापन व्यय 

(4) कमोडिटी की इकाई 

(5) इनमे से कोई नहीं 

उत्तर: (1) 

Q6. Consider the following statements with regard to Statutory liquidity Ratio (SLR) : 

1. To meet SLR, commercial banks can use cash only. 

2. SLR is maintained by the banks with themselves. 

3. SLR restricts the banks' leverage in pumping more money into the economy. 

Which of the statements given above is/are correct? 

(1) 1, 2 and 3 

(2) 1 and 3 

(3) 2 and 3 

(4) 2 only 

(5) None of these 

Ans: (c) 

Q6. वैधानिक तरलता अनुपात (एसएलआर) के संबंध में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें: 

1. एसएलआर को पूरा करने के लिए, वाणिज्यिक बैंक केवल नकदी का उपयोग कर सकते हैं। 

2. एसएलआर का रखरखाव बैंकों द्वारा स्वयं किया जाता है। 

3. एसएलआर अर्थव्यवस्था में अधिक धन पंप करने में बैंकों के उत्तोलन को प्रतिबंधित करता है। 

उपरोक्त कथनों में से कौन सा/से कथन सत्य है/हैं? 

(1) 1, 2 और 3 

(2) 1 और 3 

(3) 2 और 3 

(4) केवल 2 

(5) इनमे से कोई नहीं 

उत्तर: (3) 

Q7. Which of the following is not true about 'vote-on-account'? 

(1) It is a budget presented in the Parliament to cover the deficit left by the last budget 

(2) It does not allow the Government to set for the economic policies of the new plan which starts from April 1

(3) It prevents the Government from imposing fresh taxes or withdrawing old one 

(4) This allows the Government to withdraw an amount for a period with the consent of Parliament 

(5) None of these 

Ans: (1) 

Q7. निम्नलिखित में से कौन 'वोट-ऑन-अकाउंट' के बारे में सही नहीं है? 

(1) यह संसद में पिछले बजट द्वारा छोड़े गए घाटे को कवर करने वाला बजट है 

(2) यह सरकार को 1 अप्रैल से शुरू होने वाली नई योजना की आर्थिक नीतियों के लिए निर्धारित करने की अनुमति नहीं देता है 

(3) यह सरकार को नए कर लगाने या पुराने को वापस लेने से रोकता है 

(4) यह सरकार को संसद की सहमति से एक अवधि के लिए राशि निकालने की अनुमति देता है 

(5) इनमे से कोई नहीं 

उत्तर: (1) 

Q8. Consider the following statements: 

1. The repo rate is the rate at which other banks borrow from the Reserve Bank of India. 

2. A value of 1 for Gini Coefficient in a country implies that there is perfectly equal income for everyone in its population.

Which of the statements giver, above is/are correct? 

(1) 1 only 

(2) 2 only 

(3) Both 1 and 2 

(4) Neither 1 nor 2 

(5) None of these 

Ans: (1) 

Q8. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिएः 

1. रेपो दर वह दर है जिस पर अन्य बैंक भारतीय रिज़र्व बैंक से उधार लेते हैं। 

2. किसी देश में गिन्नी गुणांक के लिए 1 का मान यह है कि उसकी आबादी में सभी के लिए पूरी तरह से समान आय है।

उपरोक्त कथनों में से कौन सा/से कथन सत्य है/हैं? 

(1) केवल 1 

(2) केवल 2 

(3) दोनों 1 और 2 

(4) न तो 1 और न ही 2 

(5) इनमे से कोई नहीं 

उत्तर: (1) 

Q9. The system of Budget was introduced in India during the viceroyalty of: 

(1) fiscal deficit only 

(2) revenue deficit only 

(3) both fiscal and revenue deficit 

(4) neither fiscal deficit nor revenue deficit 

(5) None of these 

Ans: (c) 

Q9. भारत में बजट की प्रणाली को वायसराय के रूप में प्रस्तुत किया गया था: 

(1) केवल राजकोषीय घाटा 

(2) केवल राजस्व घाटा 

(3) राजकोषीय और राजस्व घाटा दोनों 

(4) न तो राजकोषीय घाटा और न ही राजस्व घाटा 

(5) इनमे से कोई नहीं 

उत्तर: (3) 

Q10. Temporary tax levied to obtain additional revenue is called: 

(1) cess 

(2) rate 

(3) fee 

(4) surcharge 

(5) None of these 

Ans: (4) 

Q10. अतिरिक्त राजस्व प्राप्त करने के लिए लगाया गया अस्थायी कर कहलाता है: 

(1) उपकर 

(2) दर 

(3) शुल्क 

(4) अधिभार 

(5) इनमे से कोई नहीं 

उत्तरः (4)

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.