mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Sunday, 7 October 2018

SSC CPO : Quantitative Aptitude Quiz | 07- 10 - 18

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC CPO : Quantitative Aptitude Quiz | 06- 10 - 18

In SSC exam, quantitative Aptitude section is more scoring and easy, if you know the shorts tricks and formulas of all the topics. So, it is important to know the basic concepts of all the topics so you can apply the short tricks and solve the question with the new concepts in lesser time while giving the quiz. It will help you to score more marks from this section in less time period. Quantitative Aptitude section basically measures your mathematical and calculation approach of solving the question. SSC Quiz of quantitative Aptitude section helps you to analyse your preparation level for upcoming SSC examination. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for SSC examination based on the latest pattern so that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exams like Insurance, SSC-MTS, SSC CPO, CGL, CHSL, State Level, and other Competitive exams.


Mahendra Guru also provides you important notes and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Quantitative Aptitude.



1. The monthly income of Ramesh is 3 times the monthly income of Suresh. Suresh's monthly income is 15% more than that of the monthly income of Rajesh. The monthly income of Rajesh is Rs.64, 000. What is the annual income of Ramesh?

रमेश की मासिक आय सुरेश की मासिक आय का तीन गुना है | सुरेश की मासिक आय राजेश की मासिक आय से 15% अधिक है | राजेश की मासिक आय रु.64, 000 है | रमेश की वार्षिक आय कितनी है?

(A) Rs./रु.2694600
(B) Rs./रु.2649600
(C) Rs./रु.2469600
(D) Rs./रु.2964600

2. The average marks of 24 students of a class in Maths is 56. If the marks of three students was mistakenly read as 44, 54 and 16 in place of 84, 95 and 76, then what is the correct average?

24 छात्रों की एक कक्षा के अंग्रेजी विषय के औसत अंक 56 है | यदि तीन विद्यार्थियों के अंक गलती से 44, 54 और 16 जबकि उनके वास्तविक अंक क्रमशः 84, 95 और 76 थे, तो सही औसत कितना है?

(A) 51.875
(B) 55.875
(C) 61.85
(D) 61.875

3. (6/11) of a number is equal to 22% of second number. Second number is equal to one - fourth of third number. Third number is equal to 2400. What is 15% of that number?

एक संख्या का (6/11) दूसरी संख्या के बाईस प्रतिशत के बराबर है | दूसरी संख्या तीसरी संख्या के एक चौथाई के समान है | तीसरी संख्या का मान 2400 है | संख्या का 15% क्या है ?

(A) 31.1
(B) 34.3
(C) 36.3
(D) 38.4

4. The ratio between the ages of A and B is 5 : x. A is 9 years younger than C. After 9 years, age of C will be 33 years. The difference of the ages of B and A is as same as the present age of C. What will be the value of x?

A और B की वर्तमान आयु के बीच अनुपात 5 : x है | A, C से 9 वर्ष छोटा है | 9 वर्ष बाद C की आयु 33 वर्ष हो जायेगी | B और A की आयु में उतना ही अंतर है जितनी C की वर्तमान आयु है | x का मान क्या होगा?

(A) 21
(B) 37
(C) 17
(D) 13

5. In an examination, minimum passing percentage for girls and boys are 30% and 45% respectively. A boy got 270 marks and he failed by 90 marks. A girl obtained 118 marks then how many marks was needed so that she must pass the examination?

एक परीक्षा में, लड़कियों और लड़कों के लिए न्यूनतम पासिंग प्रतिशत क्रमशः 30% और 45% है | एक लड़के को 270 अंक मिले और वह 90 अंकों से फेल हो गया | एक लड़की को 118 अंक मिले हैं तो पास होने के लिए उसे और कितने अंक चाहिए थे ?

(A) 122
(B) 132
(C) 126
(D) 136 

6. P starts a business with an initial investment of Rs.9000. After 4 months, Q enters into the partnership with an investment of Rs.12000. Again after two months R enters with an investment of Rs.15000. If R receives Rs.922.5 in the profit at the end of the year, what is the total annual profit?

P रु.9000 का प्रारम्भिक निवेश करके एक व्यापार की शुरुआत करता है | चार माह बाद, Q रु.12000 का निवेश करके साझे में आ जाता है | पुनः 2 माह बाद R रु.15000 का निवेश करके साझे में आ जाता है | यदि R वर्ष के अंत में रु.922.5 लाभ के रूप में प्राप्त करता है, कुल वार्षिक लाभ क्या है?

(A) Rs./रु.3013.5
(B) Rs./रु.3163.5
(C) Rs./रु.3263.5
(D) Rs./रु.3040

7. A shopkeeper sold an article for Rs.17940 with a discount of 8% and gained 19.6%. If no discount is allowed, what will be his gain percent?

एक दुकानदार एक वस्तु को रु.17940 में 8% की छूट देकर बेचता है और 19.6% का लाभ प्राप्त करता है | यदि कोई छूट नहीं दी गयी है तो, उसका लाभ प्रतिशत क्या होगा ?

(A) 25%
(B) 26.4%
(C) 30%
(D) 28%

8. 80 men can complete a work in 30 days. They start work together and after every 10 days 10 men left the work. In how much time work will be completed?

80 आदमी एक कार्य को 30 दिन में कर सकते हैं | वे काम करना शुरू करते हैं और प्रत्येक 10 दिन बाद 10 व्यक्ति काम छोड़ देते हैं | कितने समय में यह काम पूरा हो जाएगा?

(A) 30 days/दिन
(B) 32 days/दिन
(C) 36 days/दिन
(D) 42 days/दिन 

9. Two trains can cross a pole in 14 sec. and 16 sec. respectively. Find in how much time will they cross each other if they are coming from same direction and if the speed of the trains are in the ratio of 7 : 9.

दो ट्रेनें एक खम्भे को क्रमशः 14 से. और 16 से. पार करती हैं | ज्ञात कीजिये कि कितने समय में वह एक दूसरे को पार कर लेंगी यदि वे एक ही दिशा से आ रही हैं और यदि ट्रेनों की गतियों का अनुपात 7 : 9 में है |

(A) 111 sec./से.
(B) 119 sec./से.
(C) 131 sec./से.
(D) 121 sec./से.
10. If t2 – 4t + 1 = 0, then the value of t3 +maths-ssc-quiz-07-10-18.
      यदि t2 – 4t + 1 = 0, तो t3 +maths-ssc-quiz-07-10-18का मान है ।
(A) 44
(B) 43
(C) 52
(D) 64



Answer-

1. Sol. (B) Suresh's monthly income/सुरेश की मासिक आय = maths-ssc-quiz-07-10-18
                                                                                          = Rs./रु.73600
                 Annual income of Ramesh/रमेश की वार्षिक आय = (12 × 3 × 36800)
                                                                                           = Rs./रु.2649600 

2. Sol. (D) Correct average/शुद्ध औसत = maths-ssc-quiz-07-10-18
                                                         = 61.875 

3. Sol. (C) Second number/दूसरी संख्या = 2400 × maths-ssc-quiz-07-10-18= 600

                 If first number is x/ यदि पहली संख्या x है |
                maths-ssc-quiz-07-10-18 
                maths-ssc-quiz-07-10-18
                x = 242 
                Required quantity/अभीष्ट राशि = 15% of 242/242 का 15% = 36.3 

4. Sol. (D) Present age of C/C की वर्तमान आयु = 33 - 9 = 24 years/वर्ष
                  Present age of A/A की वर्तमान आयु = 24 - 9 = 15 years/वर्ष 
                  Now/अब, A : B = 5 : x = 15 : 3x
                  Present age of B/B की वर्तमान आयु = 3x years/वर्ष 
                  3x – 15 = 24
                  3x = 39
                  x = 13 

5. Sol. (A) Let maximum marks of examination / माना परीक्षा में अधिकतम अंक = x 
                  maths-ssc-quiz-07-10-18
                  maths-ssc-quiz-07-10-18
                  30% of 800/800 का 30% = 240
                  Minimum passing marks for girls/लड़कियों के लिए न्यूनतम पासिंग अंक = 240 
                  Required answer /अभीष्ट उत्तर = 240 – 118 = 122

6. Sol. (A) Ratio of equivalent capitals/समतुल्य पूंजियों का अनुपात 
                         = (9000 × 12) : (12000 × 8) : (15000 × 6)
                         = 18 : 16 : 15
                  If the total profit be Rs.x then/यदि कुल लाभ रु. x है तो 
                  R's share/ R का लाभ = maths-ssc-quiz-07-10-18
                  R's share/ R का लाभ = 922.5
                 = 922.5 
                  x = 3013.5 

7. Sol. (C) Discount/छूट = 8% 
                  S.P/विक्रय मूल्य = 17490
                  M.P./अंकित मूल्य = maths-ssc-quiz-07-10-18= 19500
                  Now/अब, gain/लाभ = 19.6% 
                  C.P./क्रय मूल्य = maths-ssc-quiz-07-10-18= 15000
                  Gain/लाभ = 19500 – 15000 = Rs./रु.4500 
                  Gain/लाभ % = maths-ssc-quiz-07-10-18= 30%

8. Sol. (C) Total work/कुल काम = 80M × 30D = 2400
                  80M × 10 = 800
                  70M × 10 = 700
                  60M × 10 = 600
                  50M × 6 = 300
                  Total/कुल = 2400
                  Number of days/कुल दिनों की संख्या = 10 + 10 + 10 + 6 = 36 days/दिन

9. Sol. (D) Distance moved by first train in crossing a pole/एक खम्भे को पार करने में पहली ट्रेन द्वारा चली गयी दूरी = 14 × 7 = 98 m./मी.
              Distance moved by second train in crossing a pole/एक खम्भे को पार करने में दूसरी ट्रेन द्वारा चली गयी दूरी = 16 × 9 = 144 m./मी.
              Total distance in crossing each other/एक दूसरे को पार करने में चली गयी दूरी 
            = 98 + 144 = 242 m./मी.
              Relative speed/सापेक्ष चाल = 9 – 7 = 2 m./sec. (मी./से.)
              Time/समय = 242/2 = 121 sec./से.

10. Sol. (C) t2 – 4t + 1 = 0
                    t2 + 1 = 4t
                    t + maths-ssc-quiz-07-10-18= 4
                    t2 + maths-ssc-quiz-07-10-18+ 2 = 16
                    t2 + maths-ssc-quiz-07-10-18 = 14
                    t3 + maths-ssc-quiz-07-10-18= maths-ssc-quiz-07-10-18
                               = 4 (14 – 1) = 52

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.