mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 28 September 2018

Quantitative Aptitude Questions For IBPS RRB PO/Clerk | 28- 09 - 18

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
Quantitative Aptitude Questions For IBPS RRB PO/Clerk | 28- 09 - 18
Dear Readers,

As IBPS has released the official notification of the Common Recruitment Process for RRBs (CRP RRBs VII) for recruitment of Group “A”-Officers (Scale-I, II And III) and Group “B”-Office Assistant (Multipurpose) and the exam is going to be held in the month of August 2018 and September 2018 for both the posts. Looking at the notification, we have now started subject-wise quizzes for the exam. It will include quizzes of all the subjects- Quantitative Aptitude, English, Reasoning and Computer. All these quizzes will be strictly based on the latest pattern of the IBPS RRB exam and will be beneficial for your preparations. So, keep following the quizzes which will provide you a set of 10 questions daily.


Here, we are providing you important questions of Quantitative Aptitude for IBPS RRB 2018 exam.

Q1. A child has 3 different kinds of chocolates costing Rs 2, Rs 5 and Rs 10. He spends a total Rs. 140 on the chocolates. Find the sum of minimum and maximum chocolate he can buy with one condition that he must buy from all varieties?

एक बच्चे के पास 3 अलग-अलग प्रकार के चॉकलेट हैं जिनका मूल्य 2 रुपये, 5 रुपये और 10 रुपये हैं। उसने चॉकलेट पर कुल 140 रुपये खर्च किये। वह न्यूनतम और अधिकतम कितनी चॉकलेट खरीद सकता है इस शर्त के साथ कि उसे सभी प्रकार के चॉकलेट खरीदना है? 
(1) 80
(2) 85
(3) 82
(4) 90
(5) None of these 

Q2. A man deposited a total amount of Rs. 25300 with a bank in two different schemes at 20% p.a. interest being compounded annually . As per the schemes, he gets the same amount after 4 years on the first deposit as he gets after 3 years on the second deposit. How much money did he deposit for 5 years ?

एक आदमी ने 25300 रु. की कुल राशि एक बैंक की दो अलग-अलग योजनाओं में जोकि 20% वार्षिक चक्रवृद्धि ब्याज की दर से ब्याज प्रदान करती हैं, जमा करता है। योजनाओं के मुताबिक, उसे पहले जमा राशि पर 4 साल के बाद वही राशि मिलती है जोकि उसे दूसरी जमा राशि पर 3 साल बाद मिलती है। उसने 5 साल के लिए कितना पैसा जमा किया? 
(1) Rs.12,000
(2) Rs.15,450
(3) Rs.16,620
(4) Rs.14,440
(5) Rs.13,800 

Q3. The ratio of speeds of a goods train and passenger train is 11:13 in the same direction. If the passenger train crosses the goods train in 90 seconds, while a passenger in the passenger train observes that he crosses the goods train in 75 seconds. Find the ratio of length of goods train to passenger train?

समान दिशा में जा रही एक मालगाड़ी और यात्री ट्रेन की गति का अनुपात 11:13 है। यदि यात्री ट्रेन 90 सेकंड में मालगाड़ी को पार करती है, जबकि यात्री ट्रेन में एक यात्री देखता है कि वह 75 सेकंड में मालगाड़ी को पार करता है। मालगाड़ी की लंबाई का यात्री ट्रेन की लम्बाई से अनुपात ज्ञात कीजिये ? 
(1) 6:7
(2) 4:9
(3) 5:1
(4) 8:11
(5) 3:7 

Q4. In two alloys A and B the ratio of zinc to copper is 4:5 and 2:7 respectively. Eighteen kg of the alloy A and 45 kg of the alloy B are mixed together to form a new alloy. What will be the ratio of Zinc and copper in the new alloy?

दो मिश्र धातुओं A और B में जिंक का तांबे से अनुपात क्रमश: 4: 5 और 2: 7 है। मिश्र धातु A के 18 किलोग्राम और 45 किलो मिश्र धातु B को एक नए मिश्र धातु के रूप में मिश्रित किया जाता है। नए मिश्र धातु में जिंक और तांबे का अनुपात क्या होगा?
(1) 4:5
(2) 2:5
(3) 3:7
(4) 2:3
(5) None of these

Q5. The average temperature for Wednesday, Thursday and Friday was 420C. The average for Thursday, Friday and Saturday was 430C. If temperature on Saturday was 440C, what was the temperature on Wednesday? 

बुधवार, गुरुवार और शुक्रवार को औसत तापमान 42 डिग्री सेल्सियस था। गुरुवार, शुक्रवार और शनिवार को औसत तापमान 43 डिग्री सेल्सियस था। यदि शनिवार को तापमान 44 डिग्री सेल्सियस था, तो बुधवार को तापमान क्या था?
(1) 47C
(2) 43C
(3) 45C
(4) 41C
(5) None of these 

Q6-10. Each question below contains a statement followed by Quantity I and Quantity II. Find both to find the relationship among them. Mark your answer accordingly.

नीचे दिए गए प्रत्येक प्रश्न में मात्रा I और मात्रा II के बाद एक कथन दिया गया है। दोनों के बीच संबंध ज्ञात करने के लिए मान ज्ञात कीजिये तथा अपना उत्तर अंकित कीजिये। 

Q6. Quantity I: largest number if the average of 7 consecutive odd no. is 53

Quantity II: largest number if the avg of 6 consecutive odd no. is 56

मात्रा I: सबसे बड़ी संख्या यदि 7 क्रमागत विषम संख्याओ का औसत 53 है।

मात्रा II: सबसे बड़ी संख्या यदि 6 क्रमागत विषम संख्याओ का औसत 56 है। 

(1) Quantity I > Quantity II/ मात्रा I > मात्रा II
(2) Quantity I > Quantity II/ मात्रा I > मात्रा II
(3) Quantity II > Quantity I/ मात्रा II > मात्रा I
(4) Quantity II > Quantity I/ मात्रा II > मात्रा I
(5) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established/ मात्रा I = मात्रा II या संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता है

Q7. Quantity I: Suresh took a loan from bank at 12% p.a simple interest. After 3 years he had to pay back Rs. 16,200 as interest. Find the loan taken by Suresh from the bank.

Quantity II: Amount after 2 years for a principal of Rs 35,000 at interest rate of 10% compounded annually.

मात्रा I: सुरेश ने 12% प्रति साधारण ब्याज पर बैंक से ऋण लिया। 3 वर्ष बाद उसे 16,200 रुपये का भुगतान ब्याज के रूप में करना पड़ा। । सुरेश द्वारा बैंक से लिया गया ऋण ज्ञात कीजिये।

मात्रा II: सालाना 10% की ब्याज दर पर 35,000 रुपये मूलधन पर 2 वर्ष पश्चात राशि।
(1) Quantity I > Quantity II/ मात्रा I > मात्रा II
(2) Quantity I > Quantity II/ मात्रा I > मात्रा II
(3) Quantity II > Quantity I/ मात्रा II > मात्रा I
(4) Quantity II > Quantity I/ मात्रा II > मात्रा I
(5) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established/ मात्रा I = मात्रा II या संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता है

Q8. Quantity I: A man can row at a speed of 8 kmph in still water. He goes to a certain upstream point and back to the starting point in a river flowing at 4 kmph. Average speed of man for the total journey.

Quantity II: Speed of a cyclist, cycling in a circular ground of radius 7 kilometer, if he takes 4 hour to complete one full round of the ground.

मात्रा I: एक आदमी शांत जल में 8 किमी प्रति घंटे की रफ्तार से तैर सकता है, वह एक निश्चित उर्ध्वप्रवाह बिंदु तक 4 किमी प्रति घंटे बहने वाली नदी में जाता है और प्रारंभिक बिंदु तक वापस आता है। कुल यात्रा के लिए आदमी की औसत गति ज्ञात कीजिये।

मात्रा II : एक साइकिल चालक की गति, 7 किलोमीटर त्रिज्या के वृत्ताकार मैदान में साइकिल चलने के दौरान यदि मैदान का पूरा चक्कर लगाने में 4 घंटे का समय लेता है।
(1) Quantity I > Quantity II/ मात्रा I > मात्रा II
(2) Quantity I > Quantity II/ मात्रा I > मात्रा II
(3) Quantity II > Quantity I/ मात्रा II > मात्रा I
(4) Quantity II > Quantity I/ मात्रा II > मात्रा I
(5) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established/ मात्रा I = मात्रा II या संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता है

Q9. Quantity I: A train 175 meter long passes a man moving at 6 kmph in the same direction in which the train is going, in 10 seconds.Speed of the train.

Quantity II: Average speed of a car going from point A to B at 65 kmph and back from point B to A at 70 kmph.

मात्रा I: एक 175 मीटर लंबी ट्रेन उसी दिशा में 6 किमी प्रति घंटे की चाल से चलते हुए एक आदमी को 10 सेकंड मेंपार करती है। ट्रेन की गति ज्ञात कीजिये।

मात्रा II: बिंदु A से B तक 65 किमी प्रति घंटे और B से A तक 70 किमी प्रति घंटे कि चाल से वापस जाने वाली कार की औसत गति ज्ञात कीजिये।
(1) Quantity I > Quantity II/ मात्रा I > मात्रा II
(2) Quantity I > Quantity II/ मात्रा I > मात्रा II
(3) Quantity II > Quantity I/ मात्रा II > मात्रा I
(4) Quantity II > Quantity I/ मात्रा II > मात्रा I
(5) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established/ मात्रा I = मात्रा II या संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता है

Q10. Quantity I: distance, if a person goes to a distance at 80 kmph he reaches 15 min early and if he goes there at 70 kmph he reaches 15 mins late.

Quantity II: distance if two buses travels in the direction of each other at speed of 60 kmph and 50 kmph. When they meet, it was found that faster bus travelled 30 km more than the slower bus.

मात्रा I: दूरी, यदि कोई व्यक्ति 80 किमी प्रति घंटे की चाल से जाता है तो वह 15 मिनट पहले पहुंचता है और यदि वह 70 किमी प्रति घंटे पर जाता है तो वह 15 मिनट देर से पहुंचता है।

मात्रा II: दूरी यदि दो बसें 60 किमी प्रति घंटे और 50 किमी प्रति घंटे की रफ्तार से एक-दूसरे की दिशा में यात्रा करती हैं तथा जब वे मिलती हैं, तो यह पाया गया कि तेज बस नें धीमी बस से 30 किमी अधिक यात्रा की।
(1) Quantity I > Quantity II/ मात्रा I > मात्रा II
(2) Quantity I > Quantity II/ मात्रा I > मात्रा II
(3) Quantity II > Quantity I/ मात्रा II > मात्रा I
(4) Quantity II > Quantity I/ मात्रा II > मात्रा I
(5) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established/ मात्रा I = मात्रा II या संबंध स्थापित नहीं किया जा सकता है

Answer Key-
Q1. (5) To buy maximum chocolates we must buy Rs 2 choclate more.
10×1=10
5×2=10 (we can’t buy one chocolate from Rs 5 because we have amount in even no)
2×60=120
Total chocolate (1+2+60)=63.
To buy minimum chocolates we must buy Rs 10 choclate more.
2×5=10
5×2=10 (we can’t buy one chocolate from Rs 5 because we have amount in even no)
10×12=120
Total chocolate (5+2+12)=19
Required answer=63+19=82
अधिकतम चॉकलेट खरीदने के लिए हमें 2 रुपये वाला चॉकलेट अधिक खरीदना होगा।
10 × 1 = 10
5 × 2 = 10 (हम 5 रुपये वाला एक चॉकलेट नहीं खरीद सकते हैं क्योंकि हमारे पास जो राशि है वह सम है)
2 × 60 = 120
कुल चॉकलेट (1 + 2 + 60) = 63
न्यूनतम चॉकलेट खरीदने के लिए हमें 10 चॉकलेट अधिक खरीदना होगा।
2 × 5 = 10
5 × 2 = 10 (हम 5 रुपये वाला एक चॉकलेट नहीं खरीद सकते हैं क्योंकि हमारे पास जो राशि है वह सम है)
10 × 12 = 120
कुल चॉकलेट (5 + 2 + 12) = 19
अभीष्ट उत्तर =63+19=82

Q2. (5) P1(1+r1/100)^4 = P2(1+r2/100)^3
=> P1/P2 = 6/5 
Required amount = (6×25300)/11 = Rs.13800

Q3. (3) Let the Speed of Goods train = 11m/sec.
Speed of the Passenger train = 13m/sec
Relative speed in the same direction = 13 – 11 = 2 m/sec.
Total Length (goods + passenger) = 2 × 90 = 180 m
Now, For Goods train; Relative Speed = 13 – 11 = 2 m/sec.
Length of the Goods Train = 2 × 75 = 150 m
Therefore, Length of the Passenger Train = 180 – 150 = 30 m
Hence Required Ratio = 150: 30 = 5: 1
माना मालगाड़ी की चाल = 11 मी./से.
यात्री ट्रेन की चाल = 13 मी./से.
समान दिशा में सापेक्ष चाल = 13 – 11 = 2 मी./से.
कुल लम्बाई (मालगाड़ी + यात्री ट्रेन) = 2 × 90 = 180 मी.
अब, मालगाड़ी के लिए; सापेक्ष चाल = 13 – 11 = 2 मी./से.
मालगाड़ी की लम्बाई = 2 × 75 = 150 मी.
अतः, यात्री ट्रेन की लम्बाई = 180 – 150 = 30 मी.
अतः अभीष्ट अनुपात = 150: 30 = 5: 1

Q4. (2) Total Quantity of Zinc=4/9×18 + 2/9×45=8+10==>18
Total Quantity of Copper=5/9×18 + 7/9×45=10+35==>45
Ratio=18:45=2:5.
जिंक की कुल मात्रा =4/9×18 + 2/9×45=8+10==>18
कॉपर की कुल मात्रा =5/9×18 + 7/9×45=10+35==>45
अनुपात =18:45=2:5.

Q5. (4) Average temperature for Wednesday, Thursday and Friday = 420C
Total temperature = 3×42 = 1260C
Average temperature for Thursday, Friday and Saturday = 430C
Total temperature = 43×3 = 1290C
Temperature on Saturday = 440C
Now ,
(Thursday + Friday + Saturday) – (Wednesday + Thursday + Friday) = 129-126
Saturday – Wednesday = 3
Wednesday = 44-3 = 410C.
बुधवार, गुरुवार और शुक्रवार को औसत तापमान = 42 डिग्री सेल्सियस
कुल तापमान = 3×42 = 126 डिग्री सेल्सियस
गुरुवार, शुक्रवार और शनिवार को औसत तापमान = 43 डिग्री सेल्सियस
कुल तापमान = 43×3 = 129 डिग्री सेल्सियस
शनिवार को तापमान = 44 डिग्री सेल्सियस
अब,
(गुरुवार + शुक्रवार + शनिवार) – (बुधवार + गुरुवार + शुक्रवार) = 129-126
शनिवार – बुधवार = 3
बुधवार = 44-3 = 41 डिग्री सेल्सियस

Q6. (3) I: = 47+ 2×(n-1)=47+12=59
II: = 51+2×(n-1)=61
II>I

Q7. (1) I: P=16200×100/(3×12)=Rs 45,000
II: A= 35000×121/100=Rs 42,350
Hence I > II

Q8. (3) I: Average Speed = U × D/x
U = (8+4) = 12 ; D = (8 – 4) = 4
Avg Speed = 12 × 4/8 = 6 kmph
II: Distance(Circumference) = 2×π×r = 44 km ; Time = 4 hours
Speed = 44/4 = 11 kmph
hence II > I
I: औसत गति = U × D/x
U = (8+4) = 12 ; D = (8 – 4) = 4
औसत गति = 12 × 4/8 = 6 किमी प्रति घंटे
II: दूरी (परिमाप) = 2×π×r = 44 किमी; समय = 4 घंटे
गति = 42 किमी प्रति घंटे
अतः II> I 

Q9. (1) I: Relative speed = 175/10 m/s = (175/10)×(18/5) = 63 kmph
Let speed of train = x kmph => relative speed = x-6
x – 6 = 63
=> x = 69 kmph
II: Avg speed = (2×65×70)/(65+70) = 67.40 kmph
Hence I > II
I: सापेक्ष गति = 175/10 मी/से = (175/10)×(18/5) = 63 किमी प्रति घंटा
माना ट्रेन कि चाल \ = x किमी प्रति घंटा => सापेक्ष गति = x-6
x – 6 = 63
=> x = 69 किमी प्रति घंटा
II: औसत गति = (2×65×70)/(65+70) = 67.40 किमी प्रति घंटे
अतः I > II 
Q10. (3) I:
D=280 Km
II. Total distance=60×3 + 50×3=330 km
II I
I:
D=280 किमी
II. कुल दूरी=60×3 + 50×3=330 किमी
II I

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.