Subscribe Now

# SSC CPO : Quantitative Aptitude Quiz | 25- 06 - 18

Mahendra Guru

In SSC exam, quantitative Aptitude section is more scoring and easy, if you know the shorts tricks and formulas of all the topics. So, it is important to know the basic concepts of all the topics so you can apply the short tricks and solve the question with the new concepts in lesser time while giving the quiz. It will help you to score more marks from this section in less time period. Quantitative Aptitude section basically measures your mathematical and calculation approach of solving the question. SSC Quiz of quantitative Aptitude section helps you to analyse your preparation level for upcoming SSC examination. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for SSC examination based on the latest pattern so that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exams like Insurance, SSC-MTS, SSC CPO, CGL, CHSL, State Level, and other Competitive exams.

Mahendra Guru also provides you important notes and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Quantitative Aptitude.

Q.1. A, B, C, D are such that A: B = 3: 4, B: C = 5: 6, C: D = 11: 9, then ratio of A: D is equal to-

A, B, C, D इस प्रकार है कि A: B = 3: 4, B: C = 5: 6, C: D = 11: 9, तो A: D का अनुपात क्या है?
(A) 55: 60
(B) 65: 72
(C) 55: 72
(D) 60: 70

Q.2. The wages of laborers in a factory has increased in the ratio 22: 25 and their number decreased in the ratio 15: 11. What was the original wage bill of the factory if the present bill is Rs.5000?

एक फैक्ट्री में मजदूरों की मजदूरी में 22: 25 के अनुपात में वृद्धि हुई और उनकी संख्या में 15: 11 के अनुपात में कमी हुई तो फैक्ट्री में प्रारम्भिक मजदूरी बिल क्या था, यदि वर्तमान बिल 5000 रू. है?
(A) Rs.5500
(B) Rs.6000
(C) Rs.7200
(D) Rs.8000

Q.3. A contractor undertakes to dig a canal 12 km. is 350 days and employees 45 men. He finds after 200 days of work that only km. of the canal has been completed. The number of extra men he must employee to finish the work in time is -

एक ठेकेदार 12 किमी. की नहर को 350 दिनों में खोदने का काम लेता है और 45 आदमियों को काम पर रखता है। 200 दिनों के बाद उसे पता चलता है कि केवल किमी. की नहर पूरी हुई है। कार्य को समय पर समाप्त करने के लिए उसे कितने अतिरिक्त आदमियों को को कार्य पर रखना होगा?
(A) 50
(B) 45
(C) 55
(D) 60

Q.4. The average monthly income of a person in a certain family of 5 members is Rs.1000. What will be monthly average income of a person in the same family if the income of one person increased by Rs.12000 per year?

पांच सदस्यों के एक परिवार में एक आदमी की औसत मासिक आय 1000 रू. है। उसी परिवार में एक आदमी की मासिक औसत आय क्या होगी यदि एक आदमी की औसत आय में प्रति वर्ष 12000 रू. की वृद्धि हो?
(A) Rs.1200
(B) Rs.1600
(C) Rs.2000
(D) Rs.3400

Q.5. A train travels at a certain average speed for a distance of 63 km. and then travels a distance of 72 km. at an average speed of 6 km./hr. more than its original speed. If it takes 3 hours to complete the total journey, what is the original speed of the train in km./hr.?

कोई रेलगाड़ी किसी औसत चाल से 63 किमी. दूरी तक चलती है और तब अपनी प्रारम्भिक चाल से 6 किमी./घं. अधिक की औसत चाल से 72 किमी. की दूरी तय करती है। यदि उसे पूरी यात्रा सम्पन्न करने में 3 घंटे लगते है, तो रेलगाड़ी की प्रारम्भिक चाल किमी./घं. में क्या है?
(A) 24 km/hr.
(B) 33 km/hr.
(C) 42 km/hr.
(D) 66 km/hr.

Q.6. Simple interest on a certain sum after years is of the sum. What was the rate percent per annum?

एक निश्चित धनराशि का वर्षो में साधारण ब्याज धनराशि का हो जाता है तो ब्याज दर प्रतिवर्ष क्या है?
(A) 7%
(B)
(C) 5%
(D) 6%

Q.7. A sum of money at simple interest amount to Rs.815 in 3 years and to Rs.854 in 4 years. The sum is-

एक धनराशि साधारण ब्याज की दर से 3 वर्षो में 815 रू. और 4 वर्षों में 854 रू. हो जाती है तो धनराशि क्या है?
(A) Rs.700
(B) Rs.698
(C) Rs.690
(D) Rs.650

Q.8.If tan x + cot x = 3, then sec2 x + cosec2 x is equal to -
यदि tan x + cot x = 3, तो sec2 x + cosec2 x के बराबर है-
(A) 3
(B) 9
(C) 12
(D) 15

Q.9. A cone of height 9 cm. with diameter of its base 18 cm. is carved out from a wooden soiled sphere of radius 9 cm. The percentage of the wood wasted is -

9 सेमी. ऊँचाई के शंकु के आधार का व्यास 18 सेमी. है, 9 सेमी. त्रिज्या वाले लकड़ी के ठोस गोले में से निकाला जाता है तो नष्ट हुई लकड़ी का प्रतिशत क्या है?
(A) 50%
(B) 25%
(C) 40%
(D) 75%

Q.10. If a long wire in the shape of an equilateral triangle is turned into a square, the area are in the ratio of -

यदि एक लम्बा तार समबाहु त्रिभुज के रूप का है, को वर्ग का रूप दे दिया जाता तो उनके क्षेत्रफलों में क्या अनुपात क्या है?
(A) 4:
(B) 2:
(C) 4: 9
(D) 8: 3

Q1. (C)

Q2. (B) Ratio of increase of wages/मजदूरी में वृद्धि का अनुपात = 22: 25
Ratio of decrease of number of laborers/कर्मचारियों की संख्या में गिरावट = 15: 11
Compound ratio of wages of laborers/कर्मचारियों की मजदूरी का संयुक्त अनुपात
= 22 × 15: 25 × 11 = 330: 275
Final bill/अंतिम बिल = Rs.5000
275 ratio/अनुपात = 5000
330 ratio/अनुपात = Rs.6000

Q3. (B) Let x men required to finish the work on time.
माना x आदमी कार्य को समय पर पूरा करने के लिए आवश्यक हैं ।
x = 100
Extra men/अतिरिक्त आदमी = 100 – 55 = 45

Q4. (A) Total monthly income of family of 5 members/5 सदस्यों वाले परिवार की कुल मासिक आय = 1000 × 5 = 5000
According to the question/प्रश्नानुसार,
Monthly increase/मासिक वृद्धि = = Rs.1000
Total monthly income/कुल मासिक आय = 5000 + 1000 = 6000
Increased average monthly income/बढ़ी हुई औसत मासिक आय = = 1200

Q5. (C) Let original speed of train be x km/hr.
माना ट्रेन की मूल चाल x किमी./घंटा है ।
21x + 126 + 24x = x2 + 6x
x2 – 39x – 126 = 0
x2 – 42x + 3x – 126 = 0
(x – 42) (x + 3) = 0
x = 42 km/hr.

Q6. (D)
R = 6%
7. (B) Simple interest/ साधारण ब्याज = 854 – 815 = Rs.39
Simple interest in 3 years/3 वर्षों में साधारण ब्याज = 3 × 39
= Rs.117
Sum/मूलधन (P) = 815 – 117 = Rs.698

Q8. (B) tan x + cot x = 3
tan2 x + cot2 x = 7
sec2 x + cosec2 x
= 1 + tan2 x + 1 + cot2 x
= 2 + tan2 x + cot2x = 2 + 7 = 9

Q9. (D) Volume of cone/शंकु का आयतन = cm.3
Volume of sphere/गोले का आयतन = cm.3
Required difference/अभीष्ट अन्तर = 972- 243= 729
Percentage of wasted wood/नष्ट हुई लकड़ी का प्रतिशत = = 75%

Q10. (A) Let length of wire be 3a/माना तार की लम्बाई 3a है ।
Area of triangle/त्रिभुज का क्षेत्रफल =
Area of square/वर्ग का क्षेत्रफल =14
Required ratio/अभीष्ट क्षेत्रफल =
=