Subscribe Now

# Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk : 13 - 06 - 18

Mahendra Guru
Quantitative Aptitude quiz is basically to test your mathematical calculation and approach. It is to find out how fast you can solve a given question with the right methodology of solving the problem. If you know the formulas and short tricks of some important topic in Maths, you will definitely score good marks. So, it is important to know the basic concepts of all the topics so that you can apply the short tricks and solve the question with a new concept in lesser time while giving the quiz. Quantitative Aptitude Quiz helps to evaluate your preparation for banking exam so you can improve your preparation level. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for Bank examination based on the latest pattern so that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like IBPS PO/ Clerk/SO/RRB, RBI, SBI, Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level and other Competitive exams.

Mahendra Guru provides you a Bank Quiz of Quantitative Aptitude on daily basis to help you in your preparation for Govt jobs. Mahendra Guru also provides you important notes and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our and

Q. (1–4). What will come in place of question mark (?) in the following questions?

निम्न प्रश्नों मे प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आयेगा?
Q.1.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q.2. 12.4 × 13.4 × 11.2 – 14.9 × 1.4 = ?
(1) 1820.240
(2) 1790.140
(3) 1810.230
(4) 1840.132
(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q.3. 7.2 + 0.72 – 8.906 + 52.801 = ? + 8.124
(1) 44.249
(2) 43.691
(3) 49.165
(4) 48.459
(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q.4. 36% of 872 + 24.5% of 878 = ?
(1) 528.32
(2) 524.14
(3) 529.03
(4) 517.13
(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q.5. What would be the compound interest accrued on an amount of Rs.8800/@18.5 p.c.p.a at the end of two years?

रू. 8800 की राशि पर 18.5 प्र.श.प्र.व. की दर से 2 वर्ष के अंत में उपचित चक्रवृद्धि ब्याज कितना होगा?
(1) Rs.3557.18
(2) Rs.3557.81
(3) Rs.3555.18
(4) Rs.3575.18
(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q.6. In how many different ways can the letters of the word 'PHONETIC' be arranged so that all the vowels always come together?

शब्द 'PHONETIC' के अक्षरों को अलग-अलग कितने तरीकों से लगाया जा सकता है कि सभी स्वर एक साथ रहे?
(1) 10080
(2) 4310
(3) 4320
(4) 8640
(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q.7. What is the greater of two numbers whose product is 1904 and the sum of the two numbers exceeds their difference by 68?

दो संख्याओं में बड़ी संख्या क्या है जिनका गुणनफल 1904 और संख्याओं के योग उनके अंतर से 68 अधिक है ?
(1) 34
(2) 82
(3) 76
(4) 56
(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q. (8 – 10). What will come in place of question mark (?) in the following questions?

निम्न प्रश्नों मे प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आयेगा?

Q.8. 79 ? 3648 18265 73076
(1) 636
(2) 592
(3) 602
(4) 429
(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q.9. 17 17 ? 765 9945 169065
(1) 75
(2) 85
(3) 105
(4) 95
(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q.10. 17 14 ? 45 76 121 197
(1) 29
(2) 33
(3) 37
(4) 31
(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q1. (5)
? = =

Q2. (4) 1860.992 – 20.86 = ?
? = 1840.132

Q3. (2) 60.721 – 17.03 = ?
? = 43.691

Q4. (3) 313.92 + 215.11 = ?
? = 529.03

Q5. (1) C.I. = P
= 8800
= 8800
= 8800
= 8800 × = Rs.3557.18

Q6. (3) Total number of ways/कुल तरीकों की संख्या = 3! × 6!
= 6 × 720
= 4320

Q7. (4) Let x and y be two numbers in which x is greater than y
माना x और y दो संख्याएं हैं जिनमें x, y से बड़ा है ।
xy = 1904
and/और (x + y) – (x – y) = 68
y = 34
x = = 56

Q8. (3) × 7 + 72 , × 6 + 62 , × 5 + 52 , × 4 + 42

Q9. (2) × 1, × 5, × 9, × 13, × 17, × 21

Q10. (5) 17 + 14 = 31
14 + 31 = 45
45 + 31 = 76
76 + 45 = 121
121 + 76 = 197