mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 29 May 2018

SSC CPO : Quantitative Aptitude Quiz | 29- 05 - 18

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC CPO : Quantitative Aptitude Quiz | 29- 05 - 18

In SSC exam, quantitative Aptitude section is more scoring and easy, if you know the shorts tricks and formulas of all the topics. So, it is important to know the basic concepts of all the topics so you can apply the short tricks and solve the question with the new concepts in lesser time while giving the quiz. It will help you to score more marks from this section in less time period. Quantitative Aptitude section basically measures your mathematical and calculation approach of solving the question. SSC Quiz of quantitative Aptitude section helps you to analyse your preparation level for upcoming SSC examination. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for SSC examination based on the latest pattern so that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exams like Insurance, SSC-MTS, SSC CPO, CGL, CHSL, State Level, and other Competitive exams.

Mahendra Guru also provides you important notes and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Quantitative Aptitude.

Q.1. If and then find a : b : c : d.

यदि और तो a : b : c : d ज्ञात कीजिये।
(A) 84 : 105 : 56 : 165  
(B) 105 : 56 : 165 : 84    
(C) 56 : 84 : 105 : 165 
(D) 22 : 39 : 46 : 56

Q.2. 12 monkey can eat 12 bananas in 12 minutes. In how many minutes can 4 monkey can eat 4 bananas? 

12 बन्दर 12 केले 12 मिनट में खा सकते है, 4 बन्दर 4 केले कितने मिनट में खा सकते है?`
(A) 8             (B) 12         (C) 10          (D) 4

Q.3. 20 Men can do a piece of work in 18 days. They worked together for 3 days, then 5 men joined them. In how many more days is the work completed?

20 आदमी एक काम को 18 दिन में कर सकते है उहोने 3 दिन मिलकर काम किया उसके बाद 5 आदमी उनके साथ शामिल हो गए. काम कितने दिनों में पूरा हो जायेगा?

(A) 13           (B) 12          (C) 14          (D) 15

Q.4. The ratio of the ages of A and B at present is 3 : 1. Four year earlier the ratio was 4 : 1. What is the present age of A?

वर्तमान में A और B की आयु का अनुपात 3 : 1 है चार वर्ष पूर्व अनुपात 4 : 1 था ! A की वर्तमान आयु कितनी है ?
(A) 48 years        (B) 40 years        (C) 32 years           (D) 36 years

Q.5. The term that should be added to so that resulting expression be a perfect square is:

में कौन सी संख्या जोड़ी जाये की परिणामी पद संहित पूर्ण वर्ग बन जाये:
(A) 2                  (B) 4                   (C) 1                     (D) 2x

Q.6. A certain amount of money earns Rs. 540 as simple interest in 3 years. If it earns a compound interest of Rs. 376.20 at the same rate of interest in 2 years, find the amount.

किसी धनराशि पर साधारण ब्याज के रूप में 3 वर्ष में रु. 540 मिलते है यदि 2 वर्ष में उतनी ही ब्याज दर पर रु. 376.20 का चक्रव्रिधि ब्याज मिले तो राशि ज्ञात कीजिये।
(A) 2000             (B) 2100              (C) 1600              (D) 1800

Q.7. The average of some natural numbers is 15. If 30 is added to first number and 5 is subtracted from the last number, the average become 17.5. then the numbers of natural numbers is-

कुछ प्राकृत संख्याओ का औसत 15 है यदि पहली संख्या में 30 जोड़ा जाये और अंतिम संख्या में 5 घटा दिया जाये तो औसत 17.5 रहता है प्राकृत संख्याओ की संख्या कितनी है-
(A) 10                (B) 20                   (C) 30                 (D) 15

Q.8. The average weight of A B and C is 50 kg . if the average weight of A and B be 48 kg and that of B and C be 45 kg , then find the weight of B.

A, B,C का और औसत वजन 50 किलोग्राम है। यदि A और B का औसत वजन 30 किलौ है और B और C का औसत वजन 35 किलो है तो B का वजन ज्ञात कीजिए। 
(A) 36                (B) 35                   (C) 30                 (D) 40 

Q.9. By selling 25 m of cloth a man gains the selling price of 5 m of cloth. Find the gain percent.

25 मीटर कपड़े को बेचने पर एक आदमी को लाभ 5 मीटर कपडे के विक्रय मूल्य के बराबर होता है । लाभ प्रतिशत ज्ञात कीजिये। 
(A) 25%             (B) 20%                  (C) 30%               (D) 27.5%

Q.10. A reduction of 20% in the price of wheat a person enables to purchase 4 kg more for Rs. 160. Find the original price of wheat.

गेहूं की कीमत में 20% की कमी हो जाने पर एक व्यक्ति 160 रुपए में 4 किलो गेहूँ अधिक खरीदता है । वास्तविक मूल्य ज्ञात कीजिये। 
(A) 18                (B) 12                   (C) 10                 (D) 15

Answer Key- 
Q1-(C) 


Q2-(B) 


Q3-(B) 

20 men can do a piece of work in 18 days.
Then total work = 20 x 18 = 360
If they worked for 3 days then, the 3 days work is = 20 x 3 = 60.
Remaining work = 360 – 60 = 300
If 5 men joined the work then the remaining work will be finished in 
20 आदमी किसी काम को 18 दिन में कर सकते है .
तो कुल कार्य = 20 x 18 = 360
यदि इन्होने 3 दिन कार्य किया तो 3 दिन का कार्य है = 20 x 3 = 60.
बचा हुआ कार्य = 360 – 60 = 300
यदि 5 आदमी और आ गए हो तो बचा हुआ काम समाप्त होगा 

Q4-(D) 

Let the ratio be x.
A = 3x B = x.
Four year ago, 
Then the present age of A is 36 years.
माना की अनुपात x है 
A = 3x B = x.
चार वर्ष पूर्व , 
तो A की वर्तमान आयु है 12 x 3 = 36. 

Q5-(B)

Q6-(A) 

If 3 years S.I is 540 then one year S.I will be 180. 
If two year CI is 376.20 then we can say that 
Then rate of interest is 9 %.
So
यदि 3 वर्ष का SI 540 है तो एक वर्ष का S.I होगा 180. 
यदि 2 वर्ष का CI 376.20 है तो हम कह सकते है 
तो ब्याज की दर है 9 %.
So

Q7-(A) 

Let the numbers be x/ मान की संख्या x है 
According to question/ प्रश्नानुसार, 

Q8-(A) total weight of A , B , and C = 50 x 3 = 150 kg 

Total weight of A and B = 48 x 2 = 96 kg
Total weight of B and C = 45 x 2 = 90 kg 
So weight of B = (96+90)- 150 = 36 kg 

Q9-(A) Required profit percentage 

=

Q10-(C) : = 4 kg
Then original price will be/तो वास्तविक मूल्य होगा =

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.