mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 30 April 2018

SSC CPO : English Language Quiz | 30 - 04 - 18

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams

SSC CPO : English Language Quiz | 30 - 04 - 18
In SSC examination the English section is completely based on the grammar rules so, you need to focus on the grammar part of English. Learn all the basic concepts and rules of grammar that will increase your marks in the examination. It has been seen that there is a change in the exam pattern of  English in some recent exams; some section were skipped while some sections were added but the basic things were same so you need to practice more on grammar rules to cover all the aspects of English. It is the most scoring section and is less time consuming. Mahendra Guru provides you English Language Quiz for SSC examination based on the latest pattern so that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exams like IBPS PO/ Clerk/SO/RRB, RBI, SBI, Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level and other Competitive exams.
Mahendra Guru provides you with an SSC Quiz of English Language on daily basis to help you in your preparation for Govt jobs. Mahendra Guru also provides you with important notes and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase at my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavours for your success. You can also study in detail through our Emahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of English.

Q.1-5. Read the following passage carefully and answer the given questions. 

Primitive man was probably more concerned with fire as a source of warmth and as means of cooking food than as a source of light. Before he discovered less laborious way of making fire, he had to preserve it, and whenever he went on a journey he carried a firebrand with him. His discovery that the firebrand, from which the torch may very well have developed, could be used for illumination was probably incidental to the primary purpose of preserving a flame. 

Lamps, too, probably developed by accident. Early man may have had his first conception of a lamp while watching a twig or fibre burning in the molten fat dropped from a roasting carcass. All he had to do was to fashion a vessel to contain fat and float a lighted reed in it. Such lamps which were made of hollowed stones or sea shells, have persisted in identical form up to quiet recent times. 

Q.1. Primitive man’s most important use for fire was- 

(A) to provide warmth 

(B) to cook food 

(C) to provide light 

(D) both (A) and (B) 

Q.2. The firebrand was used to- 

(A) prevent accidents 

(B) provide light 

(C) scare animals 

(D) save labour 

Q.3. By ‘primary’ the author means- 

(A) primitive 

(B) fundamental 

(C) elemental 

(D) essential 

Q.4. Lamps probably developed through mere- 

(A) hazard 

(B) fate 

(C) chance 

(D) planning 

Q.5. Early lamps were made by- 

(A) using reed as a wick in the fat 

(B) letting a reed soak the fat 

(C) putting the fat in a shell and lightening it 

(D) floating a reed in the sea-shell 

Q.6-10. In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. 

Cleanliness is a clean habit which is very necessary to all of us. Cleanliness is a habit of keeping ourselves physically and mentally clean (….6….) with our home, pet animals, surroundings, environment, pond, river, schools, etc. We should keep ourselves neat, clean and well-dressed all time. It helps in (….7….) a good personality and impression in the society as it (….8….) a clean character. We should maintain the environment and natural resources like water, food, land, etc. Cleanliness (….9….) with our body cleanliness (….10….) make the possibility of life existence forever on the earth. 

Q.6. Choose the correct option for (6) 

(A) rejecting 

(B) comprising 

(C) including 

(D) excluding 

Q.7. Choose the correct option for (7) 

(A) impairing 

(B) deforming 

(C) making 

(D) observing 

Q.8. Choose the correct option for (8) 

(A) reflects 

(B) supports 

(C) shares 

(D) completes 

Q.9. Choose the correct option for (9) 

(A) together 

(B) gather 

(C) other 

(D) further 

Q.10. Choose the correct option for (10) 

(A) in order to 

(B) without 

(C) apart from 

(D) despite 

ANSWERS: 

1. (D) 

2. (B) 

3. (D) 

4. (C) 

5. (A) 

6. (C) 

7. (C) 

8. (A) 

9. (A) 

10. (A) 


Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.