mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 20 April 2018

SSC CPO : English Language Quiz | 20 - 04 - 18

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC CPO : English Language Quiz | 20 - 04 - 18
In SSC examination the English section is completely based on the grammar rules so, you need to focus on the grammar part of English. Learn all the basic concepts and rules of grammar that will increase your marks in the examination. It has been seen that there is a change in the exam pattern of  English in some recent exams; some section were skipped while some sections were added but the basic things were same so you need to practice more on grammar rules to cover all the aspects of English. It is the most scoring section and is less time consuming. Mahendra Guru provides you English Language Quiz for SSC examination based on the latest pattern so that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exams like IBPS PO/ Clerk/SO/RRB, RBI, SBI, Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level and other Competitive exams.
Mahendra Guru provides you with an SSC Quiz of English Language on daily basis to help you in your preparation for Govt jobs. Mahendra Guru also provides you with important notes and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase at my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavours for your success. You can also study in detail through our Emahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of English.

Q.1-10. Read the following passages carefully and answer the given questions. 

PASSAGE-1 

Railways were first introduced to India in the year 1853 from Mumbai to Thane. In 1951 the systems were nationalised as one unit, the Indian Railways, becoming one of the largest networks in the world. IR operates both long distance and suburban rail systems on a multi-gauge network of broad, metre and narrow gauges. It also owns locomotive and coach production facilities at several places in India, with assigned codes identifying their gauge, kind of power and type of operation. Its operations cover twenty nine states and seven union territories and also provide limited international services to Nepal, Bangladesh and Pakistan. 

Indian Railways is the world's seventh largest commercial or utility employer, by number of employees, with over 1.376 million employees as of last published figures in 2013. IR's rolling stock comprises of over 245,267 Freight Wagons, 66,392 Passenger Coaches and 10,499 Locomotives (43 steam, 5,633 diesel and 4,823 electric locomotives). The trains have a 5 digit numbering system and runs 12,617 passenger trains and 7,421 freight trains daily. As of 31 March 2016, 27,999 km (17,398 mi) (41.59%) of the total 67,312 km (41,826 mi) route length was electrified. Since 1960, almost all electrified sections on IR use 25,000 Volt AC traction through overhead catenary of delivery. 

Q.1. When was the first train introduce in India? 

A. 1853 

B. 1854 

C. 1855 

D. None of the above 

Q.2. What is the rank of railways as a commercial employer? 

A. Sixth 

B. Seventh 

C. Fourth 

D. Third 

Q.3. Indian railways covers how many union territories? 

A. Seven 

B. Eight 

C. Nine 

D. Not mentioned in the passage. 

Q.4. Who was the Prime minister during Inauguration of Indian Metros? 

A. Jawaharlal Nehru 

B. Indira Gandhi 

C. Rajiv Gandhi 

D. Not mentioned in the passage. 

Q.5. Do Indian trains provide International services? 

A. Yes 

B. No 

C. Sometimes 

D. Not mentioned in the passage 

PASSAGE-2 

Scientists have discovered a jet of cool, dense gas - with an unusual, swirling structure - which indicates the presence of a growing supermassive black hole in the centre of a galaxy located 70 million light years from Earth. Astronomers used the Alma telescope (Atacama Large Millimetre/sub millimetre Array) to observe a remarkable structure in the centre of the galaxy NGC 1377, located in the constellation Eridanus. 

The observations with Alma unveil a jet which is 500 light years long and less than 60 light years across, travelling at speeds of at least 800,000 kilometres per hour. Most galaxies have a supermassive black hole in their centres; these black holes can have masses of between a few million to a billion solar masses. How they grew to be so massive is a long-standing mystery for scientists. A black hole's presence can be seen indirectly by telescopes when matter is falling into it - a process which astronomers call "accretion." 

Jets of fast-moving material are typical signatures that a black hole is growing by accreting matter. The jet in NGC 1377 unveils the presence of a supermassive black hole. The jet has ejected molecular gas equivalent to two million times the mass of the Sun over a period of only around half a million years - a very short time in the life of a galaxy. 

Q.6. Which of the following is the most suitable title of the above passage? 

A. Invention of black hole 

B. Discovery of supermassive black hole 

C. The Alma Telescope 

D. Constellation 

Q.7. Most galaxies have a supermassive black hole in their - 

A. corner 

B. neighbourhood 

C. centre 

D. adjacent 

Q.8. Which telescope was used by the astronomers to observe a structure in the centre of the galaxy? 

A. Beta telescope 

B. Gama telescope 

C. Agni Telescope 

D. Alma Telescope 

Q.9. “Accretion’’ is a process of - 

A. A black hole's presence can be seen indirectly by telescopes when matter is falling into it 

B. A black hole's presence can be seen indirectly by telescopes when matter is falling apart from it 

C. A black hole's presence can be seen directly by telescope when matter is not falling into it 

D. A black hole's presence can be seen indirectly by telescopes when matter is getting away it 

Q.10. The jet has ejected molecular gas equivalent to - 

A. five million times the mass of the Sun 

B. two million times the mass of the Sun 

C. seven two million times the mass of the Sun 

D. eleven million times the mass of the Sun 

ANSWERS: 

1. (A) 
2. (B) 
3. (A) 
4. (D) 
5. (C) 
6. (B) 
7. (C) 
8. (D) 
9. (A) 
10. (B)


Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.