mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 9 April 2018

SSC CPO : English Language Quiz | 09 - 04 - 18

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
In SSC examination the English section is completely based on the grammar rules so, you need to focus on the grammar part of English. Learn all the basic concepts and rules of grammar that will increase your marks in the examination. It has been seen that there is a change in the exam pattern of  English in some recent exams; some section were skipped while some sections were added but the basic things were same so you need to practice more on grammar rules to cover all the aspects of English. It is the most scoring section and is less time consuming. Mahendra Guru provides you English Language Quiz for SSC examination based on the latest pattern so that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exams like IBPS PO/ Clerk/SO/RRB, RBI, SBI, Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level and other Competitive exams.

Mahendra Guru provides you with an SSC Quiz of English Language on daily basis to help you in your preparation for Govt jobs. Mahendra Guru also provides you with important notes and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase at my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavours for your success. You can also study in detail through our Emahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of English.

Q.1-5. Read the following passage carefully and answer the questions given below it. 


Generally, honesty is the best policy in any situation. Some people are very reliable and they hate those who tell lies for any reason. Other people accept “white lies” when situation arises, even if they usually do not like lying. I strongly agree that honesty is the best policy in a relationship. 

During our childhood, our parents teach us one of the greatest human values: always telling the truth. Based on this, parents can help us resolve life problems, and we build a strong familial relationship with them. For example, lying or omitting the truth towards our parents, leads us getting in trouble or even in life threatening situations. Sometimes it might be too late for them to help us, even if they try hard to do as much as possible to get us out of the problems. Besides, lies lead to other lies at sooner or later, we will be discovered. 

Likewise, during adulthood in any professional relationship honesty is the best policy indeed. Lying in any form may put in danger our colleagues, firm, or our career. In addition, getting bad references will mark our professional future forever. Being reliable is an important professional quality. 

Q.1. According to the passage what is ‘an important professional quality’? 

A. Honesty 

B. Reliability 

C. Durability 

D. None of these 

Q.2. What is the greatest human value that our parents teach us? 

A. Honesty is the best policy 

B. Always telling the truth 

C. Lying in any form may put in danger our career 

D. None of these 

Q.3. What does the word ‘White lies’ mean? 

A. Lie which child utters innocently 

B. Lie which one utters in the interests of politeness 

C. a minor or unimportant lie 

D. None of these 

Q.4. Which of the following is not true according to the passage? 

A. Some people hate those who tell lies for any reason 

B. Some people accept some lies when situation arises. 

C. Our parents teaches us that value -always telling the truth 

D. Lies may not lead to other lies 

Q.5. Which of the following is True according to the passage? 

A. Honesty is the best policy in some situation. 

B. During our childhood, our friend teach us greatest human values. 

C. ‘Honesty is the best policy’ this not true in any professional relationship. 

D. Being reliable is an important professional quality. 

Q.6-10. Read the following passage carefully and answer the questions given below it. 

When we started our drive the sun was shining brightly and the air was full of joyousness of early summer. Just as we were about to depart, Professor Sharma came down to the carriage and, after wishing me a pleasant drive, said to the coach-man, Jay, “Remember to be back by nightfall. The sky looks bright but there is a shiver in the north wind that says there may be a sudden storm. But I am sure you will not be late.” Here he smiled and added, “for you know what night it is” Jay, touching his hat, drove off quickly. 

When we had cleared the town, I said, after signalling to him to stop" Tell me, Jay, what is tonight?” He crossed himself as he answered laconically. “Walpurgis night” Then he took out his watch, a great old fashioned silver thing as big as a turnip and looked at it, with his eyebrows gathered together. I realised that this was his way of respectfully protesting against the unnecessary delay and so I sank back in the carriage, merely motioning him to proceed. He started off rapidly as if to make up for lost time. Every now and then the horses seemed to throw up their heads and sniff the air suspiciously. 

Q.6. “He crossed himself as he answered ‘laconically’.” 

What do you understand by the term given in the above statement? 

A. like a lazy person 

B. more briefly that expected 

C. less nervously than usual 

D. with great respect 

Q.7. Which of the following is Professor Sharma’s concern for Jay? 

A. He is not punctual. 

B. He does not have a pleasant drive. 

C. He will be threatened by a danger. 

D. He will be caught in a dangerous storm. 

Q.8. Professor Sharma expects a storm because of shiver in the north wind. He said this likely because- 

A. coldness is signalling the approach of changing weather. 

B. the north wind sent a chill down his spine. 

C. he believes that spirits in the air will cause storm. 

D. winds are erratic when storms approach 

Q.9. Which of the following has been developed by the author in the given passage? 

A. Jay’s character 

B. a tension in the plot 

C. a joyous summer setting 

D. an atmosphere of calmness 

Q.10. The driver resents the unnecessary delay but he does not say so. Why not? 

A. He dislikes Professor Sharma 

B. He is unsure of himself 

C. He wants to be polite 

D. He is busy checking the time 

ANSWERS: 

1. (B) 

2. (B) 

3. (D) 

4. (D) 

5. (D) 

6. (B) 

7. (D) 

8. (A) 

9. (B) 

10. (C)

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.