mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Sunday, 29 April 2018

Banking Awareness Quiz For NABARD Exam : 29 - 04 - 18

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
Banking Awareness Quiz For NABARD Exam : 29 - 04 - 18
Banking Awareness has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.
Q.1 Which of the following can act as an Issuing and Paying Agent (IPA) of a Commercial Paper (CP)? 

(1) Non-Scheduled banks 

(2) Scheduled banks 

(3) Reserve Bank of India 

(4) NABARD 

(5) None of these 

Q.1 निम्न में से कौन एक वाणिज्यिक पत्र (सीपी) के जारीकर्ता और अदाकर्ता एजेंट (आईपीए) के रूप में कार्य कर सकते हैं? 

(1) गैर अनुसूचित बैंक 

(2) अनुसूचित बैंक 

(3) भारतीय रिजर्व बैंक 

(4) नाबार्ड 

(5) इनमे से कोई नहीं 

Q.2 What is the currency of Singapore? 

(1) Singapore rupee 

(2) Singapore dollar 

(3) Singapore lev 

(4) Singapore euro 

(5) None of these 

Q.2 सिंगापुर की मुद्रा क्या है? 

(1) सिंगापुर रुपया 

(2) सिंगापुर डॉलर 

(3) सिंगापुर लेव 

(4) सिंगापुर यूरो 

(5) इनमे से कोई नहीं 

Q.3 A follow on public offering is also known as_______. 

(1) Rights Issue 

(2) Further issue 

(3) Preferential Issue 

(4) Secondary issue 

(5) Forward issue 

Q.3 फॉलोओन सार्वजनिक पेशकश _______के रूप में भी जाना जाता है। 

(1) राइट्स इशू 

(2) फर्दर इशू 

(3) प्रेफरेन्शियल इशू 

(4) सेकेंड्री इशू 

(5) फॉर्वर्ड इशू 

Q.4 Who is the Minister of Communications and Information Technology? 

(1) Suresh Prabhu 

(2) Smriti Irani 

(3) Ravi Shankar Prasad 

(4) Piyush Goyal 

(5) None of these 

Q.4 संचार एवं सूचना प्रौद्योगिकी मंत्री कौन हैं? 

(1) सुरेश प्रभु 

(2) स्मृति ईरानी 

(3) रविशंकर प्रसाद 

(4) पियुष गोयल 

(5) इनमे से कोई नहीं 

Q.5 Who is the Chairman of the IRDA? 

(1) Raghav Chandra 

(2) Vijay Chhibber 

(3) T.S.Vijayan 

(4) N.P. Sisodia 

(5) Kumar Gaurav 

Q.5 आईआरडीए के अध्यक्ष कौन है? 

(1) राघव चंद्रा 

(2) विजय छिब्बर 

(3) टी एस विजयन 

(4) एन.पी. सिसोदिया 

(5) कुमार गौरव 

Q.6 Who is the Chairman of the SEBI? 

(1) Vipul Sharma 

(2) Hasmukh Adhia 

(3) Shaktikanta Das 

(4) Ajay Tyagi 

(5) Rizwan Khan 

Q.6 सेबी के अध्यक्ष कौन है? 

(1) विपुल शर्मा 

(2) हसमुख अधिया 

(3) शक्तिकांत दास 

(4) अजय त्यागी 

(5) रिजवान खान 

Q.7 Which day is celebrated as United Nations Day? 

(1) 18-Oct 

(2) 12-Oct 

(3) 17-Oct 

(4) 24-Oct 

(5) 25-Oct 

Q.7 कौन सा दिन संयुक्त राष्ट्र दिवस के रूप में मनाया जाता है? 

(1) 18 अक्टूबर 

(2) 12 अक्टूबर 

(3) 17 अक्टूबर 

(4) 24 अक्टूबर 

(5) 25 अक्टूबर 

Q.8 Who is the author of the book 'Ruled or Misruled: Story and Destiny of Bihar'? 

(1) Santosh Singh 

(2) Chetan Bhagat 

(3) Janam Mukherjee 

(4) Jairam Ramesh 

(5) Bharat Kumar 

Q.8 'रूल्ड ऑर मिसरूल्ड: स्टोरी एंड डेस्टिनी ऑफ बिहार' पुस्तक के लेखक कौन हैं? 

(1) संतोष सिंह 

(2) चेतन भगत 

(3) जनम मुखर्जी 

(4) जयराम रमेश 

(5) भरत कुमार 

Q.9 Name the stock index published by Standard & Poor's? 

(1) S&P 500 

(2) S&P 100 

(3) S&P 200 

(4) S&P 400 

(5) S&P 700 

Q.9 स्टैंडर्ड एंड पुअर्स द्वारा प्रकाशित शेयर सूचकांक नाम बताईए? 

(1) एस एंड पी 500 

(2) एस एंड पी 100 

(3) एस एंड पी 200 

(4) एस एंड पी 400 

(5) एस एंड पी 700 

Q.10 Expand IFC. 

(1) Indian Future Code 

(2) Indian Federal Code 

(3) Indian Fiscal Customs 

(4) Indian Financial Code 

(5) None of these 

Q.10 IFC का विस्तार करें। 

(1) Indian Federation of Countries 

(2) Indian Federal Code 

(3) Indian Financial Customs 

(4) Indian Financial Code 

(5) इनमे से कोई नहीं 

Answer with Explanation:

Q.1 (2) 

Explanation: Scheduled bank can act as an Issuing and Paying Agent for issuance of CP. 

केवल एक अनुसूचित बैंक वाणिज्यिक पत्र जारी करने के लिए एक जारीकर्ता और अदाकर्ता एजेंट के रूप में कार्य कर सकता है। 

Q.2 (2) 

Explanation: Singapore dollar is the currency of Singapore. 

सिंगापुर डॉलर सिंगापुर की मुद्रा है। 

Q.3 (2) 

Explanation: A follow on public offering is known as further issue. 

सार्वजनिक पेशकश पर एक फॉलो फर्दर इशू के रूप में जाना जाता है। 

Q.4 (3) 

Explanation: Ravi Shankar Prasad is the Minister of Communications and Information Technology. 

रवि शंकर प्रसाद संचार एवं सूचना प्रौद्योगिकी मंत्री है। 

Q.5 (3) 

Explanation: T.S.Vijayan is the Chairman of the IRDA. 

आईआरडीए का अध्यक्ष टी एस विजयन है 

Q.6 (4) 

Explanation: Ajay Tyagi is the Chairman of the SEBI. 

सेबी के अध्यक्ष अजय त्यागी है 

Q.7 (4) 

Explanation: 24-Oct is celebrated as United Nations Day 

24 अक्टूबर संयुक्त राष्ट्र दिवस के रूप में मनाया जाता है 

Q.8 (1)

Explanation: Santosh Singh is the author of the book 'Ruled or Misruled: Story and Destiny of Bihar'. 

संतोष सिंह 'रूल्ड ऑर मिसरूल्ड: स्टोरी एंड डेस्टिनी ऑफ बिहार' पुस्तक के लेखक हैं। 

Q.9 (1) 

Explanation: S&P 500 is the stock index published by Standard & Poor's. 

स्टैंडर्ड एंड पुअर्स द्वारा प्रकाशित शेयर सूचकांक का नाम है एस एंड पी 500. 

Q.10 (4) 

Explanation: IFC stands for Indian Financial Code. IFC का पूर्ण रूप Indian Financial Code है।

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.