Subscribe Now

# Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk : 05 - 03 - 18

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams

Quantitative Aptitude quiz is basically to test your mathematical calculation and approach. It is to find out how fast you can solve a given question with the right methodology of solving the problem. If you know the formulas and short tricks of some important topic in Maths, you will definitely score good marks. So, it is important to know the basic concept of all the topic so you can apply the short tricks and solve the question with a new concept in lesser time while giving the quiz. Quantitative Aptitude Quiz helps to evaluate your preparation for banking exam so you can improve your preparation level. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for Bank examination based on the latest pattern. So that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like IBPS PO/ Clerk/SO/RRB, RBI, SBI, Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level and other Competitive exams.

Q.1 What will be compound interest on an amount of Rs.8400 at the rate of 13.5 p.c.p.a after 2 years?

रू.8400 की राशि पर 13.5 प्र.श.प्र.व. की दर से 2 वर्ष के अंत में उपचित चक्रवृद्धि ब्याज क्या होगा?

1. Rs.2256.18
2. Rs.2019.38
3. Rs.2421.09
4. Rs.2615.08
5. None of these
Q.2 The sum of circumference of a circle and perimeter of square is 380 cm. The diameter of circle is 70 cm. What is the sum of area of circle and square?

एक वृत्त एक वर्ग के परिमाप की परिधि का योग 380 सेमी. है। वृत्त का व्यास 70 सेमी. है। वृत्त और वर्ग के क्षेत्रफल का योग कितना है?

1. 5450 sq. cm.
2. 5220 sq. cm.
3. 5080 sq. cm.
4. Can't be determined
5. None of these

Q.3 24 men can do a work in 16 days.8 women can do the same work in 72 days. While 24 children can do the same work in 32 days. In how many days can 10 men, 15 women and 24 children do the same work?

24 पुरूष एक काम को 16 दिन में पूरा कर सकते है। उसी काम को 8 महिलायें 72 दिन में पूरा कर सकती हैं जबकि 24 बच्चों को इसे पूरा करने में 32 दिन लगते है। 10 पुरूष, 15 महिलाएं और 24 बच्चे मिलकर इस काम को कितने दिनों में पूरा कर सकते है?

1. 18 days
2. 8 days
3. 22 days
4. 12 days
5. None of these

Solutions 4

Q.4 In an examination, Sweta scared 25 marks less than Shagun. Shagun scored 45 more marks than Anushika. Aastha scored 75 marks which is 10 more than Anushika. Neha's score is 50 less than, max marks of the test. What approximate percentage of marks did Neha score in the examination, if she gets 34 marks more than Sweta?

एक परीक्षा में, श्वेता, शगुन से 25 अंक कम प्राप्त करती है | शगुन, अनुशिका से 45 अंक कम प्राप्त करती है | आस्था 75 अंक प्राप्त करती है जोकि अनुशिका से 10 अधिक है | नेहा का स्कोर टेस्ट के अधिकतम अंकों से 50 कम है | परीक्षा में नेहा ने लगभग कितने प्रतिशत अंक प्राप्त किये यदि वह श्वेता से 34 अंक अधिक प्राप्त करती है ?

1. 90
2. 70
3. 80
4. 85
5. None of these
Q.5 A man sold a book at a profit of 10%. if he had charged Rs.45 more, his profit percentage would have been 25%. Find the value of x if the average of C.P., 152 and x is 172.

एक आदमी एक किताब को 10% के लाभ पर बेचता है, यदि वह 45 रु. अधिक चार्ज करता तो उसका लाभ प्रतिशत 25% हो जाता | x का मान ज्ञात कीजिये यदि क्रय मूल्य, 52 और x का औसत 172 है |

1. 162
2. 160
3. 172
4. 164
5. None of these
Q.6 X's monthly income is equal to the cost of 84 kg. of sugar. Cost of 12 kg. of sugar is equal to the cost of 18 kg. of rice. If the cost of 24 kg. of rice is Rs.864. Then what is X's annual salary?

X की मासिक आय 84 किलो चीनी के मूल्य के समान है। 12 किलो चीनी की कीमत 18 किलो चावल के समान है। यदि 24 किलो चावल की कीमत 864 रू. के बराबर है तो X की वार्षिक आय क्या होगी?

1. Rs.54432
2. Rs.58132
3. Rs.59182
4. Rs.52142
5. None of these
Solutions 1

Q.7. M borrowed a sum of Rs.1150 from A at the simple rate of 6 p.c.p.a. for 3 years. He then added some more money to the borrowed sum and lent it to S for the same time at 9 p.c.p.a. at simple interest. If M gains Rs.274.95 from the whole transaction, then what is the sum lent by him to S?

M ने A से 1150 रू.की राशि तीन वर्षो के लिये 6 प्र.श.प्र.व. की साधारण दर पर उधार लिया। फिर उसने उधार ली गई राशि में कुछ और धन मिलाया और इसे S को उतने ही समय के लिए 9 प्र.श.प्र.व. के साधारण ब्याज की दर पर उधार दिया। यदि M को पूरे सौदे में 274.95 रू. का लाभ मिले तो उसके द्वारा S को उधार दी गई राशि क्या है?

1. Rs.1820
2. Rs.1758
3. Rs.1785
4. Rs.1930
5. None of these
Q.8. P, Q and R started a business with certain sum of money invested for the time in the ratio 2 : 1 : 8. At the end of the business term they received the profit in the ratio 3 : 4 : 2. Find the ratio of investment of Q, R and P?

P,Q और R एक कुछ धनराशि 2 : 1 : 8 के समय के अनुपात में निवेश करके एक व्यापार प्राम्भ करते हैं। व्यापार की समाप्ति पर वे 3 : 4 : 2 के अनुपात में लाभ प्राप्त करते हैं। Q, R और P द्वारा निवेशित राशि का अनुपात है।

1. 6 : 16 : 1
2. 16 : 1 : 6
3. 1 : 16 : 6
4. 16 : 6 : 1
5. 6 : 1 : 16

Q.9.  5 years ago, the average age of A, B and C was 25 years and 7 years ago, the average age of B and C was 20 years. What is A's present age?

5 वर्ष पहले A, B तथा C की औसत आयु 25 वर्ष थी एवं 7 वर्ष पहले B और C की औसत आयु 20 वर्ष थी। A की वर्तमान आयु क्या है?

1. 21 years
2. 24 years
3. 29 years
4. 30 year
5. None of these

Q.10.  A shopkeeper get a profit of 30 % by selling an article. If the shopkeeper buy the article at 10% less than its price and sells it at 10% less than its selling price. The difference in the profit he makes is Rs. 300. Find the cost price of the article?

एक दुकानदार को एक वस्तु बेचने पर 30% का लाभ होता हैं। यदि वह इसे क्रयमूल्य से 10% कम पर खरीदें तथा 10% कम मूल्य पर बचें तो लाभों के बीच का अंतर 300 रू. हैं। वस्तु का क्रय मूल्य ज्ञात कीजिये ?

1. Rs.10000
2. Rs.20000
3. Rs.5000
4. Rs.7500
5. None of these

SOLUTIONS DETAILS
Q – 1
C.I = 8400
= 10821.09-8400
= Rs.2421.09

Q– 2
2πr + 4a = 380
2 × 22/7 × 35 + 4a = 380
4a = 160
a = 40 cm
Sum = 22/7 × 35 × 35 + (40)2 = 3850 + 1600
= 5450 cm.2
Q– 3
Time taken by 10 men to complete the work =  days
Time taken by 15 women to complete the work = days
Time taken by 10 men, 15 women and 24 children to complete the work

12 = days
Q – 4
Anushika's score = 75 – 10 = 65
Shagun's score = 65 + 45 = 110
Sweta's score = 110 – 25 = 85
Neha's score = 85 + 34 = 119
Max. Marks = 119 + 50 = 169
Percentage marks of Neha =
Q – 5
15% = 45
1% = 3
100% = 300
Now, according to the question,

x = 172 × 3 - 300 - 52
x = 164
Q – 6

Q – 7
(9 × 3)% of (1150+ x) - (6 × 3)% of 1150
= 274.95
9% of 1150 + 27% of x = 274.95
x = Rs.635
Sum lent to S = Rs.1150 + Rs.635 = Rs.1785
Q – 8

Q – 9
Sum of Present age of A, B and C = 25 × 3 + 15 = 90 years
Present age of B and C = 20 × 2 + 14 = 54 years
A's present age = 90 – 54 = 36 years
Q – 10
C.P. = 100%     S.P. = 130%  P% = 30%
New C.P. =90% New S.P. = 117%
New profit %=27%
3%=300
100%=10000