mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 8 February 2018

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18

mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18


In SSC exam quantitative Aptitude section is more scoring and easy if you know the shorts tricks and formulas of all the topic. So, it is important to know the basic concept of all the topic so you can apply the short tricks and solve the question with the new concept in lesser time while giving the quiz. It will help you to score more marks from this section in less time period. Quantitative Aptitude section basically measures your mathematical and calculation approach of solving the question. SSC Quiz Of quantitative Aptitude section helps you to analysis your preparation level for upcoming SSC examination. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for SSC examination based on the latest pattern. So that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level, and other Competitive exams.

You can clear your doubts before exam. Mahendra Guru also provides you an important note and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Quantitative Aptitude.

1.)  In an examination, there were 1500 boys and 1100 girls.  60% the boys and 50 % of girls are passed. Find the percent of the candidates of failed? 

एक परीक्षा में 1500 लड़के और 1100 लड़कियाँ है 60 % लड़के और 50 % लड़कियाँ  पास  हो जाते है तो कितने प्रतिशत उम्मीददवार फ़ैल हुए ?

(A) 46.4 %                    
(B) 36.36 %                   
(C) 39.58 %
(D) 49.6 %

Sol :

Total candidates = 1500 + 1100 = 2400
               1500SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18
               Total failed candidates = 2400 – 1450 = 950
               Required percentage = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18

2.) Radheysyam’s salary is 20% more than that of Mohan salary. If Radheysyam saves Rs. 720 which is 4 % of his salary, then Mohan salary is?  

राधेश्याम की आय मोहन की आय से 20 % अधिक है यदि राधेश्याम 720 रुपए बचाता है जो की उसकी आय का 4 % है तो मोहन की आय क्या है

(A) Rs 15000
(B) Rs 12000
(C) Rs 10000
(D) Rs 1500

Sol :  Let Radheysyam’s salary be
   SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18
   SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18
   Mohan’s salary is SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18

3.) A trader bought 10 kg of apples for Rs. 415 out of which 2 kg apples were found to be rotten. If he wishes to make a profit of 20% , at which rate should he sell the remaining apples per kg?

एक व्यापारी 10 किलोग्राम सेब 415 रुपए  के खरीदता है जिसमे से 2 किलोग्राम सेब ख़राब हो जाते है यदि वो 20 % का लाभ कमाना चाहता है तो उसे  बचे हुए सेबो को कितने रुपए किलोग्राम से  बेचने चाहिए ?

(A) 50
(B) 55.33
(C) 5.53
(D) 49.50

Sol :
 selling price of 10 apples =SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18= 498
   Remaining apples = 10-1 = 9
    the remaining apples per kg cost = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18

4.) A person bought 76 cows and sold 20 cows at 15% profit, 40 cows at 19% profit and remaining 16 cows at 25% and got a profit of Rs.7300 as a whole. Find the cost price of each cow?

एक आदमी 76 गाये खरीदता है 20 गायों को वो 15 % के लाभ पर बेचता है 40 गायो को 19 % के लाभ पर और बचे हुए 16  गायो को 25 % के लाभ पर और उसे 7300 का कुल लाभ होता है तो एक गाय का क्रय मूल्य ज्ञात कीजिये ?
  1. Rs. 450                       
  2. Rs. 480
  3. Rs  420
  4. Rs 500
Sol :
Let cost price of each cow is Rs.
   According to question,
   SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18
   SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18

5.) If 8 men or 12 boys can do a piece of work in 16 days, so in how many days the same work will be finished by 20 men and 6 boys. 

8 आदमी या 12 लड़के किसी काम को 16 दिनों में कर सकते है तो 20 आदमी और 6 लड़के इसी काम को कितने दिनों में करेंगे ?

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18      
(B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18
(C) 12SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18      
(D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18

Sol :
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18 Required days = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18
  
   SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18          SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18 = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18 

6.) The greatest number that will divide 729 and 901 leaving remainder 9 and 5 respectively, is 

सबसे बड़ी संख्या ज्ञात कीजिये जो 729 और 901 को भाग देने पर शेषफल 9 और 5 मिलता है ?

    1.15
    2.16
    3.18
    4.20
      SOL :B

     Required number = HCF of (729-9)= 720
    and (901- 5) = 896
    hence the required HCF is 16.

    Q7. If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18n then find the value of n ?

     यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18n  हो  तो  m का मान ज्ञात कीजिये?

    1. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18              
    2. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18                 
    3. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18                   
    4. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18
    SOL:  (A)

    n
    =
    .

    Q.8  The sum of two digit number is 16. If the digit is interchanged the number is formed 18 less than the original number. Find the original number.

    यदि दो अंको की किसी संख्या के अंको का योग 16 है तथा अंको को पलटकर बनाई गई संख्या मूल संख्या से 18 कम है तो मूल संख्या ज्ञात कीजिये?

    1. 93                   
    2. 84                   
    3. 57                   
    4. 56

    SOL:  (C)

       Let the number be
    So .
       According to question,
        +
                  
                   On solving both equation we get
                   So required number is 97.

    Q.9-  A and B can do a piece of work in 40 days and 30 days respectively. They worked together for 12 days after that B was replaced by C. the work finish in next 8 days. In how many days C can alone finish the work?

    A और B किसी काम को 40 दिन और 30 दिन में करते है दोनों साथ में काम करते है 12 दिन बाद B के स्थान पर C आ जाता है तो काम अगले 8 दिनों में समाप्त होता है तो C अकेला इस काम को कितने दिनों में करेगा?

    (A) 60 days                   
    (B) 50     days                
    (C) 90 days                   
    (D) 80 days


    SOL:  (C)                             120
    A = 40 days----- 3
    B = 30 days ---- 4
    (12+8) × 3 + 4 × 12 + x × 8 = 120
    x =
     days

    Q-10 Radhika goes to her school from her house at a speed of 8 km/hr and returns at a speed of 10 km/hr. if she takes 18 hours in total travel, then the distance between her house and school is: 

    राधिका अपने घर से स्कूल 8 किमी /घंटा की चाल से जाती है और वापस 10 किमी / घंटा की चाल से आती है यदि उसे आने जाने में 18  घंटे लगते है तो उसके घर से स्कूल की दूरी ज्ञात कीजिये ?

       (A) 10 km                      
       (B) 12 km       
       (C)  15 km                  
       (D) 20 km

    SOL:  (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18
       SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 08 - 02 - 18
    Answer Key


    1. C 
    2. A 
    3. B 
    4. D 
    5. A 
    6. B 
    7. A 
    8. A 
    9. C 
    10. D

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.