mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 7 February 2018

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18

mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18


In SSC exam quantitative Aptitude section is more scoring and easy if you know the shorts tricks and formulas of all the topic. So, it is important to know the basic concept of all the topic so you can apply the short tricks and solve the question with the new concept in lesser time while giving the quiz. It will help you to score more marks from this section in less time period. Quantitative Aptitude section basically measures your mathematical and calculation approach of solving the question. SSC Quiz Of quantitative Aptitude section helps you to analysis your preparation level for upcoming SSC examination. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for SSC examination based on the latest pattern. So that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level, and other Competitive exams.

You can clear your doubts before exam. Mahendra Guru also provides you an important note and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Quantitative Aptitude.


1.) At an examination in which maximum marks are 500. A got 10% less than B, B got 25% more than C and C got 20% less than D. If A got 360 marks what percentage of marks was obtained by D?

एक परीक्षा जिसमें अधिकतम अंक 500 है, A, B से 10% कम अंक प्राप्त करता है, B, C से 25% अधिक अंक प्राप्त करता है व C, D से 20% कम अंक प्राप्त करता है। यदि A को 360 अंक मिले हो तो D को कितने प्रतिशत अंक मिले?

A) 50               B) 70               C) 75               D) 80

Sol :

Let marks obtained by D = x
 C's marks = 0.80x
 B's marks = 1.25 (0.80x)
 A's marks = (0.90) (1.25) (0.80x)
 = 0.9x
 But 0.9x = 360 ⇒ x = 400
 Marks obtained by D
 = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18

2.) A person can row a boat d km. upstream and the same distance downstream in 5 hours 15 minutes. Also, he can row the boat 2d km. upstream in 7 hours. How long will it take to row the same distance 2d km. downstream?

 एक व्यक्ति एक नाव को d किमी. धारा के प्रतिकूल व इतनी ही दूरी को धारा के अनुप्रवाह में 5 घंटे 15 मिनट में खेता है। वह 2d किमी. को धारा के प्रतिकूल 7 घंटे में खेता है तो 2d किमी. को धारा के अनुप्रवाह में खेने में उसे कितना समय लगेगा?

 A) 3.5             B) 14               C) 7                 D) 5        
       
Sol: 

Let the speed of boat and stream be x and y kmph respectively.
 According to question
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18=5 hours 15 min. or 21/4hours  ......(i)
 and  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18..... (ii)
 From eq. (i) and (ii)
 SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18
 Hence, the person will take hours to row 2d km. distance downstream in 3.5hrs .

3.) The compound interest on an amount of Rs. 15000 after 2 years is Rs. 2496. What is the rate of interest p.c.p.a.?

रू. 15000 की राशि पर 2 वर्ष में उपचित चक्रवृद्धि ब्याज रू. 2496 है। प्रतिशत प्रति वर्ष ब्याज की दर क्या है?

A) 4%              B) 5%              C) 6%              D) 8%

Sol :

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18
r = 8% 

4.)  A number is 2 more than thrice the second number and 4 times the smaller number is 5 more than the greater number. What is greater number?

एक संख्या दूसरी संख्या के तीन गुने से 2 अधिक है और छोटी संख्या का 4 गुना बड़ी संख्या से 5 अधिक है।  बड़ी संख्या क्या है?

A) 21               B) 23               C) 29               D) 31

Sol :

Let the greater and smaller number be x and y respectively.
4y = x + 5 ------ (I)
x = 3y+2 ------- (II)
From equation (I) and (II)
y = 7
x = 23

5.) The average of 8 numbers is 38.4. Out of these numbers, the average of 7 number is 39.2. The 8th number

8 संख्याओं का औसत 38.4 है। इन संख्याओं में से 7 संख्याओं का औसत 39.2 है। 8 वीं संख्या है-

A) 31.5                        B) 32.8            C) 33.7            D) 34.5           

Sol :

Sum of 8 numbers = 38.4 × 8 = 307.2
Sum of 7 numbers = 39.2 × 7 = 274.4
Therefore 8th number = 307.2 – 274.4 = 32.8

6.) The twice of sum of the ages of a father and his son is 8 times the age of the son. If the average age of the father and the son is 28 years, what is father's age? 

एक पिता और उसके पुत्र की आयु का दुगुना पुत्र की आयु का 8 गुना है। यदि पिता और पुत्र की औसत आयु 28 वर्ष है, तो पिता की आयु क्या है?

A) 42               B) 45               C) 50               D) 55  

Sol :

Let father's age be x year and son's age be y year.
According to question,
2(x+y) = 8y _______(I)
and  = 28
or, x+y = 56 years__________(II)
From equation (I) and (II)
8 y = 112
y = 14 years, hence x = 42 years

7.) The diagonal of a rectangle is 17 cm long and its perimeter is 46 cm. Find the area of the rectangle.

एक आयत का विकर्ण 17 सेमी लंबा है और उसका परिमाप 46 सेमी है। आयत का क्षेत्रफल ज्ञात कीजिए।

A) 100             B)110              C) 115             D) 120            

Sol :

 2(l+b) = 46
(l + b)2 = (23)2
(l2  + b2 ) +2lb = 529
172 + 2lb = 529 =>  lb = 120
Area = l × b = 120 cm2

8.) A mixture of 40 litres of milk and water contains 30% water. How much milk should be added to this mixture so that the new mixture contains 80% milk?

40 लीटर दूध और पानी के एक मिश्रण में 30% पानी है। इस मिश्रण में कितना दूध मिलाया जाना चाहिए जिससे कि नए मिश्रण में 80% दूध हो जाए?

A) 10               B) 15               C) 20               D) 25   
          
Sol :

Water in 40 litres of mixture = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18 = 12 litres
So, milk= 40 – 12=28 litres
 Let x litres of milk be added to it –
 According to question
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18
  x = 20
 Milk to be added = 20 litres

9.) After a discount of 20% Asmita bought an item for Rs.9600.Asmita sold it to other person and earned a profit of 18% on the original price. At what price other person bought the item?

 अस्मिता ने 20% की छूट के बाद 9600 रूपए में एक वस्तु खरीदी। अस्मिता ने इसे एक अन्य व्यक्ति को बेच दिया और मूल कीमत पर 18% का लाभ अर्जित किया।दूसरे व्यक्ति ने वह वस्तु किस कीमत पर खरीदी?

A) 14185                     B) 14160                     C) 14250                     D) 14125

Sol :

80% of M.P. = 9600
M.P. = Rs. 12000
 Required amount =  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18= Rs. 14160

10.) Find the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18?

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18 का मान ज्ञात कीजिये? 


A)  2                B) 3                 C) 9                D) 11

Sol :

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 07 - 02 - 18






Answers:


Q.1.) D

Q.2.) A

Q.3.) D

Q.4.) B

Q.5.) B

Q.6.) A

Q.7.) D

Q.8.) C

Q.9.) B

Q.10.) B

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.