mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 6 February 2018

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18

mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18


In SSC exam quantitative Aptitude section is more scoring and easy if you know the shorts tricks and formulas of all the topic. So, it is important to know the basic concept of all the topic so you can apply the short tricks and solve the question with the new concept in lesser time while giving the quiz. It will help you to score more marks from this section in less time period. Quantitative Aptitude section basically measures your mathematical and calculation approach of solving the question. SSC Quiz Of quantitative Aptitude section helps you to analysis your preparation level for upcoming SSC examination. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for SSC examination based on the latest pattern. So that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level, and other Competitive exams.

You can clear your doubts before exam. Mahendra Guru also provides you an important note and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Quantitative Aptitude.

Q1.) In an election between 2 candidates, 20% votes were declared invalid and the winning candidate get 55% of the total votes. If 150000 votes were cast then find the number of votes losing candidate get.

2 उम्मीदवारों के बीच एक चुनाव में, 20% वोट अवैध घोषित किए गए और विजेता उम्मीदवार को कुल वोटों का 55% प्राप्त करता हैं। यदि 150000 मत डाले गए हैं तो हारने वाले उम्मीदवारों द्वारा प्राप्त वोटों की संख्या ज्ञात कीजिये |

  1. 37500
  2. 54000
  3. 75000
  4. 27000
Sol:

100% – 20% –55% = 25%
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18

Q2.) A man sell an article at 4% loss if he had sold it for Rs. 50 more he would have gained 6%. Find the original selling price of the article.

एक व्यक्ति किसी वास्तु को 4% हानि पर बेचता हैं यदि वह इसे 50 रू अधिक पर बेचे तो उसे 6% का लाभ प्राप्त होगा | वस्तु का वास्तविक विक्रय मूल्य ज्ञात कीजिये

  1. 530
  2. 520
  3. 500
  4. 480
Sol : 

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18

Q3.) The ratio between 3 years compound interest and simple interest of 1 year on a same amount is 3.64. Find the rate of interest if rate of interest is same for both the amount.

समान धनराशि पर प्राप्त 3 वर्ष के चक्रवृद्धि ब्याज और 1 वर्ष के साधारण ब्याज का अनुपात 3.64 हैं | यदि दोनों धनराशि के लिए ब्याज दर समान हैं तो ब्याज दर ज्ञात कीजिये |

  1. 10%
  2. 15%
  3. 20%
  4. 25%
Sol : SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18

Q4.) 20 lt of a mixture contains milk and water in the ratio 3 : 1. Then the amount of milk to be added to the mixture so as to have milk and water in ratio 4 : 1 is:

20 लीटर मिश्रण में दूध और पानी का अनुपात 3 : 1 हैं | तो मिश्रण में कितना दूधकी मात्र को मिलाया जाए की मिश्रण में दूध और पानी का अनुपात 4 : 1 हो जाए:

  1. 2
  2. 4
  3. 5
  4. 6
Sol :
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18

Q5.) The ratio of two numbers is 3 : 4 and their LCM is 120. Then the sum of the two numbers is :

दो संख्यों का अनुपात 3 : 4 हैं और इनका ल.स.प 120 हैं | दोनों संख्याओं का योग हैं –

  1. 35
  2. 70
  3. 105
  4. 120
Sol :H.C.F =SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18
Sum = (3 + 4)×10=70

Q6.) A and B can do a piece of work in 45 days and 40 days respectively. They began the work together but A leaves the work after some days and B complete the remaining work in 23 days. The number of days after which A left the work is:

A और B किसी कार्य को क्रमश: 45 दिन और 40 दिन में पूरा करते हैं | वह कार्य एक साथ प्रारंभ करते हैं परन्तु कुछ दिन बाद A कार्य छोड़ क्र चला जाता हैं और शेष कार्य B 23 दिन में पूरा करता हैं | A कितने दिन बाद कार्य छोड़ कर गया ?

  1. 17
  2. 13
  3. 11
  4. 9
Sol:

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18
Q7.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18, then find the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18-
यदि  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18, तो SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18का मान ज्ञात कीजिये –


  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18
Sol : 

Ans will be 2 by condition
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18, then SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18

Q8.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18, then find the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18.
यदि   SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18, तोSSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18 का मान ज्ञात कीजिये

  1. -1
  2. 0
  3. 1
  4. 2
Sol  :
Let x=SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18, then y = 2
And z = -1
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18

Q9.) Find the value of (1+tan 15o)(1+tan 30o)


(1+tan 15o)(1+tan 30o) का मान ज्ञात कीजिये 
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18
Sol : 

A+B = 45
(1+tanA)(1+tanB)=2
Hence (1+tan 15o)(1+tan 30o) = 2

Q10.) If a sinSSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18 + b cos SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18 = 2 and b sinSSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18 + a cos SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18 = 1 , then find the value of a2 + b2.
यदि a sinSSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18 + b cos SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18 = 2 और b sinSSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18 + a cos SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18 = 1 ,तो a2 + b2  का मान ज्ञात कीजिये |

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7
Sol :

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 02 - 18


Answer Key

Q.1 (A) 

Q.2 (D) 

Q.3 (C) 

Q.4 (C) 

Q.5 (B) 

Q.6 (D) 

Q.7 (C) 

Q.8 (C) 

Q.9 (C) 

Q.10 (B)

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.