Subscribe Now

# SSC CHSL Quiz : Quantitative Aptitude | 19 - 02 - 18

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams

In SSC exam quantitative Aptitude section is more scoring and easy if you know the shorts tricks and formulas of all the topic. So, it is important to know the basic concept of all the topic so you can apply the short tricks and solve the question with the new concept in lesser time while giving the quiz. It will help you to score more marks from this section in less time period. Quantitative Aptitude section basically measures your mathematical and calculation approach of solving the question. SSC Quiz Of quantitative Aptitude section helps you to analysis your preparation level for upcoming SSC examination. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for SSC examination based on the latest pattern. So that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level, and other Competitive exams.

You can clear your doubts before examMahendra Guru also provides you an important note and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Quantitative Aptitude.

Q1.) A contractor undertakes to make a road in 40 days and employs 25 men. After 24 days, he finds that only one- third of the road in made. How many extra men should he employ so that he is able to complete the work 4 days earlier?

एक ठेकेदार एक रोड को 40 दिनों में बनाने का ठेका लेता है जिसमे वह 25 आदमी काम पर लगता है. 24 दिन बाद उसने देखा की एक- तिहाई रोड ही बन पाई है, तो वह कितने आदमी और लगाये की काम 4 दिन पहले ख़तम हो जाये?

(A) 100
(B) 60
(C) 50
(D) 75
Q2.) If  then find the value of   ?
यदि   तो
ka मान ज्ञात कीजिये?
(A) 4
(B) 52
(C) 64
(D) 16

Q3.) A certain amount of money earns Rs. 540 as simple interest in 3 years. If it earns a compound interest of Rs. 376.20 at the same rate of interest in 2 years, find the amount.

किसी धनराशि पर साधारण ब्याज के रूप में 3 वर्ष में रु. 540 मिलते है यदि 2 वर्ष में उतनी ही ब्याज दर पर रु. 376.20 का चक्रव्रिधि ब्याज मिले तो राशि ज्ञात कीजिये?

(A)  2000
(B)  2100
(C) 1600
(D) 1800

Q4.) The average of some natural numbers is 15. If 30 is added to first number and 5 is subtracted from the last number, the average become 17.5. then the numbers of natural numbers is :

कुछ प्राकृत संख्याओ का औसत 15 है यदि पहली संख्या में 30 जोड़ा जाये और अंतिम संख्या में 5 घटा दिया जाये तो औसत 17.5 रहता है प्राकृत संख्याओ की संख्या कितनी है?

(A) 10
(B) 20
(C) 30
(D) 15

Q5.) The average weight of A B and C is 50 kg . if the average weight of A and B be 48 kg and that of B and C be 45 kg , then find the weight of B ?

A, B,C का  और औसत वजन 50 किलोग्राम है। यदि A और B का औसत वजन 30 किलौ  है और B और C का औसत  वजन  35 किलो है  तो B का वजन ज्ञात  कीजिए ?

1. 30
2. 35
3. 36
4. 40
Q6.) By selling 25 m of cloth a man gains the selling price of 5 m of cloth. Find the gain percent ?

25 मीटर कपड़े को बेचने पर एक आदमी को लाभ 5 मीटर कपडे  के विक्रय  मूल्य के  बराबर होता है । लाभ प्रतिशत ज्ञात कीजिये ?

1. 25 %
2. 20 %
3. 30 %
4. 22 %
Q7.)  A reduction of 20% in the price of wheat a person enables to purchase 4 kg more for Rs. 160. Find the original price of wheat ?

गेहूं की कीमत में 20% की कमी  हो जाने पर एक व्यक्ति को  4 किलो  गेहुँ अधिक खरीदता है 160 रुपए में। वास्तविक मूल्य ज्ञात कीजिये?

1. 8
2. 10
3. 15
4. 2
Q8.) A rectangular plot is 32m by 24m. The owner of that plot wants to divide the plot into equal parts and for that purpose he builds a fence of wire on one diagonal. If wire costs Rs. 15.50 per metre, how much amount will be spent on fencing?

एक आयताकार प्लॉट 32मीटर × 24 मीटर का है। प्लॉट का मालिक प्लॉट को दो बराबर भागों में बाँटना चाहता है। इसलिए एक विकर्ण पर वह तार खिचवाता है। यदि तार का मूल्य रू.15.50 प्रति मी. की दर से हो तो तार खिचवाने में कितना खर्चा आयेगा?

1. 620
2. 618
3. 616
4. 612
Q9.) Raju started business investing Rs. 75000. After 4 months Sanju joined the business with Rs. 112500. If at the end of the year total profit was Rs.4500, find Sanju’s share ?

राजू ने रू. 75000 लगाकर एक व्यापार आरम्भ किया। चार माह पश्चात् संजू रू. 112500 लगाकर उसके साथ व्यापार में सम्मिलित हो गया। यदि वर्ष के अन्त में कुल लाभ रू.4500 हो तो संजू का भाग ज्ञात कीजिये।

1. 2000
2. 2250
3. 2300
4. 2350
Q10.) Tulika got 95% marks in Physics, Chemistry and Maths together and 225 marks in Computer, English and Hindi. If maximum marks in each subject is 100, what is the total percentage marks obtained by Tulika in all the six subjects together?

तुलिका को भौतिकी,रसायन और गणित में मिलाकर 95% अंक मिले और कम्प्यूटर,अंग्रेजी और हिन्दी में मिलाकर 225 अंक मिले। यदि प्रत्येक विषय में अधिकतम अंक 100 है तो सभी 6 विषय में तुलिका को कुल कितने प्रतिशत अंक मिले ?

1. 80%
2. 85%
3. 75%
4. 70%
Solution

Q1.) (D)
Days remaining after 24 days = 40 – 24 = 16 days
If work has to be finish 4 days earlier so required days = 16 – 4 = 12 days
So remaining work =
So according to question, ratio of work done = 1: 2

Total men

25 men already working
Extra men = 100 – 25 = 75 men
Q2.) (B)

Multiply by 4 both sides,

On cubing both sides,

Q3.) (A)
If 3 years S.I is 540 then one year S.I will be 180.
If two year CI is 376.20 then we can say that

Then rate of interest is 9 %.

Q4.) (A)
Let the numbers be x.
According to question,

Q5.) (C)
Total weight of A , B , and C = 50 x 3 = 150 kg
Total weight of A and B = 48 x 2 = 96 kg
Total weight of B and C  = 45 x 2 = 90 kg
So weight of B = (96+90)- 150 = 36 kg
Q6.) (A)
Required profit percentage =
Q7.) (B)
= 4 kg
Then original price will be
Q8.) (a)

Q9.) (B)

Q10.) (B)
Total marks in Physics, Chemistry and Maths
= 95 × 3 = 285