mahendras

IBPS RRB 2018 | SBI Clerk 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018 | Rajasthan Constable 2018 | UP Police Constable 2018 | RBI Assistant 2018 | RBI Grade B 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 30 January 2018

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18


In SSC exam quantitative Aptitude section is more scoring and easy if you know the shorts tricks and formulas of all the topic. So, it is important to know the basic concept of all the topic so you can apply the short tricks and solve the question with the new concept in lesser time while giving the quiz. It will help you to score more marks from this section in less time period. Quantitative Aptitude section basically measures your mathematical and calculation approach of solving the question. SSC Quiz Of quantitative Aptitude section helps you to analysis your preparation level for upcoming SSC examination. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for SSC examination based on the latest pattern. So that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level, and other Competitive exams.
You can clear your doubts before exam. Mahendra Guru also provides you an important note and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Quantitative Aptitude. 

Q.1 In an examination, there were 1500 boys and 1100 girls.  60% the boys and 50 % of girls are passed. Find the percent of the candidates of failed?

एक परीक्षा में 1500 लड़के और 1100 लड़कियाँ है 60 % लड़के और 50 % लड़कियाँ  पास  हो जाते है तो कितने प्रतिशत उम्मीददवार फ़ैल हुए ?

(A) 44..23 %               (B) 36.36 %                 (C) 39.58 %                             (D) 49.6 %
           

Sol :

Total candidates = 1500 + 1100 = 2600
            1500SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
            Total failed candidates = 2600 – 1450 = 1150
            SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18Required percentage = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

Q 2.) Radheysyam’s salary is 20% more than that of Mohan salary. If Radheysyam saves Rs. 720 which is 4 % of his salary, then Mohan salary is?  

राधेश्याम की आय मोहन की आय से 20 % अधिक है यदि राधेश्याम 720 रुपए बचाता है जो की उसकी आय का 4 % है तो मोहन की आय क्या है

(A) Rs 15000 (B) Rs 12000               (C) 10000                    (D) 1500

Sol:
Let Radheysyam’s salary be SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
            SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
            SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
            Mohan’s salary is SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

3.) A trader bought 10 kg of apples for Rs. 415 out of which 2 kg apples were found to be rotten. If he wishes to make a profit of 20% , at which rate should he sell the remaining apples per kg?

एक व्यापारी 10 किलोग्राम सेब 415 रुपए  के खरीदता है जिसमे से 2 किलोग्राम सेब ख़राब हो जाते है यदि वो 20 % का लाभ कमाना चाहता है तो उसे  बचे हुए सेबो को कितने रुपए किलोग्राम से  बेचने चाहिए ?

(A) 50              (B) 55.33                     (C) 5.53                       (D) 49.50

selling price of 10 apples =SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18= 498
            Remaining apples = 10-1 = 9
            SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18 the remaining apples per kg cost = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

Q.4.) A person bought 76 cows and sold 20 cows at 15% profit, 40 cows at 19% profit and remaining 16 cows at 25% and got a profit of Rs.7300 as a whole. Find the cost price of each cow?

एक आदमी 76 गाये खरीदता है 20 गायों को वो 15 % के लाभ पर बेचता है 40 गायो को 19 % के लाभ पर और बचे हुए 16  गायो को 25 % के लाभ पर और उसे 7300 का कुल लाभ होता है तो एक गाय का क्रय मूल्य ज्ञात कीजिये ?
  1. Rs. 450                  (B) Rs. 480                 (C) Rs  420                  (D) Rs 500
Sol :
Let cost price of each cow is Rs. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
            According to question,
            SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

            SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
5) The sides of a triangle are 3 cm , 4 cm and 5 cm. Find the area of triangle formed by joining the mid points of this triangle is.

एक त्रिभुज की भुजाये 3 सेमी  4 सेमी , और 5 सेमी है इनके मध्यबिंदु को मिलाने  पर बनने वाले त्रिभुज का छेत्रफल ज्ञात  कीजिये |

(A) 6                            (B) 3                            (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18                           (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

Sol :

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

6.) Rs. 16820 is divided between two brothers of age 27 years and 25 years. They invested their money at 5% per annum compound interest in such a way that both will receive equal money at the age of 40 years. Find the share of elder brother?

1680 रुपए को दो भाईयो के बीच में बाँटा जाता है जिनकी आयु 27 वर्ष तथा 25 वर्ष है वह 5 % के वार्षिक चक्रवृद्धि ब्याज पर अपनी राशि इस तरह लगाते है की 40 वर्ष  बाद उन्हें बराबर राशि मिलती है तो बड़े भाई का हिस्सा ज्ञात कीजिये ?
  1. 8280                (B) 8820                      (C) 8000                      (D) 8410
Sol :Let the share of elder brother be SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18and the share of younger brother be SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
            According to question
            SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
                        SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
                        SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
                        Share of elder brother = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

7.)If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18then find the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

     यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18तो मान ज्ञात कीजिये SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18?

            (A) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18            (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18            (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18            (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

Sol:

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
On squaring,
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

8.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18, then what is the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18?

  यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18, तो मान ज्ञात कीजिये SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18?


            (A) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18                      (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18                        (C) 2                           (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

Sol  : 
              
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18
            SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

  9.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18where 0<x, x+540<900 then find the value of x?

   यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18जंहा 0<x, x+540<900 x का मान क्या है ?


            (A) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18                   (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18              (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18          (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

  Sol:
            SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18

Q10.) By walking at ¾ of his usual speed, a man reaches his office 20 minutes late than usual. His usual time is?

एक आदमी अपनी नियत चाल के ¾ से जाने पर ऑफिस 20 मिनट देरी से पहुँचता है तो उसका नियत समय ज्ञात कीजिये?

            (A) 30 min                   (B) 75 min                    (C) 90 min                 (D) 60 min
           
Sol :
            New speed = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18usual speed
            New time = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18usual time
  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18usual time = 20 minutes
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 01 - 18 Usual time = 60 minutes





Answer Key

Q1. A
Q2. A
Q3. B
Q4. D
Q5. C
Q6. B
Q7. D
Q8. B
Q9. D
Q10. D

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.