mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 25 January 2018

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18

mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18


In SSC exam quantitative Aptitude section is more scoring and easy if you know the shorts tricks and formulas of all the topic. So, it is important to know the basic concept of all the topic so you can apply the short tricks and solve the question with the new concept in lesser time while giving the quiz. It will help you to score more marks from this section in less time period. Quantitative Aptitude section basically measures your mathematical and calculation approach of solving the question. SSC Quiz Of quantitative Aptitude section helps you to analysis your preparation level for upcoming SSC examination. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for SSC examination based on the latest pattern. So that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level, and other Competitive exams.

You can clear your doubts before exam. Mahendra Guru also provides you an important note and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Quantitative Aptitude. 

1.) A vessel contain some litres of pure milk. If 25 litre of water is added to the vessel, then ratio between milk and water becomes 12:5, 17 litres of mixture is drawn from the vessel and 10 litre of water is added to the mixture. Find the new ratio between milk and water.

एक बर्तन में कुछ लीटर शुद्ध दूध हैं | यदि इसमें 25 लीटर पानी मिला दिया जाए तो बर्तन नें दूध और पानी का अनुपात 12 : 5 हो जाता हैं , इसमें से 17 लीटर मिश्रण निकाल कर 10 लीटर पानी मिला दिया जाए तो दूध और पानी का अनुपात ज्ञात कीजिये ? 

A) 8 : 5       B.) 5 : 8     3C.) 6 : 5    D.) 5 : 6

Sol:

5 ratio = 25 litre
12 ratio = 60 litre
 60 – 12 : 25-5+10 = 8 : 5

2.) Ratio between heights of two cylinder in the ratio 3:5. Their volumes are in the ratio 27:80. Find ratio between their radius?

दो बेलन की ऊँचाई का अनुपात 3 : 5 हैं ,उनके आयतनों का अनुपात 27 : 80 हैं | तो उनकी त्रिज्यो का अनुपात ज्ञात कीजिये ? 

A.)  9 : 16     B.) 16 : 9     C.) 3 : 4       D.) 4 : 3   

Sol:

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18 

3.) A man invested a sum of money in Scheme A, at a rate of 15% per annum for simple interest, at the end of 2 years the amount received by him is invested in scheme B at 20% per annum for compound interest. If the interest received by him from scheme B at the end of 2 years is Rs. 2860, then find the sum invested by man in the beginning?

एक आदमी कुछ धनराशि योजना A में 15% की दर से साधारण ब्याज पर निवेश करता है, 2 वर्ष के अंत पर प्राप्त धनराशि को वह योजना B में 20% ब्याज दर से चक्रवृद्धि ब्याज पर निवेश करता है| यदि योजना B से 2 वर्ष के अंत में उसे रू 2860 ब्याज प्राप्त होता हैं , तो आदमी द्वारा प्रारंभ में निवेश धनराशि ज्ञात कीजिये ?  

A.) 3250     B.) 5000     C.) 6500       D.) 5500 

Sol :

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18 

4.) B is 20% more efficient than A. A started the work and work for x days and then A is replaced B. B completed the remaining work in x+8 days. Ratio of the work done by A and B is 2 : 3. In how many days A and B working together can complete the whole work?

B A से 20% अधिक कार्य कुशल है | A कार्य प्रारंभ करता है और x दिन कार्य करते हैं और फिर B इसे बदलता हैं, B शेष कार्य (x+8) दिन में करता हैं | A और B द्वारा किये गए कार्य का अनुपात हैं 2 : 3 | A और B मिलकर इस कार्य को कितने दिनों में पूरा करेंगे ? 

A.) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18         B.) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18      C.) 35          D.) 36

Sol:

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18

 
5.) A and B started a business investing the money in ratio 4:6, after 6 months B withdraw his investment and C joins him with twice the amount of B. At the end of the year total profit is 3315. Find share of C?

A और B मिलकर एक व्यपार प्रारंभ करते हैं जिसमें इनके निवेश का अनुपात 4 : 6 हैं | 6 माह के बाद B अपना निवेश निकाल लेता हैं और C व्यपार में B से दुगना निवेश करके जुड़ता हैं |वर्ष के अंत में इन्हें कुल लाभ 3315 का हैं तो C का भाग ज्ञात कीजिये ? 

A.)  1530     B.) 1535     C.) 1695       D.) 1655   

Sol :

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18

6.) In the production of a T-shirt, the cost of raw material of a T-shirt increases by 30%, and the cost of manufacturing also increased by 20% and the selling price of the T-shirt increases by 60%. The raw material and the manufacturing cost, is originally 40% and 60% of the total cost respectively. If the original profit was one-fourth the original manufacturing cost, find the approximate new profit percent?

टी-शर्ट के उत्पादन में, टी-शर्ट की कच्ची सामग्री की कीमत 30% बढ़ जाती है, और विनिर्माण की लागत में भी 20% की वृद्धि की जाती हैं और टी-शर्ट की बिक्री मूल्य 60% बढ़ जाती है। कच्चे माल और विनिर्माण लागत क्रमशः कुल लागत का 40% और 60% है। यदि मूल लाभ मूल उत्पादन की लागत का एक चौथाई था, तो अनुमानित नए लाभ प्रतिशत का है?


A.) 55%       B.) 52%        C.) 48%         D.) 40%      
                       
Sol:

Let the total initial cost of the T-Shirt be Rs 100.
Manufacturing cost = Rs 60
Raw materials cost = Rs 40
Also, original selling price= 100+15= Rs 115
New raw material cost
== Rs 40+30% of 40 = Rs 52.
New manufacturing cost
== Rs 60+20% of 60 = Rs 72
New cost of the product = Rs124
New selling price
=115+60% of 115=Rs 184
New profit percentage=SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18

7.) A hemispherical bowl of internal diameter 54 cm contains a liquid. The liquid is to be filled in cylindrical bottles of radius 3 cm and height 9 cm, then find the number of bottles that can be filled? 

54 सेमी व्यास वाले एक अर्द्धगोलीय प्याले में एक द्रव भरा हैं | इस द्रव को 3 सेमी त्रिज्या और 9 सेमी ऊँचाई वाली बेलनाकार बोतल में भरा जाए तो ज्ञात कीजिये ऐसी कितनी बोतल भरी जा सकती हैं?

A.) 81    B.) 162    C.) 324       D.) 228   

Sol:
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18

8.) A is 4 years younger than B. B is 12 years younger than C. 4 years hence the ratio between C and A is 9:5, Find the age of B.

A B से 4 वर्ष छोटा हैं . B C से 12 वर्ष छोटा हैं | 4 वर्ष के पश्चात C और A की आयु का अनुपात 9 : 5 हैं , B  की आयु ज्ञात कीजिये ?

A.) 20    B.) 16    C.) 24       D.) 28   

Sol:

A = B – 4
B = C – 12
C – A = 16
4 ratio = 16 years
1 ratio = 4 years
A+4 = 20
B = 20 – 4 + 4 = 20 years

9.) A can built a wall in 8 days while B can destroy the same wall in 3 days. A start the work and worked for 6 days, during the last 2 days of which B also joins him. In how many days A can finish the remaining work alone?

A किसी दीवार को 8 दिन में बना सकता हैं जबकि B उसी दीवार को 3 दिन में तोड़ सकता हैं| A कार्य प्रारंभ करता हैं और 6 दिन कार्य करता हैं जिसमें आखिरी 2 दिन B भी इसके साथ कार्य करता हैं | A अकेले शेष कार्य कितने दिनों में समाप्त करेगा ?

A) 7 days        B) 5 days        C) 8 days        D) None of these

Sol:
                      24
A = 8 -------- 3
B = 3-------- (-8)
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18
24-2=22
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18

10.) The difference between the average of squares of the last four numbers and the product of the first two numbers of 6 consecutive odd numbers is 114. Find the first number.

6 क्रमागत  विषम संख्यों के अंतिम चार संख्यओं के वर्ग और प्रथम दो संख्यओं के गुणनफल का अंतर 114 हैं | प्रथम संख्या ज्ञात कीजिये?

A) 6        B) 7           C) 5             D) 8           

Sol :

 Let the average of these six consecutive odd number be a
Then six number will be
(a-5), (a-3), (a-1), (a+1), (a+3), (a+5)

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 25 - 01 - 18





Answers: 

Q.1. A
Q.2. C
Q.3. B
Q.4. A
Q.5. A
Q.6. C
Q.7. B
Q.8. A
Q.9. D
Q.10. C

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.