mahendras

IBPS RRB 2018 | SBI Clerk 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018 | Rajasthan Constable 2018 | UP Police Constable 2018 | RBI Assistant 2018 | RBI Grade B 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 4 January 2018

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18

mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 01 - 18



In SSC exam quantitative Aptitude section is more scoring and easy if you know the shorts tricks and formulas of all the topic. So, it is important to know the basic concept of all the topic so you can apply the short tricks and solve the question with the new concept in lesser time while giving the quiz. It will helps you to score more marks from this section in less time period. Quantitative Aptitude section basically measures your mathematical and calculation approach of solving the question. SSC Quiz Of quantitative Aptitude section helps you to analysis your preparation level for upcoming SSC examination. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for SSC examination based on the latest pattern. So that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level and other Competitive exams.
You can clear your doubts before exam. Mahendra Guru also provides you an important note and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Quantitative Aptitude.   

Q 1.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18,SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18then k is
यदि ,SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18, तो k है


(A) 2

(B) 1

(C) 0

(D) ½


 Sol - ½ k(a2 + b2)= c2
k(b2 + c2)= a2
k(c2 + a2)= b2
2k(a2 + b2+ c2)= a2 + b2 + c2
k = ½

Q 2.)The area of the largest triangle that can be inscribed in a semicircle of radius 6m is

6 मी त्रिज्या के अर्धवृत्त के अन्त: बने सबसे बड़े त्रिभुज का क्षेत्रफल है:


(A) 36 m2

(B) 72 m2

(C) 18 m2

(D) 12 m2

Sol - 36 m2
Base/आधार  = 2×6
Height/ ऊँचाई  = 6
Area / क्षेत्रफल = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18

 Q3. The value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18 is
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18का मान है


(A) 2sinθ

(B) 2cosθ

(C) 2secθ

(D) 2cosecθ

 Sol:
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18

 Q4.) Twenty women can do a work in sixteen days. Sixteen men can complete the same work in fifteen days. The ratio between the capacity of a man and a woman is


बीस महिलाएं सोलह दिनों में किसी काम को कर सकती हैं। सोलह पुरुष पंद्रह दिनों में उसी काम को पूरा कर सकते हैं। एक आदमी और एक महिला की क्षमता के बीच अनुपात है


(A) 3:4

(B) 4:3

(C) 5:3

(D) 5:7

 Sol:

16M × 15 = 20W × 16
M : W = 4 : 3
Q 5.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18, then value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18is
यदिSSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18, तो SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18का मान है 


(A) 180

(B) 198

(C) 234

(D) 252

 Sol: 18

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18

 Q6.) In a cyclic quadrilateral ABCD ∠BCD=120° and passes through the centre of the circle. Then ∠ABD = ?

एक चक्रीय चतुर्भुज ABCD में , ∠BCD = 120° हैं और यह वृत्त के केंद्र से गुजरता है तो ∠ABD =?


(A) 30°

(B) 40°

(C) 50°

(D) 60°

 Sol: 30°


Q 7.) The midpoints of AB and AC of a triangle ABC are X and Y respectively. If BC+XY=12 units, then BC-XY is

त्रिभुज ABC में AB और AC की मध्य बिंदु क्रमशः X और Y हैं। यदि BC + XY = 12 इकाई हैं, तो BC –XY है-


(A) 10 units

(B) 8 units

(C) 6 units

(D) 4 units

 Sol:4

BC = 2XY
3XY = 12
XY= 4
BC = 8
BC –XY=4

 Q8.) In an isosceles ΔABC, AD is the median to the unequal side meeting BC at D. DP is the angle bisector of ∠ADB and PQ is drawn parallel to BC meeting AC at Q. Then the measure of ∠PDQ is

एक समद्विबाहु Δ ABC में, AD असमान भुजा BC की मध्यिका हैं जो D पर मिलती हैं| DP ∠ADB का कोण द्विभाजक है और PQ को BC के समांतर खींचा जाता है जो AC से Q पर मिलती हैं। तो ∠PDQ का मान है –


(A) 130°

(B) 90°

(C) 180°

(D) 45°

 Sol:

180/2 =90


 Q9.)129 meter from the foot of a cliff on level of ground, the angle of elevation of the top of a cliff is 30°. The height of this cliff is


जमीन के स्तर पर एक चट्टान के पाद से 129 मीटर की दूरी से चट्टान के शीर्ष का उनयन  कोण 30 डिग्री है | इस चट्टान की ऊंचाई है-


(A) 50√3 metre

(B) 45√3 metre

(C) 43√3 metre

(D) 47√3 metre

 Sol: SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18

Q10.)The volume of metallic cylindrical pipe of uniform thickness is 748 c.c. Its length is 14 cm and its external radius is 9 cm. The thickness of the pipe is

एक समान मोटाई वाले धातु के बेलनाकार पाइप का आयतन 748 घन. सेमी है। इसकी लंबाई 14 सेमी है और इसके बाहरी त्रिज्या 9 सेमी है पाइप की मोटाई है-


(A) 0.5 cm

(B) 1.5 cm

(C) 1 cm

(D) 2 cm

 Sol:
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 01 - 18


Answers :

Q.1. (B) 

Q.2. (B) 


Q.3. (A) 


Q.4. (D) 

Q.5. (B) 


Q.6. (C) 


Q.7. (D) 


Q.8. (B) 


Q.9. (B) 


Q.10 (A)

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.