mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 15 December 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 15 - 12 - 17

Unknown
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 15 - 12 - 17




Q.1 If/यदि x : y = 3 : 2, then the ratio/तो अनुपात 

2x2 +3y2 : 3x2 - 2y2 is equal to/बराबर है- . 

(A) 31: 37 

(B) 43: 59 

(C) 30: 19 

(D) 35: 21 

Q.2 After allowing a discount of 15% on its marked price, the value of a watch is Rs. 1190. If no discount is allowed, then the shopkeeper gains 25%. The cost price of the watch is-

एक घड़ी के अंकित मूल्य पर 15% की छूट देने पर इसका मूल्य 1190 रू. हैं। यदि इस पर कोई भी छूट न दी जाए तो दुकानदार 25% का लाभ प्राप्त करता है। घड़ी का क्रय मूल्य है?

(A)Rs.1240

(B)Rs. 1120 

(C)Rs. 1140

(D)Rs. 1090
Q.3 If/यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 15 - 12 - 17, then/तो 

(A) x+y+z = 0 

(B) (x+y+z)3 = 27xyz 

(C) x+y+z = 3xyz 

(D) x3 + y3 + z3 = 0 

Q.4 A can finish a work in 12 days and B can do it in 15 days. After A had worked for 3 days, B also joined A to finish the remaining work. In how many days the remaining work will be finished?

A एक काम को 12 दिनों में समाप्त करता है और B इसे 15 दिनों में समाप्त करता है। A के 3 दिन काम करने के बाद, B भी A के साथ सम्मिलित होकर शेष काम को समाप्त कर देता है। शेष काम कितने दिनों में समाप्त होगा? 

(A) 5.5 

(B)  4.5 

(C) 5 

(D) 6 

Q.5 Two cyclists start from the same place in opposite directions. One goes towards north at 18 km./hr. and the other goes towards south at 20 km./hr. What time will they take to be 47.5 km./hr?

दो साइकिल सवार एक ही स्थान से विपरीत दिशा में चलते है। एक उत्तर की ओर 18 किमी./घं. की चाल से और दूसरा दक्षिण की ओर 20 किमी./घं. की चाल से जाता है। कितने समय पश्चात वे 47.5 किमी. की दूर होगें? 

(A) 9/4 

(B) 5/4 

(C)  2 

(D) 13/4 

Q.6 A sum of Rs. 22500 deposited at compound interest becomes double after 5 years. After 20 years it will become-

22500 रू. की धनराशि चक्रवृद्धि ब्याज पर निवेश की जाती है तो 5 वर्ष में दोगुनी हो जाती है। 20 वर्षों बाद यह हो जायेगी- 

(A) Rs. 320000 

(B) Rs. 340000 

(C) Rs. 360000 

(D) Rs. 380000 

Q.7 ABCD is a trapezium in which AB||CD and AB = 2 CD, Its diagonal intersect each other at O, then what is the respective ratio of the areas of the triangle AOB and COB?

ABCD एक समलम्ब चतुर्भुज है जहाँ कि AB||CD और AB = 2 CD, इसके विकर्ण एक दूसरे को बिन्दु O पर प्रतिच्छेदित करते है तो क्रमशः त्रिभुज AOB और COB के क्षेत्रफलों का क्या अनुपात है 

(A) 1: 2 

(B) 2: 1 

(C)  4: 1 

(D) 1: 4 

Q.8 AB and CD are two parallel chords of a circle with centre O such that AB = 6 cm. and CD = 12 cm. The chords are on the same side of the centre and the distance between them is 3 cm. Then the radius of circle is-

AB और CD,O केन्द्र वाले वृत्त की दो समान्तर जीवा इस प्रकार है कि AB= 6 सेमी. और CD = 12 सेमी.। जीवा से केन्द्र के एक ही ओर है और उनके बीच की दूरी 3 सेमी. है, तो वृत्त की त्रिज्या क्या है? 

(A) 6 cm./सेमी. 

(B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 15 - 12 - 17 cm./सेमी. 

(C) 7 cm./सेमी 

(D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 15 - 12 - 17 cm./सेमी. 

Q.9 On a certain sum of money lent out at 18% p.a. the difference between the compound interest for 1 year payable half yearly, and the simple interest for 1 year is Rs. 162. The sum is -

किसी धनराशि पर 18% वार्षिक दर पर प्रत्येक छमाही देय भुगतान के आधार पर प्राप्त एक वर्ष के चक्रवृद्धि ब्याज और एक वर्ष के साधारण ब्याज का अन्तर 162 रू. है। तदनुसार वह राशि कितनी है? 

(A) Rs. 81,000 

(B) Rs. 16,200 

(C) Rs. 18,000 

(D) Rs. 20,000 

Q.10 SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 15 - 12 - 17is equal to/बराबर है- 

(A) sin2 θ – cos2 θ 

(B) cos2 θ – sin2 θ 

(C) cot2 θ – tan2 θ 

(D) tan2 θ – cot2 θ 


ANSWER KEY :

1.C 

2.B 

3.B 

4.C 

5.B 

6.C 

7.C 

8.D 

9.D 

10.B

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.