mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 6 December 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 12 - 17

Mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 12 - 17

(Q1) A and B entered into a partnership investing Rs. 16000 and Rs.12000 respectively. After 3 months A withdrew Rs.5000 while B invested Rs. 5000 more. After 3 more months C joins the business with a capital of Rs. 21000. The share of B exceeds that of C, Out of a total profit of Rs.26400 after 1 year by-

A और B क्रमश: 16000 रुपये और 12000 रुपये का निवेश कर एक साझेदारी में हिस्सा लेते हैं। 3 माह के बाद A ने 5000 रुपये निकाल लिए जबकि B ने 5000 रुपये अधिक निवेश कर दिए। अगले 3 माह बाद C 21000 रुपये की पूंजी के साथ व्यापार में शामिल हो जाता है। 1 वर्ष बाद कुल 26400 के लाभ में B और C के हिस्से में कितना अंतर है – 

(A)2600 
(B)3200 
(C)3600 
(D)4200 

(Q2)In a rectangular plot ratio of length and breadth is 5 : 4. Its area is 3.528 hectares. What is the cost of fencing it at Rs. 15 per meter?

एक आयताकार भूखंड की लंबाई और चौड़ाई का अनुपात 5 : 4 है। इसका क्षेत्रफल 3.528 हेक्टेयर है। 15 रु. प्रति मीटर की दर से इसमें बाड़ लगाने का खर्च क्या होगा ?

(A) Rs. 10040 
(B) Rs. 10300 
(C) Rs. 11300 
(D) Rs. 11340 

(Q3) A train starts full of passengers at the first station, it drops one third passenger and takes 120 more at the second station. It drops one-half of the new total and takes 10 more on arriving at third station, It is found to have 200 passengers, find the passengers in the beginning- 

एक रेलगाड़ी यात्रियों से भरकर प्रथम स्टेशन से चलना प्रारम्भ करती है दूसरे स्टेशन तक तिहाई यात्री रेलगाड़ी से उतर जाते हैं और 120 यात्री रेलगाड़ी में चढ़ जाते हैं। इसी प्रकार तीसरे स्टेशन पर आधे यात्री उतर जाते हैं और 10 यात्री ट्रेन में चढ़ जाते हैं। पाया गया कि रेलगाड़ी में इस समय 200 यात्री हैं। बताइये रेलगाड़ी में शुरू में कितने यात्री थे?

(A) 400 
(B) 390 
(C) 320 
(D) 420 

(Q4) A dishonest shopkeeper increased 80% fixed price of his article and after that he gives 25% discount. If shopkeeper is taken 20% more quantity per kilogram by whole seller and given 10% reduce per kilogram to customer. Then what is net profit percent? 

एक बेईमान दुकानदार अपने वस्तु का अंकित मूल्य 80 प्रतिशत बढ़ा देता है और इसके बाद 25 प्रतिशत की छूट देता है। यदि दुकानदार थोक विक्रेता से 20 प्रतिशत प्रति किलो अधिक मात्रा लेता है और ग्राहक को प्रतिकिलो 10 प्रतिशत कम देता है तो लाभ का प्रतिशत क्या होगा?

(A) 80% 
(B) 70% 
(C) 60% 
(D) 50% 

(Q5) Smallest angle of a triangle is equal to two-third the smallest angle of a quadrilateral. The ratio between the angles of the quadrilateral is 3 : 4 : 5 : 6. Largest angle of the triangle is twice its smallest angle. What is the sum of second largest angle of the triangle and largest angle of the quadrilateral?
एक त्रिभुज का सबसे छोटा कोण एक चतुर्भुज के सबसे छोटे कोण का दो-तिहाई है। चतुर्भुज के कोणों के बीच 3 : 4 : 5 : 6 का अनुपात है। त्रिभुज का सबसे बड़ा कोण सबसे छोटे कोण से दुगुना है। त्रिभुज के दूसरे सबसे बड़े कोण और चतुर्भुज के सबसे बड़े कोण का योग क्या है ?

(A) 160° 
(B) 180°
(C) 190° 
(D) 170° 

(Q6) Mother's age is 3 years more than thrice the daughter's age. After three years, mother's age is 10 years more than twice the daughter's age. What is mother's present age?

माँ की आयु पुत्री की आयु के तीन गुने से 3 वर्ष अधिक है। तीन वर्षों बाद माँ की आयु पुत्री की आयु के दोगुने से 10 वर्ष अधिक हो जाएगी। माँ की वर्तमान आयु क्या है ?

(A) 28 years 
(B) 23 years 3 months 
(C) 33 years 
(D) 35 years 


(Q7) In an exam Raman scored 25 marks less than Rohit. Rohit scored 45 more marks than Sonia. Rohan scored 75 marks which is 10 more than Sonia. Ravi’s score is 50 less than maximum marks of the test. What approximate percentage of marks did Ravi score in the exam if he gets 34 marks more than Raman ?

एक परीक्षा में रमन को रोहित से 25 अंक कम मिले। रोहित को सोनिया से 45 अंक अधिक मिले। रोहन को 75 अंक मिले जो सोनिया से 10 अंक अधिक है। रवि के अंक परीक्षा के अधिकतम अंकों से 50 कम है। यदि रवि को रमन से 34 अंक अधिक मिले हों तो रवि को परीक्षा में लगभग कितने प्रतिशत अंक मिलें ?

(A) 90 
(B) 72 
(C)80 
(D) 74 

(Q8) The sum of the ages of 4 members of a family 5 years ago was 94 years. Today, when the daughter has been married off and replaced by a daughter-in-law, the sum of their ages is 92. Assuming that there has been no other change in the family structure and all the people are alive, what is the difference in the age of the daughter and the daughter-in-law ?

5 वर्ष पूर्व एक परिवार के 4 सदस्यांे की आयु 94 वर्ष था। आज जब पुत्री की शादी हो गई है और पुत्र -वधू आई है, उनकी आयु का योग 92 है। परिवार के गठन में यह मानकर कि कोई और परिवर्तन नहीं है और सभी व्यक्ति जीवित है, पुत्री और पुत्रवधू की आयु में अंतर क्या है ? 

(A) 22 years 
(B) 23 years 
(C) 11 years 
(D) 28years 

(Q9).The difference between the sum of four consecutive odd numbers and three consecutive even numbers together is 20. Also, the largest even number is 5 more than the largest odd number. What is the sum of the smallest odd number and the smallest even number ?

चार क्रमिक विषम संख्याओं और तीन क्रमिक सम संख्याओं के योग के बीच 20 का अंतर है। साथ ही, सबसे बड़ी सम संख्या सबसे बड़ी विषम संख्या से 5 अधिक है। सबसे छोटी विषम संख्या और सबसे छोटी सम संख्या का योग कितना है?

(A)75 
(B)77 
(C)80 
(D)85 

(Q10) If x2 + y2   = 18 and xy = 12, what is the value of 4(x+y)2 - 3(x-y)2 ?

यदि x2 + y2  = 18 और xy = 12, तो 4(x+y)2-3(x-y)2 मान क्या होगा?

(A) 168 
(B) 190 
(C) 18 
(D) 186

ANSWER KEY 

1. C

2. D

3. B

4. B

5. B

6. C

7. B

8. A

9. B

10. D

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.