mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 2 December 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 12 - 17

Mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 12 - 17


Q.1 A sum of money on compound interest amounts to Rs. 10648 in 3 years and Rs. 9680 in 2 years. Find the sum of money.

एक धनराशि चक्रवृद्धि ब्याज की दर से 3 वर्षों में रू. 10648 तथा 2 वर्षों में रू. 9680 हो जाती है। धनराशि ज्ञात कीजिए।

(A) 5000 रू.

(B) 6000 रू.

(C) 7000 रू.

(D) 8000 रू.

Q.2 Jyoti does as half of the work as Mala in one sixth of the time. If together they take 10 days to complete a work, how much time shall Mala to do it alone?

ज्योति, माला के द्वारा लिये गये समय के 1/6 भाग में आधा कार्य करती है। यदि दोनों मिलकर एक कार्य को करने में 10 दिन लेती है तो कितना समय माला अकेले उस कार्य को करने के लिए लेगी ?

(A) 40 days/दिन

(B) 50 days/दिन

(C) 60 days/दिन

(D) 70 days/दिन

Q.3 A tap drips at a rate of 1 drop/sec. 600 drops make 100 ml. The number of liters wasted in 600 days is- (in litre)

एक नल से पानी 1 बूँद/सें. की दर से टपकता है। 600 बूँदे 100 मिली. बनाती हैं। 600 दिन में व्यर्थ हुए पानी की मात्रा ( ली.में) ज्ञात कीजिए।

(A) 8640000

(B) 864000

(C) 86400

(D) 8640

Q.4 If the slant height of a right pyramid with square base is 4 m and the total surface area is 12 m2, then the ratio of slant surface area and total surface area is-

यदि वर्गाकार आधार वाले एक पिरामिड की तिर्यक ऊँचाई 4 मी. है और इसका तिर्यक पृष्ठ क्षेत्रफल 12 मी2 है तो इसके तिर्यक पृष्ठ क्षेत्रफल और सम्पूर्ण पृष्ठ क्षेत्रफल का अनुपात ज्ञात कीजिए।

(A) 16 : 19

(B) 16 : 17

(C) 17 : 19

(D) 17 : 20

Q.5 A certain distance is covered by a car driver at a certain speed. If a biker covers half the distance in double the time, the ratio of speed of the car driver to that of the biker is-

एक निश्चित दूरी एक कार ड्राइवर द्वारा किसी निश्चित गति से तय की जाती है। यदि एक बाइकर आधी दूरी दोगुने समय में तय करता है तो कार ड्राइवर की गति का बाइकर की गति से अनुपात है-

(A) 4 : 1

(B) 1 : 4

(C) 2 : 1

(D) 1 : 2

Q.6 A swimmer swims from a point X against the current for 5 minutes to point Z and then swims backwards in favour of the current for next 5 minutes and comes to the point Y. If XY is equal to 100 metres, the speed of the current is-

एक तैराक बिन्दु X से धारा के विरूद्ध तैरना प्रारम्भ करता है और बिन्दु Z तक 5 मिनट के लिए तैरता है और फिर अगले 5 मिनट के लिए धारा के अनुप्रवाह तैरता है और बिन्दु Y पर आ जाता है। यदि XY, 100 मी. है तो धारा की चाल ज्ञात कीजिए।

(A) 6.66 m/min मी./मिनट

(B) 3.33 m/min .मी./मिनट

(C) 16.66 m/min मी./मिनट

(D) 10 m/min मी./मिनट

Q.7 There are two trees, one on each bank of a river, just opposite to each other. One tree is 54 m high. From the top of this tree the angles of depression of the top and foot of the other tree are 300 and 600 respectively. The height of the other tree is-/ 

नदी के प्रत्येक किनारे पर दो पेड़ हैं जोकि एक दूसरे के विपरीत हैं। एक पेड़ 54 मी. ऊँचा है। इस पेड़ के शीर्ष से, दूसरे पेड़ के शीर्ष और पाद के अवनमन कोण क्रमशः 300 और 600 हैं। दूसरे पेड़ की ऊँचाई है-

(A) 18 m/मी.

(B) 36 m/मी.

(C) 54 m/मी.

(D) 36 m/मी.

Q.8 ABC is a triangle. The bisectors of the internal angle ∠B and external angle ∠C intersect at D. If ∠BDC = 600, then ∠A is - 

ABC एक त्रिभुज है। ∠B के अन्तःकोण का समद्विभाजक और बाहृ कोण ∠C का समद्विभाजक एक दूसरे को बिन्दु D पर काटते हैं। यदि ∠BDC = 600 तो ∠A है-

(A) 100o



(B) 90o



(C) 120o 



(D) 600

Q.9 The length of the diagonal BD of the parallelogram ABCD is 36 cm. If P and Q are the centroid of the ΔABC and ΔADC respectively then the length of the line segment PQ is-

किसी समान्तर चतुर्भुज ABCD में विकर्ण BD की लम्बाई 36 सेमी है। यदि P और Q क्रमशः ΔABC और ΔADC के गुरूत्व केन्द्र हैं तो रेखाखण्ड PQ की लम्बाई है-

(A) 14 cm/सेमी

(B) 16 cm/सेमी

(C) 19 cm/सेमी

(D) 12 cm/सेमी

Q.10 A solid sphere is made by melting three solid metallic spheres of radii 6 cm., 8 cm and 10 cm. Find the radius of the resultant sphere. 

तीन 6 सेमी., 8 सेमी. तथा 10 सेमी. त्रिज्या वाले धातु के ठोस गोलों को पिघलाकर एक ठोस गोला बनाया जाता है। परिणामी गोले का अर्द्धव्यास ज्ञात कीजिए।

(A) 16 cm/सेमी.

(B) 12 cm/सेमी.

(C) 10 cm/सेमी.

(D) 24 cm/सेमी.

ANSWER KEY 

1. D

2. A

3. D

4. A

5. A

6. D

7. B

8. C

9. D

10. B

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.