mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 11 December 2017

SSC Quiz : General Studies | 11 -12 -17

Mahendra Guru
SSC Quiz : General Studies | 11 -12 -17




Q1. The distance-time graph for the motion of an object moving with a constant speed is a __________.

(A) Dot 

(B) Circle

(C) Straight Line 

(D) Curve

Q1. नियत चाल से गति करने वाली वस्तु का दूरी समय ग्राफ एक _____ होता है।

(A) बिंदु

(B) वृत्त

(C) सरल रेखा

(D) वक्र

Answer-(C)

Q2. Which of the following correctly states Newton's third law of motion? 

(A) Equal in magnitude and equal in direction.

(B) Opposite in magnitude and equal in direction.

(C) Equal in magnitude and opposite in direction.

(D) Opposite in magnitude and opposite in direction.

Q2. निम्नलिखित में से कौन न्यूटन के गति के तीसरे नियम को परिभाषित करता है?

(A) समान परिमाण और समान दिशा 

(B) विपरीत परिमाण और समान दिशा 

(C) समान परिमाण और विपरीत दिशा

(D) विपरीत परिमाण और विपरीत दिशा 

Answer-(C)

Q3. What is unit of Work and Energy?

(A) Joule

(B) Kilogram

(C) Ampere

(D) Meter

Q3. कार्य और ऊर्जा की इकाई क्या है?

(A) जूल

(B) किलोग्राम

(C) एम्पीयर

(D) मीटर

Answer- (A)

Q4. Two vectors are said to be equal if

(A) Only their magnitudes are same

(B) Only their directions are same

(C) Both magnitude and direction are same

(D) Magnitudes are same, but the directions are opposite

Q4. दो वेक्टर एकसमान हो सकते हैं,यदि

(A) केवल उनके परिमाण समान होते हैं

(B) केवल उनकी दिशा समान होती हैं

(C) दोनों परिमाण और दिशा समान होती हैं

(D) परिमाण समान हैं, लेकिन दिशा विपरीत होती हैं

Answer-(C)

Q5. Electric Motor converts _____ energy to mechanical energy

(A) Sound

(B) Mechanical

(C) Chemical

(D) Electrical

Q5. विद्युत मोटर _____ उर्जा को यांत्रिक उर्जा में बदलता है। 

(A) ध्वनि

(B) यांत्रिक

(C) रसायनिक

(D) विद्युत 

Answer-(D) 

Q6. Who Invented Ceiling fan?

(A) Lloyd Groff Copeman

(B) Bartolomeo Cristofori

(C) Leonardo da Vinci

(D) Philip Diehl

Q6. छत के पंखे का आविष्कार किसने किया?

(A) लॉयड ग्रॉफ कापमेन

(B) बार्टोलोमियो क्रिस्टोफोरी

(C) लियोनार्डो दा विंची

(D) फिलिप डिएहल

Answer-(D) 

Q7. Radian per second is unit of

(A) Momentum

(B) Moment of Inertia

(C) Force

(D) Angular Velocity

Q7. रेडियन प्रति सेकेंड इकाई है

(A) संवेग

(B) ज़डत्व आघूर्ण

(C) बल

(D) कोणीय गति

Answer-(D)

Q8. The unit of measurement of noise is

(A) Decibel

(B) Hertz

(C) Amplifier

(D) Acoustics

Q8. ध्वनि के मापन की इकाई है

(A) डेसिबल

(B) हटर्ज

(C) प्रवर्धक

(D) ध्वनि-विज्ञान

Answer-(A)

Q9. Where is the headquarters of Zoological Survey of India located?

(A) New Delhi 

(B) Mumbai 

(C) Kolkata 

(D) Chennai 

Q9. भारतीय प्राणि सर्वेक्षण का मुख्यालय कहाँ स्थित है?

(A) नई दिल्ली

(B) मुंबई

(C) कोलकाता

(D) चेन्नई

Answer-(C)

Q10. Where is the headquarters of Dena bank located?

(A) New Delhi 

(B) Mumbai 

(C) Kolkata 

(D) Chennai 

Q10. देना बैंक का मुख्यालय कहाँ स्थित है?

(A) नई दिल्ली

(B) मुंबई

(C) कोलकाता

(D) चेन्नई

Answer-(B)




Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.