mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 12 December 2017

SSC Quiz : English Language | 12 - 12 - 17

Mahendra Guru
SSC Quiz : English Language | 12 - 12 - 17


Developing a solid foundation in English will not only help you to increase your knowledge but will also help you to score better in exam. English is a major section in exams which candidate fears a lot. To boost your preparation, MahendraGuru is providing English Quiz for SSC CGL Mains and SSC CHSL exams.

With Mahendra Guru, be the first to know the changes in Grammar which keeps you updated through its Practice sets.

Read the following passage carefully and answer the questions given below it.


Our awareness of time has reached such a pitch of intensity that we suffer acutely whenever our travels take us into some corner of the world where people are not interested in minutes and second. The unpunctuality of the orient, for example is appalling to those who come freshly from a land of fixed meal times and regular train services. For a modern American or Englishman, waiting is a psychological torture. An Indian accepts the blank hours with resignation, even with satisfaction. He has not lost the fine art of doing nothing. Our notion of time as a collection of minutes, each of which must be filed with some business or amusement, is wholly alien to the Greek. For the man who lives in a pre-industrial world, time moves at a slow and easy pace, he does not care about each minute, for the good reason that he has not been made conscious of the existence of minutes.

1. What is the main theme of the passage?

A. concept of time in pre- industrial world 

B. the Greek concept of time 

C. awareness of time in the modern world 

D. the orientals and their awareness of time. 

2. The Orientals are alien to

A. the business of amusement 

B. the notion of time as a collection of minutes 

C. Industrialisation 

D. the fine art of doing nothing 

3. A person who belongs to pre-industrial world-

A. knows the utility of time 

B. knows how to derive happiness by making use of time carefully 

C. does not care about each minute 

D. cares much for every minute 

4. According to the author

A. the orientals are very punctual 

B. the Americans and the Englishmen are punctual 

C. the Greek the orientals are very punctual 

D. the Indian are very punctual 

5. The 'Orient' in the passage refers to

A. China and Japan 

B. Japan and England 

C. England and America 

D. America alone 

Read the following passage carefully and answer the given questions.

It is the time to change your food habit to suit the weather and keep gastrointestinal infection at bay. As showers lash the city hospitals are getting scores of patients with complaints of diarrhoea and infectious diseases. The number of patients suffering from gastrointestinal problems has increased by 10% in the past one week. 

Doctors blame the increase on the tendency to eat food kept overnight.

“Such food can cause stomach problems in this season. Government hospitals are flooded with patients suffering from diarrhea, gastroenteritis, gastritis, acidity and stomach ache,”.

“The cause of the problem in more than 90% cases is contaminated food and water”.

Monsoon spells trouble for those with a weak immune system. Rain, high humidity and frequent change of temperature favour the growth of virus and bacteria. While viruses become hyperactive, bacteria multiply at a faster rate. Microbes in the air attack food and multiply thereon. The number of microbes attacking food increase with the duration it is kept for after being cooked.

According to city-based physician Dr. D.P. Mishra, “Gastro patients can be divided into two group-slum dwellers and middle-class. The universal cause in the first group is contaminated water, while food is the culprit of the second group”.

It is also said that refrigerated food may not smell or appear stale but microbes definitely stay in it. Sometimes even the taste is perfectly fine. 

6. Which of the following is the main reason for people falling sick during the monsoon season?

A. because people in rainy season often get soaked in the rains. 

B. because people consumes more of outside food than home cooked food. 

C. because of the tendency to eat food kept over night. 

D. All of the above 

7. Which of the following statements is/are FALSE in context of the passage?

A. The cause of the problem in more than 70% cases is due to contaminated water and food. 

B. Monsoon spells trouble for those with a weak immune system. 

C. Gastro patients can be divided into two groups. 

D. The number of microbes attacking food increases with the duration it is kept for after being cooked. 

8. What is the main motto of the author to write this passage?

A. To inform the readers about the various diseases they can suffer from during monsoon season. 

B. To inform the readers to change their food habits during the monsoon season. 

C. to stop the reader from consuming street food during monsoon season. 

D. To inform the readers not to get soaked in the rains during monsoon season. 

9. The attitude of the author is -

A. Cultural 

B. Rhetorical 

C. Informational 

D. Philosophical 

10. What does the phrase ‘at bay’ means ?

A. near water 

B. play safe 

C. away 

D. nearby 

Answer. 
1. (C) 
2. (B) 
3. (C) 
4. (B) 
5. (A) 
6. (C) 
7. (A) 
8. (B) 
9. (C) 
10. (C)


Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.