Subscribe Now

# Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Mains : 27 - 12 - 17

mahendra Guru

Quantitative Aptitude quiz is basically to test your mathematical calculation and approach. It is to find out how fast you can solve a given question with the right methodology of solving the problem. If you know the formulas and short tricks of some important topic in Maths, you will definitely score good marks. So, it is important to know the basic concept of all the topic so you can apply the short tricks and solve the question with a new concept in lesser time while giving the quiz. Quantitative Aptitude Quiz helps to evaluate your preparation for banking exam so you can improve your preparation level. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for Bank examination based on the latest pattern. So that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like IBPS PO/ Clerk/SO/RRB, RBI, SBI, Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level and other Competitive exams.

Q. 1 - There are three friends (John, Ben and Sam). John is 50% as efficient as Ben and Sam is 50% as efficient as John. Ben completes 50% of the work in 5 days and then takes help of his other two friends. In how many more days will they complete the work?

तीन दोस्त (जॉन, बेन बौर सैम) हैं। जॉन, बेन से 50% कुशल है, जॉन, बेन और सैम से 50% कुशल है। बेन 5 दिनों में 50% काम पूरा करता है और फिर अपने दो दोस्तों की सहायता लेता है। वे कितने और दिन में काम पूरा करेंगे ?

(1) 8/11 days/दिन

(2) 9/17 days/दिन

(3) 20/7 days/दिन

(4) 17/8 days/दिन

(5) 31/7 days/दिन

Sol. (3) –

J : B : S = 2 : 4 : 1 (Efficiency/कार्य क्षमता)
Work done by Ben/बेन द्वारा किया गया कार्य = 4 × 5 = 20 (50%)
Work remaining/शेष कार्य = 20 (50%)
Required time/अभीष्ट समय = days/दिन

Q. 2 - 100 kg of one mixture is mixed with 180 kg of another mixture. The first mixture is made from two components A and B in the ratio 3 : 7 and the second mixture is made from two components A and B in the ratio 4 : 5 What is the ratio of B to A in the mixture?

100 किलोग्राम एक मिश्रण को 180 किग्रा दूसरे मिश्रण के साथ मिलाया जाता है। पहला मिश्रण दो घटकों A और B के 3 : 7 अनुपात से और दूसरा मिश्रण दो घटक A और B के 4 : 5 अनुपात से बनाया गया है। मिश्रण में B से A का अनुपात क्या है?

(1) 17 : 11

(2) 25 : 31

(3) 31 : 18

(4) 31 : 11

(5) 24 : 31

Sol. (1) -

Amount of component A in the first mixture/ पहले मिश्रण में घटक A की मात्रा =30
Amount of component A in the second mixture/ दूसरे मिश्रण में घटक A की मात्रा = 80
Total amount of component A/ घटक A की कुल मात्रा = 30 + 80 = 110
So, amount of component B in the mixture/ अतः, मिश्रण में घटक B की मात्रा = 170
Therefore, required ratio/ अतः अभीष्ट अनुपात = 17 : 11

Q. 3 – Shopkeeper purchased some goods for Rs.900 and sold one - third of the goods at a loss of what 12%, then at gain % should the remainder goods he sold to gain 18% profit on the whole transaction?

दुकानदार कुछ सामान 900 रु. का खरीदता है और एक - तिहाई सामान को 12% की हानि पर बेच देता है, तो किस लाभ प्रतिशत पर शेष सामान को बेचा जाय कि पूरी प्रक्रिया में 18% का लाभ प्राप्त हो ?

(1) 18%

(2) 26%

(3) 31%

(4) 33%

(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Sol. (4) –
S.P. of one - third goods/ एक - तिहाई सामान का विक्रय मूल्य = = Rs.264
Total S.P. when there is a desirable profit of 18%/ कुल विक्रय मूल्य जब 18% का लाभ प्राप्त होता है =  = Rs.1062
Required S.P. of two third goods/ अभीष्ट दो - तिहाई सामान का विक्रय मूल्य = Rs.1062 - Rs.264 = Rs.798
Required profit % on remaining goods/ शेष सामान पर अभीष्ट लाभ % = = 33%

Q. 4 – A sum of Rs.3903 is divided between Prakash and Kareena such that the share of Prakash at the end of 8 years is equal to the share of Kareena after 10 years. Find the share of Prakash if rate of interest is 4% compounded annually.

3903 रु. की एक धनराशि को प्रकाश और करीना में इस प्रकार बांटा जाता है कि 8 वर्ष के बाद प्रकाश का हिस्सा 10 वर्ष के बाद करीना के हिस्से के बराबर है | प्रकाश का हिस्सा ज्ञात कीजिये यदि ब्याज की दर 4% चक्रवृद्धि वार्षिक रूप से उपचयित होती है |

(1) 2012

(2) 2029

(3) 2028

(4) 2081

(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Sol. (3) - According to question/प्रश्नानुसार,

After solving we get/ हल करने पर, हम प्राप्त करते हैं,

x = 2028

Q. 5 – Maneesh invests some money in three different schemes for 4 years, 8 years and 12 years at 10%, 15% and 20% Simple Interest respectively. At the completion of each scheme, he gets the same interest. The ratio of his investments is

मनीष कुछ धनराशि तीन विभिन्न योजनाओं में 4 वर्ष, 8 वर्ष और 12 वर्ष के लिए क्रमशः 10%, 15% और 20% साधारण ब्याज के लिए निवेशित करता है | प्रत्येक योजना के पूरी होने के बाद, वह समान ब्याज प्राप्त करता है | उसके निवेशों में अनुपात है

(1) 6 : 2 : 1

(2) 5 : 2 : 1

(3) 5 : 2 : 3

(4) 5 : 2 : 7

(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Sol. (1) - Let Principal/माना मूलधन = x1, x2 and/और x3
x1 × 4 × 10 = x2 × 8 × 15 = x3 × 12 × 20
x1 = 3 × 2 = 6 × 3
x1 : x2 = 3 : 1; x2 : x3 = 2 : 1
x1 : x2 : x3 = 6 : 2 : 1

Q. 6 – What will come in place of question mark (?) in the following question?

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आयेगा ?

6           9             8.5            12.25            22.125                 ?

(1) 43.6025

(2) 42.0625

(3) 43.0615

(4) 43.0675

(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Sol. (5) - ÷ 2 + 12, ÷ 2 + 22, ÷ 2 + 23, ÷ 2 + 24

Q. 7 – What will come in place of question mark (?) in the following question?

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आयेगा ?

96               320               800                1600                ?

(1) 2666.7

(2) 2777.6

(3) 2500

(4) 2400

(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Sol. (1) - ÷ 0.3, ÷ 0.4, ÷ 0.5, ÷0.6

Q. 8 – What will come in place of question mark (?) in the following question?

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आयेगा ?

648              80            ?              87                760              94

(1) 740

(2) 720

(3) 704

(4) 702

(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Sol. (3) - 648 - 8 = 640 ÷ 8 = 80
80 + 8 = 88 × 8 = 704
704 - 8 = 696 ÷ 8 = 87
87 + 8 = 95 × 8 = 760
760 - 8 = 752 ÷ 8 = 94

Q. 9 – What will come in place of question mark (?) in the following question?

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आयेगा ?

129            132              123              150               69                   ?

(1) 322

(2) 332

(3) 302

(4) 312

(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Sol. (4) - 129 + 3 = 132
132 - 9 = 123
123 + 27 = 150
150 - 81 = 69
69 + 243 = 312

Q. 10 – What will come in place of question mark (?) in the following question?

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आयेगा ?

373248           46656             5832            729            ?            11.390625

(1) 91.215

(2) 91.125

(3) 91.225

(4) 91.135

(5) None of these/इनमें से कोई नहीं

Sol. (2) - ÷ 8, ÷ 8, ÷ 8, ÷ 8, ÷ 8

1.  (3)

2. (1)

3. (4)

4. (3)

5. (1)

6. (5)

7. (1)

8. (3)

9. (4)

10. (2)