mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 5 December 2017

Banking Awareness Quiz For IBPS Clerk : 05 - 12 - 17

Mahendra Guru
Banking Awareness Quiz For IBPS Clerk : 05 - 12 - 17


Q. 1. What is the full form of 'MAT'?


(1) Maximum Alternate Tax 

(2) Minimum Alternate Tax 

(3) Maximum Alternate Time 

(4) Minimum Alternate Time

(5) none of these

Q. 1. 'एमएटी' का पूरा रूप क्या है?

(1) अधिकतम वैकल्पिक कर

(2) न्यूनतम वैकल्पिक टैक्स

(3) अधिकतम वैकल्पिक समय

(4) न्यूनतम वैकल्पिक समय

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-2

Q. 2. What is the full form of NDTL?

(1) New Demand & Tenure Liabilities

(2) Net Demand & Time Liabilities

(3) National Deposits & Total Liquidity

(4) Net Demand & Tax Liabilities

(5) None of these

Q. 2. एनडीटीएल का पूरा रूप क्या है?

(1) नई मांग और कार्यकाल देयताएं

(2) शुद्ध मांग और समय देयताएं

(3) राष्ट्रीय जमा और कुल तरलता

(4) शुद्ध मांग और कर देयताएं

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-2

Q. 3. Which one of the following is known as the recession occurring two times with a small gap in between?

(1) Deep Recession 

(2) Deflation 

(3) Double-dip Recession 

(4) Double Inflation

(5) None of these

Q. 3. कौन सा, मंदी के बीच में एक छोटा से अंतराल के साथ दो बार होने वाली मंदी के रूप में जाना जाता है?

(1) दीप मंदी

(2) विघटन

(3) डबल-दीप मंदी

(4) डबल मुद्रास्फ़ीति

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-3

Q. 4. "Basel Committee on Banking Supervision"is also known as _______________________.

(1) Bank for International Settlements Committee 

(2) Banking Regulation Committee 

(3) Financial Stability Board 

(4) Global Financial System

(5) None of these

Q. 4. "बैंकिंग पर्यवेक्षण पर बासल समिति" को _______________________ के रूप में भी जाना जाता है।

(1) अंतर्राष्ट्रीय निपटान समिति के लिए बैंक

(2) बैंकिंग विनियमन समिति

(3) वित्तीय स्थिरता बोर्ड

(4) वैश्विक वित्तीय प्रणाली

(5) इनमे से कोई नहीं

Answer-1

Q. 5. What is the full form of NAV?

(1) Net Actual Value 

(2) Net Annual Value 

(3) Net Asset Value 

(4) Net Average Value

(5) None of these

Q. 5. एनएवी का पूरा रूप क्या है?

(1) Net Actual Value 

(2) Net Annual Value 

(3) Net Asset Value 

(4) Net Average Value 

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-3

Q. 6. Who issues 'Commercial Papers'?

(1) A Company to a Bank

(2) Banks to Banks 

(3) Banks to Companies 

(4) Company to its suppliers

(5) none of these

Q. 6. वाणिज्यिक पत्र कौन जरी करता हैं?

(1) एक बैंक एक कंपनी को

(2) बैंक बैंक को

(3) बैंक कंपनी को

(4) कंपनी अपने आपूर्तिकर्ताओं को

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-2

Q. 7. Which of the following is not a banking term?

(1) Letter of credit 

(2) MIBOR 

(3) Factoring services 

(4) Entry load 

(5) None of these

Q. 7. इनमें से कौन सा बैंकिंग शब्द नहीं है?

(1) क्रेडिट का पत्र 

(2) मिबोर 

(3) फैक्टरिंग सेवाएं 

(4) प्रवेश भार 

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-4

Q. 8. Which of the following is necessary while opening deposit accounts in banks? 

(1) Will 

(2) Registration 

(3) Nomination 

(4) Indemnity 

(5) Guarantee 

Q. 8. बैंकों में जमा खातों को खोलते समय निम्न में से कौन सा आवश्यक है?

(1) विल 

(2) पंजीकरण 

(3) नामांकन 

(4) क्षतिपूर्ति 

(5) गारंटी

Answer-3

Q. 9. Which of the following is NOT considered a money market instrument? 

(1) Treasury Bills 

(2) Repurchase Agreement 

(3) Commercial Paper 

(4) Certificate of Deposit 

(5) Shares and Bonds 

Q. 9. निम्नलिखित में से कौन सा पैसा बाजार साधन नहीं माना जाता है?

(1) खजाना बिल 

(2) पुनर्खरीद अनुबंध 

(3) वाणिज्यिक कागज

(4) जमा का प्रमाण पत्र 

(5) शेयर और बांड

Answer-5

Q.10. Which one of the following was the first bank to be established in India?

(1) State Bank of India

(2) Allahabad Bank

(3)Bank of Bombay

(4)Bank of Hindustan

(5)Oudh Commercial Bank 

Q.10 निम्नलिखित में से कौन सा भारत में स्थापित किया गया पहला बैंक था?

(1) स्टेट बैंक ऑफ इंडिया

(2) इलाहाबाद बैंक

(3) बैंक ऑफ बॉम्बे

(4) बैंक ऑफ हिंदुस्तान

(5) अवध वाणिज्यिक बैंक

Answer-4

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.