mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 4 December 2017

Banking Awareness Quiz For IBPS Clerk : 04 - 12 - 17

Mahendra Guru
Banking Awareness Quiz For IBPS Clerk : 04 - 12 - 17



Q. 1. Which bank is the sponsor of Prathama Gramin Bank?

(1) Bank of Baroda 

(2) Indian Bank 

(3) Punjab National Bank

(4) Syndicate Bank

(5) State Bank of India

Q. 1. प्रथम ग्राम बैंक का प्रायोजक कौन सा बैंक है?

(1) बैंक ऑफ बड़ौदा

(2) इंडियन बैंक

(3) पंजाब नेशनल बैंक

(4) सिंडिकेट बैंक

(5) भारतीय स्टेट बैंक

Answer-4

Q. 2. Which of the following is not a public sector bank in India?

(1) Andhra Bank 

(2) Federal Bank 

(3) IDBI Bank 

(4) Vijaya Bank

(5) Syndicate Bank

Q. 2. इनमें से कौन सा भारत का एक सार्वजनिक क्षेत्र का बैंक नहीं है?

(1) आंध्रा बैंक

(2) फेडरल बैंक

(3) आईडीबीआई बैंक

(4) विजया बैंक

(5) सिंडिकेट बैंक

Answer-2 

Q. 3. What is the expanded form of the term ALM used in banking sector?

(1) Asset Liability Maintenance 

(2) Asset Liability Management 

(3) Asset Liability Manipulation 

(4) Asset Liability Maximisation

(5) None of these

Q. 3. बैंकिंग क्षेत्र में इस्तेमाल किए जाने वाले एएलएम के विस्तारित रूप क्या है?

(1) Asset Liability Maintenance 

(2) Asset Liability Management 

(3) Asset Liability Manipulation 

(4) Asset Liability Maximisation

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-2

Q. 4. Which of the following is not a part of India's Money Market?

(1) Banks 

(2) Bill Markets 

(3) Call Money Market 

(4) Indian Gold Council

(5) None of these

Q. 4. इनमें से कौन सा भारत का मनी मार्केट का हिस्सा नहीं है?

(1) बैंक

(2) बिल बाजार

(3) कॉल मनी मार्केट

(4) भारतीय गोल्ड काउंसिल

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-4

Q. 5. What is the full form of CBS?

(1) Core Banking Solution 

(2) Core Banking Software 

(3) Core Banking System 

(4) Core Banking Service

(5) None of these

Q. 5. सीबीएस का पूरा रूप क्या है?

(1) कोर बैंकिंग समाधान

(2) कोर बैंकिंग सॉफ्टवेयर

(3) कोर बैंकिंग सिस्टम

(4) कोर बैंकिंग सेवा

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-1

Q. 6. 'Subprime lending' is a term applied to the loans made to _____________.

(1) Those borrowers who do not have a good credit history 

(2) Those borrowers who have a good credit history 

(3) Those borrowers who do not have a good debit history 

(4) Those borrowers who have a good debit history

(5) None of these

Q. 6. 'सबप्राइम लैंडिंग' एक शब्द है जो _____________ को किए गए ऋणों पर लागू होता है।

(1) उन उधारकर्ताओं, जिनके पास अच्छा क्रेडिट इतिहास नहीं है

(2) उन उधारकर्ताओं, जिनके पास अच्छा क्रेडिट इतिहास है

(3) उन उधारकर्ताओं, जिनके पास कोई अच्छा डेबिट इतिहास नहीं है

(4) उन उधारकर्ताओं, जिनके पास एक अच्छा डेबिट इतिहास है

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-1

Q. 7. Which among the following is the act of taking on a risk for a fee?

(1) Guidewire 

(2) Initial Public offering 

(3) Predictive analytics 

(4) Underwriting

(5) None of these

Q. 7. निम्नलिखित में से कौन सा, शुल्क के लिए जोखिम लेने का कार्य है?

(1) गिडवेयर

(2) प्रारंभिक सार्वजनिक पेशकश

(3) अनुमानी विश्लेषिकी

(4) जोखिम अंकन

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-4

Q. 8. Which among the following is called the rate of interest charged by RBI for lending money to various commercial banks by rediscounting of the bills in India?

(1) Bank Rate 

(2) Discount Window 

(3) Monetary Policy 

(4) Overnight Rate

(5) None of these

Q. 8. निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय रिज़र्व बैंक द्वारा भारत में बिलों का पुनर्मुद्रण करके विभिन्न वाणिज्यिक बैंकों को पैसे उधार देने के लिए ब्याज दर की दर कहा जाता है?

(1) बैंक दर

(2) डिस्काउंट विंडो

(3) मौद्रिक नीति

(4) ओवरनाईट दर

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-1

Q. 9. Which of the following are to be followed by Commercial Banks for risk management?

(1) Basel II norms 

(2) Basel III norms 

(3) Basel I norms 

(4) Solvency II norms

(5) none of these

Q. 9. जोखिम प्रबंधन के लिए निम्नलिखित में से कौन सा वाणिज्यिक बैंकों का पालन किया जाना चाहिए?

(1) बासल II मानदंड

(2) बासल III मानदंड

(3) बेसल I मानदंड

(4) सॉलवेसी II नियम

(5) इनें से कोई नहीं

Answer-1

Q. 10. What is the full form of CRR?

(1) Cash Reserve Rate 

(2) Cash Reserve Ratio 

(3) Cash Recession Ratio 

(4) Core Reserve Rate

(5) none of these

Q. 10. सीआरआर का पूरा रूप क्या है?

(1) नकद आरक्षित दर

(2) नकद आरक्षित अनुपात

(3) नकद मंदी अनुपात

(4) कोर रिजर्व रेट

(5) इनमें से कोई नहीं

Answer-2








0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.