mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 25 December 2017

Bank Quiz: Computer Knowledge | 25 -12-17

mahendra Guru


Computer is the easiest and scoring section in every bank's examination which is entirely based on the basic knowledge of computer. Computer Quiz basically judges your basic knowledge and helps to analyze your performance so that you can improve your preparation level for an upcoming exam. Mahendra Guru provides you a Computer Knowledge Quiz for Bank examination based on the latest pattern. So, that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like IBPS PO/ Clerk/SO/RRB, RBI, SBI, Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level and other Competitive exams.

Mahendra Guru provides you a Bank Quiz of Computer Knowledge on daily basis to help you in your preparation for Govt job. You can clear your doubts before an exam. Mahendra Guru also provides you with an important note and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Computer Knowledge.


Q1. UNIVAC is

A) Universal Automatic Computer

B) Universal Array Computer

C) Unique Automatic Computer

D) Unvalued Automatic Computer
E) All the above

ANS-A-Universal Automatic Computer
Q2-The basic operations performed by a computer are
A) Arithmetic operation

B) Logical operation

C) Storage and relative

D) All the above

E) None Of These

ANS-D-All the above

Q3-The two major types of computer chips are

A) External memory chip


B) Primary memory chip

C) Microprocessor chip

D) Both b and c

E) Both a and b

ANS-D-Both b and c
Q4-Microprocessors as switching devices are for which generation computers

A) First Generation

B) Second Generation

C) Third Generation

D) Fourth Generation
E) All of these

ANS-D-Fourth Generation
Q5-What is the main difference between a mainframe and a supercomputer?

A) Supercomputer is much larger than mainframe computers

B) Supercomputers are much smaller than mainframe computers

C) Supercomputers are focused to 
execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently

D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.

E) All of these

ANS-C-Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
Q6-ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems.

What does EBCDIC stand for?

A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code

C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code

D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code
E) All of these

ANS-A-Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
Q7-The brain of any computer system is
A) ALU

B) Memory

C) CPU

D) Control unit

E) All of these

Ans-C- CPU
Q8-Storage capacity of magnetic disk depends on

A) tracks per inch of surface

B) bits per inch of tracks

C) disk pack in disk surface

D) All of these

E) None of these

ANS-D-All of these
Q9-The two kinds of main memory are:

A) Primary and secondary

B) Random and sequential

C) ROM and RAM

D) All of these

E) None of these

ANS-C-ROM and RAM
Q10-A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is

A) Memory

B) Buffer

C) Accumulator

D) Address

E) All of these

ANS-B-Buffer.

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.