mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 20 December 2017

Bank Quiz: Computer Knowledge | 20 -12-17

mahendra Guru


Q1. The first mechanical calculating machine was made by

1.William Oughtred

2.Gottfried Leibnitz

3.Blaise Pascal

4.Charles Babbage

5.None of the above

ANS-3-Blaise Pascal
Q2. Which programming language is much in vogue among users of microcomputers

1.ALGOL

2.APL

3.LOGO

4.FORTH

5.None of the above

ANS-4-FORTH


Q3. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?

1.Memory Address Register

2.Memory Data Register

3.Instruction Register

4.Program Counter

5.None of the above

ANS-4-Program Counter
Q4.A half byte is known as

1.Data

2.Bit

3.Half byte

4.Nibble

5.None of the above

ANS-4-Nibble


Q5.Which language is used in the areas of pattern recognition, artificial intelligence & for simulation of games?

1.APL

2.FORTH

3.LISP

4.CORAL

5.None of the above

ANS-3-LISP
Q6.An adder in which the bits of the operands are added one after another is

1.Half-adder

2.Full-adder

3.Serial adder

4.All of the above

5.None of the above

ANS-3-Serial adder
Q7.The OR, XOR & AND functions can be performed by _____ of the computer in a CPU.

1.ALU

2.CU

3.Memory

4.Register

5.None of the above

ANS-1-ALU
Q8.Which of the following is used as "Input device" for the computer?

1-Printer

2-VDU

3-TV

4-Light pen

5-None of the above

ANS-4-Light pen


Q9.Primary storage is _____ as compared to secondary storage.

1.Slow and inexpensive

2.Fast and inexpensive

3.Fast and expensive

4.Slow and expensive

5.None of the above

ANS-3-Fast and expensive
Q10.The original ASCII code used _____ bits of each byte, reserving that last bit for error checking.

1.5

2.6

3.7

4.8

5.4

ANS-3-7

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.