mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 1 December 2017

Bank Quiz: Computer Knowledge | 01 -12-17

Mahendra Guru
Bank Quiz: Computer Knowledge | 01 -12-17


1. The first mechanical calculating machine was made by

1.William Oughtred

2.Gottfried Leibnitz

3.Blaise Pascal

4.Charles Babbage

5.None of the above

ANS-3-Blaise Pascal

2. Which programming language is much in vogue among users of microcomputers

1.ALGOL

2.APL

3.LOGO

4.FORTH

5.None of the above

ANS-4-FORTH

3. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?

1.Memory Address Register

2.Memory Data Register

3.Instruction Register

4.Program Counter

5.None of the above

ANS-4-Program Counter

4.A half byte is known as

1.Data

2.Bit

3.Half byte

4.Nibble

5.None of the above

ANS-4-Nibble

5.Which language is used in the areas of pattern recognition, artificial intelligence & for simulation of games.

1.APL

2.FORTH

3.LISP

4.CORAL

5.None of the above

ANS-3-LISP

6.An adder in which the bits of the operands are added one after another is

1.Half-adder

2.Full-adder

3.Serial adder

4.All of the above

5.None of the above

ANS-3-Serial adder

7.The OR, XOR & AND functions can be performed by _____ of the computer in a CPU.

1.ALU

2.CU

3.Memory

4.Register

5.None of the above

ANS-1-ALU

8.Which of the following is used as "Input device" for the computer?

1-Printer

2-VDU

3-TV

4-Light pen

5-None of the above

ANS-4-Light pen

9.Primary storage is _____ as compared to secondary storage.

1.Slow and inexpensive

2.Fast and inexpensive

3.Fast and expensive

4.Slow and expensive

5.None of the above

ANS-3-Fast and expensive

10.The original ASCII code used _____ bits of each byte, reserving that last bit for error checking.

1.5

2.6

3.7

4.8

5.4

ANS-3-7

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.