mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 21 November 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17

Mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17


1.) What is the area of the iron sheet required to prepare a cone 24 cm high with base radius 7 cm.?

24 सेमी. ऊँचाई और 7 सेमी. आधार त्रिज्या वाले शंकु को बनाने में कितने क्षेत्रफल की लोहे की शीट की आवश्यकता है? 

(A) 804 
(B) 704
(C) 408
(D) 708 

Ans: (B)

2.) On decreasing each side of an equilateral triangle by 2 cm, there is a decrease of 4SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17cm2 in its area. The length of each side of the triangle is - 

एक समबाहु त्रिभुज की प्रत्येक भुजा को 2 सेमी कम करने पर, उसके क्षेत्रफल में 4 सेमी2 की कमी हो जाती है। त्रिभुज की प्रत्येक भुजा की लंबाई है- 

(A) 5 
(B) 
(C) 
(D) 

Ans: A

3.) A rectangular tin sheet is 12 cm long and 5 cm broad. It is rolled along its length to form a cylinder by making the opposite edge just touch each other. Then the volume of the cylinder is 

एक आयताकार टिन शीट जिसकी लम्बाई 12 सेमी. और चौड़ाई 5 सेमी. है। यह अपनी लंबाई के साथ अनुदिश घुमाया जाता है जिससे उसके विपरीत किनारे एक दूसरे को स्पर्श करे और एक बेलन बनाया जाता है, तो बेलन का आयतन है – 

(A) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17
(B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17
(C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17
(D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17

Ans: (D)
4.) The value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17 का मान है- 

(A) 
(B)x2 
(C) 
(D) x 

Ans: (B)

5.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17, then find the value of n. 

यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17 है, तो n का मान ज्ञात कीजिये| 

(A) 3 
(B) 4 
(C) 5 
(D) 2 

Ans (C)

6.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17, the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17 is 

यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17है, तो SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17 का मान है- 

(A) -36 
(B) ± 36 
(C) ± 33 
(D) +36 

Ans :(B) 

7.) If tan + cot = 2, 0 < 90 , then the value of is 

यदि tan + cot = 2, 0 < 90o  , तो का मान है 

(A) 45o


(B)   60o
(C)  75o


(D) 30o


ANS: (A)

8.) The shadow of a tower standing on a level ground is found to be 40 m. longer when the sun’s altitude is 30o than when it is 60o . Find the length of the tower. 

एक मैदान के स्तर पर खड़े एक टॉवर की छाया 40 मीटर लंबी होती है, जब सूरज का उन्नयन कोण 30की तुलना में 60o हो जाता है टॉवर की लंबाई ज्ञात कीजिये | 

(A) 10SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17
(B) 20 
(C) 20SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17
(D) 10 

Ans: (C)

9.) AC is a chord of circle whose centre is at O. If B is any point on the arc AC and SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17o, then the magnitude of ABC is 

AC O केंद्र वाले वृत्त में बनी जीवा है । यदि B चाप AC पर कोई बिंदु है और ∠OCA = 20 है, तो ABC का मान है 

A   (A)   40o
(    (B)   140o
(    (C)   110o
     (D)   100o
(
Ans: (C)

10.) In two similar triangles ABC and MNP if AB = 2.25 cm, MP = 4.5 cm and PN= 7.5 cm and mACB = m MNP and m ABC = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17MNP, then the length of side BC, in cm is 

दो समान त्रिभुज ABC और MNP में यदि AB = 2.25 सेमी, MP = 4.5 सेमी और PN = 7.5 सेमी और mACB = m MNP और m ABC = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 21 - 11 - 17 MPN, तो BC भुजा की लम्बाई सेमी. में है - 

(A) 4.75 
(B) 3.5 
(C) 4.5 
(D) 3.75 

Ans: (D)





1 comments:

  1. Dear sir questions and answer kha par h please link bhejiye ssc matg reasinong k liye

    ReplyDelete

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.