mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 18 November 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

Mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17


Q.1 From top of a hill 200 m. high. The angle of depressions of top and the bottom of the pillar are 300 and 600 respectively. The height of the pillar is-

200 मीटर ऊची चोटी के ऊपर से एक खम्भे के शीर्ष और पाद का अवनमन कोण 300 और 600 है। खम्भे की ऊँचाई है-

(A) 200/3 

(B) 100/3 

(C) 400/3 

(D) 250/3 

Sol. – (C)

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

PQ = h and AP = x

AB = 200 m. 

ÐCQB = ÐQBX = 300

and ÐAPB = ÐPBX = 600

In DAPB, 

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17= tan600 =SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

.˙. x = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

In DBCQ,

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17 = tan300

BC = x tan300 

= SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

h = AB - BC

= 200 - SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17= SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

Q.2 By decreasing 150 of each angle of a triangle the ratio of their angle are 2: 3: 5. The radian measure of greatest angle.

एक त्रिभुज के प्रत्येक कोण को 150 कम करने पर उनके कोणों का अनुपात 2: 3: 5 है सबसे बड़े कोण का माप रेडियन में है। 

(A)  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

(B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

(C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

(D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

Sol. – (A)   2x + 3x + 5x = 1800 – 450 = 1350

  10x = 1350

x = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

largest Angle = 5x + 150

= 5 × SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

1800= SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17radian

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17radian 

Q.3 50 kg of an alloy of lead and tin contains 60 percent lead. How much lead must be melted into it. To make an alloy containing 75 percentage lead.

50 किग्रा. शीशा और टिन के मिश्रण में 60% शीशा है। कितना शीशा मिश्रण में और मिलाया जाए कि मिश्रण में शीशा की मात्रा का 75% हो जाए। 

(A) 20 Kg. 
(B) 25 Kg. 
(C) 30 Kg. 
(D) 40 Kg. 

Sol. – (C) In 50 kg alloy 

Quantity of lead = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17kg.

Quantity of tin = 20 kg

Let x kg of lead is melted into alloy. 

Then, SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17=75

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17× 4 = 3

120 + 4x =150 + 3x

4x – 3x = 150 – 120 

x = 30 kg. 

Q.4 A sum of money double itself at a compound interest in 15 years. In how many years will it become 8 times.

कोई धन चक्रवृद्धि ब्याज की दर से 15 वर्षों में अपने का दुगना हो जाता है। कितने वर्षों में धन अपने का आठ गुना हो जायेगा। 

(A) 30 years 
(B) 40 years 
(C) 60 years 
(D) 45 years 

Sol. – (D) Required time = 15 × 3 = 45 years

Q.5 If salary of x is 20% more than salary of y, then by how much percentage is salary of y less than x.

यदि x का वेतन y के वेतन से 20% अधिक है। y का वेतन x के वेतन से कितना प्रतिशत कम है। 

(A) 25

(B) 50/3 

(C) 20 

(D) 65/4

Sol. – (B) Let the salary of y = a

salary of x = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

Difference of their salary = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

Q.6 The vertical height of a right circular cone is twice its diameter and its volume is 36cu. cm. what is its vertical height?

एक वृत्ताकार शंकु की ऊर्ध्वाधर ऊँचाई व्यास की दुगनी है। और उसका आयतन 36घन सेमी. है। उसकी ऊर्ध्वाधर ऊचाई क्या है? 

(A) 4 cm. 
(B) 8 cm. 
(C) 12 cm. 
(D) 16 cm. 

Sol. – (C) Let the diameter of the cone = 2r cm

Height of cone = 4r cm

Volume of cone = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

But volume of cone = 36π

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17= 36π

r3 = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17=27 = 33

r = 3 cm

Height of cone = 4 x 3 = 12 cm. 

Q.7 The sum of the square of three consecutive natural number is 2030. Then what is the middle number.

तीन लगातार प्राकृतिक संख्याओं के वर्गों का योग 2030 है। मध्य की संख्या क्या है? 

(A) 25 

(B) 26 

(C) 27 

(D) 28

Sol. – (B) Let the consecutive even number is are n, n+1,n+2

n2 + (n + 1)2 + (n + 2)2 = 2030

n2 + n2 + 1 + 2n + n2 + 4 + 4n = 2030

3n2 + 6n - 2025=0

n2 + 2n - 675 = 0

n2 + 27n – 25n – 675 = 0

n(n + 27) – 25 (n + 27) = 0

(n – 25) ( n + 27) = 0

n = 25

so middle No is = n + 1 = 25 + 1 = 26 

Q.8 An article is listed at Rs.75 with a discount of 20% what additional discount must be offered to a customer to bring the net price of Rs.54. 

एक वस्तु का अंकित मूल्य 75 रु. है, 20% की छूट देने के साथ ही क्या अतिरिक्त छूट दी जाय कि वस्तु का मूल्य 54रू. हो जाय।

(A) 8%

(B) 9%

(C) 10%

(D) 12%

Sol. – (C) Mark price of Article = 75

Price after a discount of 20% = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17= Rs.60

Let the rate of another discount = x%

Then, SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17= 54

100 - x = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

100 - x = 90

x = 100 - 90 = 10%

Q.9 If a right circular cone of height 24 cm has a volume of 1232 cm3, then the area of its curved surface (Take π = 22/7) is

यदि एक वृत्ताकार शंकु की ऊचाई 24 सेमी. तथा आयतन 1232 घन सेमी है तो उसके वक्रपृष्ठ का क्षेत्रफल है- (लिया गया है π = 22/7 ) 

(A) 1254 cm.2 

(B) 704 cm.2 

(C)550 cm.2 

(D)154 cm.2 

Sol. – (C) Volume = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

Area of curved surface = SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17 cm.2 

Q.10 A person walk a distance in 114 days. When rest 9 hour a day. How long will he take to walk twice the distance if he walks twice as fast the rests twice as long each day as before?

एक व्यक्ति किसी दूरी को 114 दिन में तय करता है जबकि वह 9 घंटे आराम करता है। यदि वह प्रत्येक दिन दुगनी तेज गति से चले दुगना आराम करके दुगनी दूरी को कितने दिन में तय करेगा? 

(A) 324 days 
(B) 285 days 
(C) 228 days 
(D) 57 days 

Sol. – (B)

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 18 - 11 - 17

ANSWER

1- C 
2- A 
3- C 
4- D 
5- B 
6- C 
7- B 
8- C 
9- C 
10-B

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.