mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 2 November 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 11 - 17

Mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 11 - 17



1.)At each corner of a triangular field of sides 26m, 28m, and 30m, a cow is tethered by a rope of length 7m. the area ungrazed by the cow is? 

एक त्रिभुज जिसकी  भुजाये 26m, 28m, and 30m है  गाय को तीनो कोनो में बंधा जाता  है तो गाय कितना हिस्सा नहीं  खा सकती है?



  1.  336               (B) 259                      (C) 154                                 (D) 77
Ans..(B)


2.) A cloth merchant sold half of his cloth at 40 % profit, half of remaining at 40% loss and the rest was sold at the cost price. In the total transaction, his gain or loss will be?

एक कपडा व्यापारी आधे कपडे को 40 % के लाभ पर बेचता है बचे हुए का आधा 40 % के हानि पर और जितना बचता है उसे वह क्रय मूल्य पर बेचता है उसे कुल कितना लाभ कितनी हानि हुई  


A.) 20 % gain           (B) 25 % loss            (C) 10 % gain            (D) 15 % loss

Ans..(C)

3.) A contractor undertakes to finish a certain work in 124 days and employed 120 men. After 64 days, he found that he had already done 2/3 of the work. How many men can be discharged so that the work may finish in time?

एक ठेकेदार ने 124 दिनों में किसी काम को पूरा करने का ठेका लिया। उसने 120 व्यक्ति कार्य पर लगाये परन्तु 64 दिन में 2 /3 कार्य ही हो पाया तो कितने व्यक्ति को हटाया जाये की कार्य समय पर समाप्त हो जाये?

  1. 50                   (B) 48                         (C) 56                         (D) 64
Ans..(C )    

4.) Two trains are running 72 km/h and 20km/h respectively in the same direction. The faster train and crosses a man sitting in the slower train in 5 sec. the length of the slower train is 50 m.  Find the length of the faster train?

दो रेलगाड़िया  में एक ही दिशा में क्रमश: 72 किमी / घंटा और 20 किमी / घंटे चल रही हैं। तेजी  गति वाली  ट्रेन एक आदमी को 5 सेकंड में  पार करती है। जो धीमी ट्रेन में बैठा है  धीमी ट्रेन की लंबाई 50 मीटर है। तेजी से ट्रेन की लंबाई का पता लगाएं?


(A) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 11 - 17      (B) 72 m                    (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 11 - 17m                  (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 11 - 17

Ans..(A)

5.) A person can row SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 11 - 17 an hour in still water and he finds that it takes him twice as long to row up as to row down the river. The speed of the stream?
एक व्यक्ति की चाल शांत जल में SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 11 - 17किमी /घंटा है धारा की विपरीत  दिशा में एक विशेष दूरी तय करने में धारा की दिशा की तुलना  वह दुगना समय लेती है धारा की चाल ज्ञात कीजिये 


(A) 2 km/h    (B) 3 km/h                (C) 2.5 km/h                        (D) 3.5 km/h
Ans..(C)

6.) If the price of clothes decreased by 25%. And sales increased by 20%. Then, find the net effect on sales?

यदि कपडे के मूल्य में 25% कमी हो जाती है, तो कपडे की बिक्री में 20% की वृद्धि हो जाती है, तो प्राप्त बिक्री पर क्या प्रभाव पड़ेगा? 


(A) 5% increased     (B) 5% decreased  (C) 10% increased     (D) 10% decreased

Ans. (D)

7.) 30 litre mixture contain 90% alcohol. How much water should be added to make alcohol 80%.?

30 लीटर मिश्रण में जिसमे 90% अल्कोहल है कितना पानी मिलाये जाये की अल्कोहल 80% हो जाये?


(A)  2.75 litre    (B) 3.75 litre      (C) 3.50 litre            (D)  6.5 litre

Ans. (B)

8.) A can do 2/5 work in 10 days. And B completed the 1/3 work in 5 days. A worked for one day, then in how many days the remaining work done finished by A and B together.?

A किसी कार्य का 2/5 भाग 10 दिन में कर सकता है, B इसी कार्य के 1/3 भाग को 5 दिन में कर सकता है A ने एक दिन कार्य किया, उसके बाद शेष कार्य को A और B ने दोनों मिलकर कितने दिन में समाप्त करेंगे?

(A) 9 days           (B)  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 11 - 17 days     (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 02 - 11 - 17days         (D) 10 days

Ans.(A)

9.) A certain number of men can complete a job in 30 days. If there were 5 men more, it could be completed in 10 days less. How many men were in the beginning?

कुछ निश्चित आदमी किसी काम को 30 दिनों में कर सकते है. यदि 5 आदमी और होते तो काम 10 दिन पहले ख़तम हो जाता. तो शुरू में कितने आदमी थे? 


(A) 10         (B) 15        (C) 20         (D) 25

Ans.(A)

10.) The monthly average salary of all employees of a company is Rs. 2550. If the monthly average salary of 7 engineer is Rs. 3000 and the monthly average salary of remaining employees is Rs. 2340. So how many employees are working in the company?

एक कंपनी में सभी कर्मचारी का औसत मासिक वेतन 2550 रु. है यदि 7 इंजिनियर कर्मचारी का मासिक वेतन 3000 रु. तथा शेष कर्मचारी का 2340 रु. हो तो कम्पनी में कुल कितने कर्मचारी है?


(A) 18         (B) 20         (C) 22                  (D) 24

Ans. (C)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.