mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 7 November 2017

SSC Quiz : General Studies | 07 -11 -17

mahendra Guru


Q1. British Crown assumed sovereignty over India from the East India Company in the year

(A) 1857

(B) 1858

(C) 1859

(D) 1860

Answer-(B)

Q2. Jallianwala incident took place at?

(A) Allahabad

(B) Gorakhpur

(C) Surat

(D) Amritsar

Answer-(D)


Q3. In which of the following lists of the Indian Constitution is the subject of Population control and family planning included?

(A) Union List

(B) Concurrent List

(C) State List

(D) Residuary List

Answer-(B)

Q4. The Supreme Court of India enunciated the doctrine of Basic structure of the Constitution in the:

(A) Golaknath case in 1967

(B) Sajjan Singh case in 1965

(C) Shankari Prasad case in 1951

(D) Keshvanand Bharati case in 1973

Answer-(D)

Q5. The Narasimham Committee (1991) of financial reforms proposed for establishment of a 

(A) Four tier hierarchy of the Banking structure

(B) Three tier hierarchy of the Banking structure

(C) Two tier hierarchy of the Banking structure 

(D) Unified control by the apex institutions

Answer-(A)

Q6. NREGP is the abbreviated form of 

(A) National Rural Employment Guarantee Programme

(B) National Rural Educational Guarantee Programme

(C) National Rapid Educational Guarantee Programme

(D) National Rapid Employment Guarantee Programme

Answer-(A)

Q7. Grassland is called ‘Pampas’ in

(A) The Africa

(B) The South America

(C) The United Kingdom

(D) The USA

Answer-(B)

Q8. The forest in Sunderban is called

(A) Scrub jungle

(B) Mangrove

(C) Deciduous forest

(D) Tundra

Answer-(B)

Q9. A piece of glass is heated to high temperature and then allowed to cool. If it cracks, a possible reason for this is the following property of glass—

(A) Low thermal conductivity 

(B) High thermal conductivity 

(C) High specific heat 

(D) Low specific heat

Answer-(A)

Q10. Chlorophyll is present – 

(A) On the surface of chloroplast 

(B) Dispersed throughout chloroplast 

(C) In the stroma of chloroplast 

(D) In the grana of chloroplast

Answer-(D)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.