mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 4 November 2017

SSC Quiz : General Studies | 04 -11 -17

mahendra Guru

Q1. Who invented first working laser?

(A) A. H. Taylor

(B) W. K. Roentgen

(C) T. H. Maiman

(D) Fred Morrison

Answer-(C) T. H. Maiman

Q2. Rusting is _____.

(A) Electrolysis

(B) Oxidation

(C) Redox reaction (Oxidation and Reduction)

(D) Reduction


Answer-(C) Redox reaction (Oxidation and Reduction)

Q3. - At which rate, Reserve Bank of India borrows money from commercial banks?

(A) Bank Rate

(B) Repo Rate

(C) Reverse Repo Rate

(D) Statutory Liquidity Rate

Answer-(C) Reverse Repo Rate

Q4. Movement along the supply curve is known as ______.

(A) Contraction of supply

(B) Expansion of supply

(C) Increase in supply

(D) Expansion and contraction of supply

Answer-(D) Expansion and contraction of supply

Q5. In which of the following case, law of demand fails?

(A) Giffen goods

(B) Normal goods

(C) Inferior goods

(D) Both Giffen and Inferior goods

Answer-(A) Giffen goods

Q6. How many fundamental Rights are mentioned in Indian constitution?

(A) Five

(B) Six

(C) Seven

(D) Eight

Answer-(B) Six

Q7. Which of the following Article/Articles cannot be suspended even during emergency?

(A) Article 19

(B) Article 20 and 21

(C) Article 22 and 23

(D) Article 24 and 25

Answer-(B) Article 20 and 21

Q8. Who wrote 'Nyaya Sutra'?

(A) Vyasa

(B) Gautam

(C) Kapila

(D) Charaka

Answer-(B) Gautam

Q9. Earth's deepest point in water is Mariana trench. It is located in which of the following oceans?

(A) Atlantic Ocean

(B) Arctic Ocean

(C) Indian Ocean

(D) Pacific Ocean

Answer-(D)

Q10. Masai is a tribe of which of the following country?

(A) Kenya

(B) Germany

(C) Australia

(D) India

Answer-(A) Kenya

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.