mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 2 November 2017

SSC Quiz : General Studies | 02 -11 -17

mahendra Guru


Q1. Who discovered Sodium? 

(A) Humphry Davy 

(B) William Henry Fox 

(C) J.J.Thomson 

(D) Karl Benz 

Answer-(A) Humphry Davy 

Q2. ______________ Scheme launched by the Central Government to eliminate open defecation by constructing toilets for households, communities. 


(A) Swachh Bharat Abhiyan 

(B) Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan 

(C) Stand up India scheme 

(D) National RU URBAN Mission 

Answer-(A) Swachh Bharat Abhiyan 

Q3. ___________ is the process of restoring a forest that once existed but was removed at some point of time in the past. 

(A) Deforestation 

(B) Reforestation 

(C) Greenhouse 

(D) Jhum cultivation 

Answer-(B) 

Q4. Which base is present in milk of magnesia? 

(A) Magnesium hydroxide 

(B) Ammonium hydroxide 

(C) Sodium hydroxide 

(D) Calcium hydroxide 

Answer-(A) Magnesium hydroxide 

Magnesium hydroxide is the inorganic compound with the chemical formula Mg(OH)2. Magnesium hydroxide is a common component of antacids, such as milk of magnesia, as well as laxatives. 

Q5. The vocal cords in men are about _______ long. 

(A) 10mm 

(B) 20mm 

(C) 30mm 

(D) 40mm 

Answer-(B) 20mm 

The male vocal folds are between 17 mm and 25 mm in length. The female vocal folds are between 12.5 mm and 17.5 mm long. 

Q6. Nereis Pheretima (Earthworm) and Hirudinaria (blood sucking leech) are examples of which Phylum? 

(A) Coelenterata 

(B) Aschelminthes 

(C) Annelida 

(D) Arthropoda 

Answer-(C) Annelida 

Q7. Potato, tomato and brinjal are three different species but all belong to which genus? 

(A) Solanum 

(B) Panthera 

(C) Felis 

(D) Tigris 

Answer-(A) Solanum 

Solanum is the largest genus of flowering plants which includes few economically important plants, e.g., potato, tomato, tobacco and brinjal. All these plants show some common morphological structures related to vegetative and reproductive similarities. So, they have the same common name of genus Solanum, 

Q8. The part of the Himalayas lying between Satluj and Kali rivers is known as ____________. 

(A) Punjab Himalaya 

(B) Nepal Himalayas 

(C) Kumaon Himalayas 

(D) Assam Himalayas 

Answer-(C) Kumaon Himalayas 

Kumaun Himalayas, west-central section of the Himalayas in northern India, extending 200 miles (320 km) from the Sutlej River east to the Kali River. 

Q9. The queen with the title Didda ruled over which part of India between 980 - 1003? 

(A) Avadh 

(B) Kashmir 

(C) Sindh 

(D) Bengal 

Answer-(B) Kashmir 

Didda (floruit 1003), was the ruler of Kashmir from 958 CE to 1003 CE, first as a Regent for her son and various grandsons, and from 980 as sole ruler and monarch. Most knowledge relating to her is obtained from the Rajatarangini, a work written by Kalhana in the twelfth century. 

Q10. In the north-west, India shares its land boundaries with which country? 

(A) Sri Lanka 

(B) Myanmar 

(C) Bangladesh 

(D) Pakistan 

Answer-(D) Pakistan 

India shares its land boundaries with Pakistan and Afghanistan (North West), china (Tibet) Nepal, Bhutan (North) ,Myanmar and Bangladesh (East).

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.