mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 1 November 2017

SSC Quiz : General Studies | 01 -11 -17

mahendra Guru


Q1. Which one of the following is not a type of coal? 

(A) Anthracite 

(B) Lignite 

(C) Peat 

(D) Siderite 

Answer- (D) Siderite 

Siderite is a mineral composed of iron. 

Q2. Which of the following state receives rainfall due to western disturbances? 

(A) Punjab 

(B) West Bengal 

(C) Kerala 

(D) Gujarat 

Answer- (A) Punjab 

the western disturbance will become more active. As a result, rain will spread in the plains of northern India. Rainfall is expected in Punjab, Haryana, Delhi-NCR, adjoining Rajasthan, Uttarakhand and western Uttar Pradesh. 

Q3. Which blood group is universal donor? 

(A) O+ 

(B) O– 

(C) AB– 

(D)AB+ 

Answer-(B) O– 

O negative donors are the “Universal Donor and blood group AB+ is universal Acceptor blood group. 

Q4. In how many parts is the human brain divided? 

(A) 2 

(B) 3 

(C) 4 

(D) 5 

Answer-(B) 3 

The human brain can be divided into three main parts: the forebrain, midbrain, and hindbrain. 

Q5. In which of the following class can we put Adrenaline? 

(A) Hormone 

(B) Enzyme 

(C) Protein 

(D) Fat 

Answer-(A) Hormone 

Adrenaline is a hormone released from the adrenal glands and its major action, together with noradrenaline, is to prepare the body for fight or flight. 

Q6. When light passes from one medium to another, this phenomenon of change in its direction is called _____. 

(A) Refraction 

(B) Diffraction 

(C) Propagation 

(D) No option is correct 

Answer-(A) Refraction 

Refraction is the change in direction of wave propagation due to a change in its transmission medium. 

Q7. Which among the following is not an input device? 

(A) Plotter 

(B) Magnetic Ink Character Recognition (MICR) 

(C) Optical Mark Recognition (OMR) 

(D) Barcode Reader 

Answer-(A) Plotter 

A plotter gives a hard copy of the output. 

Q8. Which of the following is also known as Carbolic Acid? 

(A) Phenol 

(B) Hydroxide 

(C) Sulphur Acid 

(D) Ethanol 

Answer-(A) Phenol 

Phenol, also known as carbolic acid, is an aromatic organic compound with the molecular formula C6H5OH. 

Q9. Who invented radar? 

(A) Fred Morrison 

(B) A. H. Taylor and Leo C. Young 

(C) Van Tassel 

(D) W. K. Roentgen 

Answer-(B) A. H. Taylor and Leo C. Young 

Q10. Japanese art ‘Ikebana’ is related to _____. 

(A) Paper folding 

(B) Flower arrangement 

(C) Tree cutting 

(D) Sand art 

Answer-(B) flower arrangement 

Ikebana is the Japanese art of flower arrangement.

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.