mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 23 November 2017

SSC Quiz : General Intelligence | 23 -11 -17

Mahendra Guru
SSC Quiz : General Intelligence | 23 -11 -17



Q-1 Select the related letter/ word/ number/ figure from the given alternatives.

English : ? :: Malayalam : Kerala

(A) Manipur 

(B) Nagaland 

(C) Delhi 

(D) Arunachal Pradesh 

दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित अक्षरों/ शब्द/ संख्या/ आकृति को चुनिए।

अंग्रेजी : ? : : मलयालम : केरल

(A) मणिपुर 

(B) नागालैंड 

(C) दिल्ली 

(D) अरूणाचल प्रदेश 

Q-2 Select the related letter/ word/ number/ figure from the given alternatives.

4763 : 3854 :: ? : 5912 

(A) 6922 

(B) 6921 

(C) 4821 

(D) 6821 

दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित अक्षरों/ शब्द/ संख्या/ आकृति को चुनिए।

4763 : 3854 :: ? : 5912 

(A) 6922 

(B) 6921 

(C) 4821 

(D) 6821 

Q-3 Select the related letter/ word/ number/ figure from the given alternatives.

LDWB : BNDU :: ? : REZH

(A) CJTX 

(B) CTXJ 

(C) CTJX 

(D) TCJX 

दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित अक्षरों/ शब्द/ संख्या/ आकृति को चुनिए।

LDWB : BNDU :: ? : REZH 

(A) CJTX 

(B) CTXJ 

(C) CTJX 

(D) TCJX 

Q-4 Select the related letter/ word/ number/ figure from the given alternatives.

6 : 50 :: ? : 82 

(A) 10 

(B) 8 

(C) 9 

(D) 7 

दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित अक्षरों/ शब्द/ संख्या/ आकृति को चुनिए।

6 : 50 :: ? : 82 

(A) 10 

(B) 8 

(C) 9 

(D) 7 

Q-5 Select the related letter/ word/ number/ figure from the given alternatives.

IU : 15 :: ? : 10

(A) NH 

(B) MG 

(C) NG 

(D) MH 

दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित अक्षरों/ शब्द/ संख्या/ आकृति को चुनिए।

IU : 15 :: ? : 10

(A) NH 

(B) MG 

(C) NG 

(D) MH 

Q-6 Choose the correct alternatives from given ones that will complete the series.

20, 9, ?, 11, 14, 12, 13

(A) 18 

(B) 17 

(C) 15 

(D) 16 

दिये गये विकल्पों में से वह सही विकल्प चुनिए जो अनुक्रम को पूरा करे।

20, 9, ?, 11, 14, 12, 13

(A) 18 

(B) 17 

(C) 15 

(D) 16 

Q-7 Find out the set of number amongst the four sets of numbers given in the alternatives which is similar to the set given in question. Given set : (4, 28, 32)

(A) (2, 7, 8) 

(B) (2, 16, 18) 

(C) (3, 21, 24) 

(D) (2, 9, 16) 

उत्तर विकल्पों में चार संख्या-समुच्चय दिये गये हैं, इनमें से उस संख्या-समुच्चय को पहचानें जो प्रश्न में दिये गये समुच्चय से अधिकतम मेल खाता हो। दिया गया समुच्चय: (4, 28, 32)

(A) (2, 7, 8) 

(B) (2, 16, 18) 

(C) (3, 21, 24) 

(D) (2, 9, 16) 

Q-8 While facing East, I turn to my left and walk 10 metres then turn to my left and again walk 10 metres. Now I turn 45o toward my right and cover 25 metres. At this point in which direction am I from starting point?

(A) North-East 

(B) South-East 

(C) South-West 

(D) North-West 

पूर्व की ओर मुख के दौरान, मैं अपने बायें मुड़ता हूँ और 10 मीटर चलता हूँ तब अपने बायें मुड़ता हूँ और फिर 10 मीटर चलता हूँ अब मैं अपने दायीं ओर 45o मुड़ता हूँ और 25 मीटर तय करता हूँ इस बिन्दु पर मैं अपनी प्रारम्भिक बिंदु किस दिशा में हूँ?

(A) उत्तर-पूर्व 

(B) दक्षिण-पूर्व 

(C) दक्षिण-पश्चिम 

(D) उत्तर-पश्चिम 

Q-9 Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letters series shall complete it?

b _ b _ bb _ _ bbb _ bb _ b

(A) bbbbba 

(B) bbaaab 

(C) ababab 

(D) aabaab 

अक्षरों का कौन सा समूह खाली स्थानों पर क्रमवार रखने से दी गई अक्षर शृंखला को पूरा करेगा।

b _ b _ bb _ _ bbb _ bb _ b

(A) bbbbba 

(B) bbaaab 

(C) ababab 

(D) aabaab 

Q-10 Find the odd word/ letters/ number/figure pair from the given alternatives.

(A) Idle 

(B) Lethargic 

(C) Lazy 

(D) Subdued 

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/ अक्षरों/संख्या/ आकृति को चुनिए।

(A) आलसी 

(B) निश्चेष्ट 

(C) शिथिल 

(D) नियंत्रित 

ANSWER:

1.(B) 

2.(D)

3.(C) 

4. (C) 

5. (B) 

6. (D)  

7. (C) 

8. (D) 

9. (C) 

10.(D)

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.