mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 23 November 2017

Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17

Mahendra Guru
Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17


1.) The denominators of two fractions are 5 and 7 respectively. The sum of these fractions is Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17 . On interchanging the numerators, their sum becomes Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17. The fractions are
दो भिन्न के हर क्रमशः 5 और 7 हैं | इन भिन्नों का योग Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17है | अंशों को एक दूसरे से बदलने पर उनका योग Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17 हो जाता है | भिन्नें हैं 

(1) Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17and Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17
(2) Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17and Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17
(3) Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17and Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17
(4) Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17and Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17

(5) None of these

Ans-2

2.) In a school the boys and girls are in the ratio of 4:7. If the number of boys are increased by 25% and the number of girls are increased by 15%. What will be the new ratio of number of boys to that of girls?

एक स्कूल में, लड़कों की संख्या का लड़कियों की संख्या से अनुपात 4 : 7 है । यदि लड़कों की संख्या में 25% की वृद्धि की जाती है और लड़कियों की संख्या में 15% की वृद्धि की जाती है तो लड़कों की संख्या से लड़कियों की संख्या का नया अनुपात क्या है ?

(1) 100 : 131
(2) 100 : 151
(3) 100 : 161
(4) 100 : 181
(5) None of these

Ans-4

3.) Ms. Sarita invests 7% i.e. Rs.2170 of her monthly salary in mutual funds. Later she invests 18% of her monthly salary in recurring deposits also, she invests 6% of her salary on NSC's. What is the total annual amount invested by Ms. Sarita?

मिस. सरिता अपनी मासिक आय का 7% अर्थात 2170 रु. म्यूच्यूअल फण्ड में निवेश करती हैं | बाद में वह अपनी मासिक आय का 18% आवर्ती जमा खाता में भी निवेश करती है, वह अपनी मासिक आय का 6% एन एस सी पर भी निवेश करती है | मिस. सरिता द्वारा निवेशित कुल वार्षिक धनराशि की क्या है ?

(1) Rs.1, 25, 320
(2) Rs.1, 13, 520
(3) Rs.1, 35, 120
(4) Rs.1, 15, 320
(5) None of these/ इनमे से कोई नहीं 

Ans- 4

4.) There are 8 brown balls, 4 orange balls and 5 black balls in a bag. Five balls are chosen at random. What is the probability of their being 2 brown balls, 1 orange ball and 2 black balls? 

एक बैग में 8 भूरी गेंदें हैं, 4 नारंगी गेंदें हैं और 5 काली गेंदें हैं | पांच गेंदें यादृच्छया निकाली जाती हैं | उनके 2 भूरी गेंदें, 1 नारंगी गेंद और 2 काली गेंदों के होने की क्या प्रायिकता है ?

(1) Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17
(2) Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17
(3) Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17
(4) Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 23 - 11-17

(5) None of these / इनमे से कोई नहीं

Ans- 3

5.) The ratio of the salaries of Anubhav and Babita is 8 : 9. If Anubhav's salary is increased by 50% and Babita's salary is reduced by 25%, their ratio becomes 16 : 9. What is the salary of Anubhav?

अनुभव और बबिता के वेतनों में अनुपात 8 : 9 है | यदि अनुभव के वेतन में 50% की वृद्धि होती है और बबिता के वेतन में 25% की कमी की जाती है, उनका अनुपात 16 : 9 होता है | अनुभव का वेतन क्या है ?

(1) Rs.22000
(2) Rs.28500
(3) Rs.37000
(4) Cannot be determined / निर्धारित नहीं किया जा सकता 
(5) None of these / इनमे से कोई नहीं 

Ans- 4

6.) Ritwik's father was 30 years old when he was born. His mother's age was 24 when his sister who is 5 years younger to him, was born. What is the difference between the age of Ritwik's father and mother?

ऋत्विक के पिता की आयु 30 वर्ष थी जब वह पैदा हुआ था | उसकी माता की आयु 24 वर्ष थी जब उसकी बहन जोकि उससे 5 वर्ष छोटी है, पैदा हुई थी | ऋत्विक के पिता और माता की आयु के बेच क्या अन्तर है ?

(1) 8
(2) 9
(3) 10
(4) 11
(5) 12

Ans- 4

7.) The average monthly expenditure of Mr. Tahir's family for the first three months is Rs.2,750, for the next three months is Rs.2,940 and for the last three months Rs.3,150. If his family saves Rs.4980 for nine months, find the average monthly income of the family for the 9 months?

मि. ताहिर के परिवार का प्रथम तीन माह का औसत मासिक व्यय 2,750 रु. है, अगले तीन माह का औसत मासिक व्यय 2,940 रु. है और अन्तिम तीन माह का औसत मासिक व्यय 3,150 रु. है | यदि उसका परिवार नौ माह में 4980 रु. बचाता है, 9 माह के लिए परिवार की औसत मासिक आय ज्ञात कीजिये ?

(1) 3500
(2) 3800
(3) 4000
(4) 4250
(5) 4500

Ans- 1

8.) If the compound interest on an amount of Rs.29000 in two years is Rs.9352.5, what is the rate of interest?

यदि 29000 रु. का दो वर्षों में चक्रवृद्धि ब्याज 9352.5 रु. है, ब्याज की दर क्या है ?

(1) 8
(2) 10
(3) 12
(4) 14
(5) 15

Ans- 5

9.) In an examination, there are three subjects Mathematics, English and Reasoning. A student has to pass in each of the subjects. 18% students failed in Mathematics, 22% students failed in Reasoning and 28% students failed in English. The total number of students who passed the whole examination lies between.

एक परीक्षा में, तीन विषय गणित, अंग्रेजी और तर्कशक्ति हैं | एक छात्र को प्रत्येक विषय में उत्तीर्ण होना है | 18% छात्र गणित में अनुत्तीर्ण होते हैं, 22% छात्र तर्कशक्ति में अनुत्तीर्ण होते हैं और 28% छात्र अंग्रेजी में अनुत्तीर्ण होते हैं | सम्पूर्ण परीक्षा में उत्तीर्ण होने वाले छात्रों की संख्या मध्य स्थित है 

(1) 43% and 73%
(2) 42% and 68%
(3) 73% and 80%
(4) 38% and 65%
(5) 32% and 72%

Ans- 5

10.) A box contains 4 white balls, 5 black balls and 7 green balls. In how many ways can 4 balls be drawn from the box, if at least one white ball, one black ball and one green ball is to be included in a draw?

एक बॉक्स में 4 सफ़ेद गेंदें, 5 काली गेंदें और 7 हरी गेंदें हैं | कितने तरीकों से 4 गेंदें बॉक्स से निकाली जा सकती हैं, यदि एक बार में कम से कम एक सफ़ेद गेंद, एक काली गेंद और एक हरी गेंद को शामिल किया जाता है ?

(1) 890
(2) 900
(3) 910
(4) 920
(5) 925

Ans- 3

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.