mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 22 November 2017

Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 22 - 11-17

Mahendra Guru


1.) Aastha and Shagun started a business with investments of Rs.7000 and Rs.10000. After x months, Aastha left. After two more months Vijayshri joined the business with an investment of Rs.10000. If the annual profit is shared among Vijayshri, Aastha and Shagun in the ratio 10: 7: 24, find the respective time periods of Vijayshri, Aastha and Shagun for which they stayed that year.

आस्था और शगुन ने 7000 रु. और 10000 रु. निवेश करके एक व्यापार शुरू किया | x माह बाद, आस्था व्यवसाय छोड़ देती है | दो अन्य माह बाद विजयश्री 10000 रु. के साथ व्यवसाय में जुड़ जाती है | यदि वार्षिक लाभ को विजयश्री, आस्था और शगुन में 10: 7: 24 बाँट दिया जाता है, उस वर्ष विजयश्री, आस्था और शगुन की समयावधि में क्रमशः क्या अनुपात है ?

(1) 5: 5: 12

(2) 1: 1: 3

(3) 1: 1: 4

(4) 1: 1: 2

(5) None of these

Ans- (1)

2.) The product of 60% of a number and 125% of another number is what percent of the product of the original numbers?

एक संख्या का 60% और दूसरी संख्या का 125% मूल संख्याओं के गुणनफल का कितना प्रतिशत है ?

(1) 25%

(2) 50%

(3) 75%

(4) 100%

(5) 125%

Ans- (3)

3.) A man takes 10 hours to cover a distance while traveling upstream on a boat, whereas while traveling downstream it takes 6 hours. If the speed of the boat in still water is 6 kmph, what is the speed of the stream?

एक व्यक्ति एक दूरी को नाव से ऊर्ध्वप्रवाह तय करने में 10 घंटे लेता है, जबकि अनुप्रवाह जाने में 6 घंटे लेता है | यदि नाव की स्थिर जल में चाल 6 किमी./घंटा है, धारा की चाल क्या है ?

(1) 0.5

(2) 1

(3)1.25

(4) 1.5

(5) 2

Ans- (4)

4.) Two concentric circles have radii of 23 cm and 9 cm. A rectangle has an area equal to the annular space between the above two circles. If the breadth of the rectangle is 22 cm then find its perimeter.

दो संकेन्द्रीय वृत्तों की त्रिज्याएँ क्रमशः 23 सेमी. और 9 सेमी. हैं | एक आयत जिसका क्षेत्रफल दोनों वृत्तों के मध्य स्थित भाग के बराबर है | यदि आयत की चौड़ाई 22 सेमी. है तो इसका परिमाप ज्ञात कीजिये |

(1) 175

(2) 174

(3) 173

(4) 172

(5) 171

Ans- (4)

5.) A box contains 15 lead balls of which 5 are white lead balls. If 5 lead balls are selected at random from the box, what is the probability that at least one of them is white lead balls?

एक बॉक्स में 15 काँच की गोलियां है जिनमें से 5 सफ़ेद रंग की हैं | यदि 5 गोलियों को यादृच्छया बॉक्स से निकाला जाता है, इस बात की क्या प्रायिकता है कि उनमें कम से कम एक सफ़ेद रंग की कांच की गोली हो ?

(1) 91/143

(2) 101/143

(3) 111/143

(4) 121/143

(5) 131/143

Ans – (5)

6.) Subhi has 9 friends, 4 boys and 5 girls. In how many ways can she invite them, if there have to be exactly 3 girls in the invitees?

शुभी के 9 मित्र हैं, 4 लड़के और 5 लडकियां | कितने तरीकों से वह उन्हें आमंत्रित कर सकती है, यदि आमंत्रित व्यक्तियों में 3 लड़कियां रहती है ?

(1) 110

(2) 115

(3) 130

(4) 145

(5) 160

Ans – (5)

7.) A bus covers a distance of 564 km at a certain speed in 12 hours. How much time would a car take at an average speed which is 18 kmph more than that of the speed of the bus to cover a distance which is 21 km more than that travelled by the bus?

एक बस 564 किमी. की एक दूरी को किसी निश्चित चाल से 12 घंटे में तय करता है | एक कार, बस द्वारा चली गयी दूरी से 21 किमी. अधिक दूरी को तय करने में कितना समय लेगी जिसकी औसत चाल बस की औसत चाल से 18 किमी./घंटा अधिक है ? 

(1) 9

(2) 10

(3) 11

(4) 12

(5) 13

Ans – (1)

8.) Two trains are moving in opposite directions at 60 km/hr. and 90 km/hr. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is: 

दो ट्रेन विपरीत दिशाओं में क्रमशः 60 किमी./घंटा और 90 किमी./घंटा की चाल से चल रही हैं | उनकी लम्बाइयां क्रमशः 1.10 किमी. और 0.9 किमी. हैं | धीमी ट्रेन द्वारा तेज चलने वाली ट्रेन को पार करने में लगा समय (सेकेंड्स) में हैं - 

(1) 50

(2) 48

(3) 45

(4) 42

(5) 40

ANS- 2

9.) Ajitesh and Piyush undertake to complete a piece of work for Rupees 48000. Ajitesh can do it in 8 days, Piyush can do it in 12 days and with the help of Aryan they complete the work in 4 days. Find the share of Aryan? 

अजितेष और पीयूष एक कार्य को पूरा करने के लिए 48000 रु. में लेते हैं | अजितेष इसे 8 दिन में पूरा कर सकता है, पीयूष इसे 12 दिन में पूरा कर सकता है और आर्यन की सहायता से वे कार्य को 4 दिन में पूरा कर सकते हैं | आर्यन का हिस्सा ज्ञात कीजिये |

(1) 2500

(2) 4000

(3) 5000

(4) 8000

(5) 10000

Ans – (4)

10.) Three pipes P, Q, and R can fill the tank in 10 hours, 20 hours and 40 hours respectively. In the beginning all of them are opened simultaneously. After 2 hours, tap R is closed and P and Q are kept running. After the 4th hour, tap Q is also closed. The remaining work is done by tap P alone. What is the percentage of the work done by tap P alone?

तीन पाइप P, Q, और R टंकी को क्रमशः 10 घंटे, 20 घंटे और 40 घंटे में भर सकते हैं | शुरुआत में सभी एकसाथ खोल दिए जाते हैं | 2 घंटे बाद, पाइप R बंद कर दिया जाता है और P और Q खुले रहते हैं | चौथे घंटे बाद, पाइप Q भी बंद कर दिया जाता है | शेष कार्य पाइप P के द्वारा अकेले किया जाता है | पाइप P के द्वारा अकेले किया गया कार्य कितना प्रतिशत है ?

(1) 25%

(2) 30%

(3) 35%

(4) 40%

(5) 45%

Ans – (3)


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.