mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 20 November 2017

Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 20 - 11-17

Mahendra Guru
Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 20 - 11-17

1.) The present age of a father is 3 years more than three times the age of his son. three years hence, father's age will be 10 years more than twice the age of the son. Find the present age of the father.

पिता की आयु उसके पुत्र की आयु का तीन गुना से तीन वर्ष ज्यादा है तीन वर्ष बाद , पिता की आयु पुत्र की आयु के दुगने से 10 वर्ष ज्यादा है तो पिता की वर्तमान आयु क्या है ?

(1) 30

(2) 33

(3) 35

(4) 38

(5) 42

Ans. (2)

2.) Ravi went to market and purchased a chair Rs 1500 and sold it at the loss of 10% from that amount he purchased another chair and sold it at a profit 15%.What is the amount over all profit % made by in his whole dealing?

रवि बजार से एक कुर्सी रू.1500 खरीदी तथा इसको 10% हानि पर बेच दिया और इसी धनराशि पर एक दूसरी कुर्सी खरीदी और इसको 15% लाभ पर बेच दिया तो बताओ उसे कुल कितना : लाभ/हानि हुई ?

(1) 3%

(2) 3.5%

(3) 4%

(4) 4.5%

(5) 5%

Ans. (2)

3.) Dimensions of a park are 24 m16 m. A path of width 0.5 m is to be formed around this park. Find the total cost incurred if the contractor harges 195 Rs/m2 and also a GST of 18% will be applicable on whole bill.

एक उद्यान के आयाम 24m16 m हैं इस पार्क के चारों ओर 0.5 मीटर चौड़ा रास्ता बनना है। अगर ठेकेदार 195 रुपए / मीटर 2 वसूलता है तो कुल लागत ज्ञात करें यदि पूरे बिल पर 18% जीएसटी लागू होगा ।

(1) 9343.1

(2) 9434.1

(3) 9545.2

(4) 9454.1

(5) 9252.5

Ans. (2)

4.) In a partnership A and B invested 24000 and 36000 respectively after 8 months C also joins the business by investing some money. If A gets 24000 as his profit share out of 88000 Rs at the end of second year. Find the money invested by C.

एक साझेदारी में A और B ने क्रमशः 24000 रुपये और 36000 रुपये का निवेश किया, C 8 माह बाद कुछ पैसे निवेश करके व्यवसाय में शामिल हो गया । यदि द्वितीय वर्ष के अंत में कुल 88000 रूपए का लाभ हुआ जिसमे A को 24000 रुपये मिलते है। C द्वारा निवेश की गयी राशि ज्ञात कीजिये ।

(1) 42000

(2) 42500

(3) 43000

(4) 43500.

(5) 44000

Ans.(1)

5.) A train whose length is 240 meter cross a railway signal in 30 secons. Find the total time taken by this train to cross another train whose length is two third of its length and coming from opposite direction at a speed of 31.2 Kmph?

एक ट्रेन जिसका लंबाई 240 मीटर है, 30 सेकंड में एक रेलवे संकेत पार करता है। इस ट्रेन द्वारा दूसरी ट्रेन को पार करने के लिए समय का पता लगाएं, जिसकी लंबाई इसकी लम्बाई की दो चौथाई है तथा 31.2 किमी प्रति घंटे की गति से विपरीत दिशा से आ रही है? 

(1) 15 sec

(2) 20 sec

(3) 24 sec

(4) 25 sec

(5) 30 sec

Ans. (3)

6.) What should come at place of question mark(?)In the following number series?

   90 110 132 156 182 ?

निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में प्रश्न चिह्न(?) के स्थान पर क्या मान आना चाहिए?

  90 110 132 156 182 ?

(1) 240

(2) 230

(3) 220

(4) 210

(5) 200

Ans. (4)

7.) What should come at place of question mark(?)In the following number series?

8400 7439 6415 5326 4170 ?

निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में प्रश्न चिह्न(?) के स्थान पर क्या मान आना चाहिए?

8400 7439 6415 5326 4170 ?

(1) 2940

(2) 2945

(3) 2925

(4) 2935

(5) 2920

Ans. (2)

8.) What should come at place of question mark(?)In the following number series?

10 25 51 99 180 ?

निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में प्रश्न चिह्न(?) के स्थान पर क्या मान आना चाहिए?

10 25 51 99 180 ?

(1) 240

(2) 285

(3) 305

(4) 295

(5) 320

Ans. (2)

9.) What should come at place of question mark(?)In the following number series?

420 630 1260 3150 ?

निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में प्रश्न चिह्न(?) के स्थान पर क्या मान आना चाहिए?

420 630 1260 3150 ?

(1) 9240

(2) 9320

(3) 9450

(4) 9310

(5) 9550

Ans. (3)

10.) What should come at place of question mark(?)In the following number series?

17 52 115 214 357 ?

निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में प्रश्न चिह्न(?) के स्थान पर क्या मान आना चाहिए?

17 52 115 214 357 ?

(1) 524

(2) 530

(3) 552

(4) 521

(5) 522

Ans. (3)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.